Vágólapra másolva!
A négy év múlva az oroszországi Szocsiban sorra kerülő téli olimpián már bemutatkozhat magyar hódeszkás, állítja Liptay Dávid. A négyszeres országos bajnok elmondta, bár a hazai bajnokságban már nem szeretne rajthoz állni, ha a 2014-es játékokon rendeznének versenyt big air (ugrás), vagy slope style (trükk) kategóriákban, akkor mindenképpen megpróbálna indulási jogot szerezni az eseményre.

"A szabadstílusok közül egyelőre csak a félcső szerepel az olimpiai programban, ami kétségtelenül a hódeszkasport csúcsa, és rengeteg technikai feltételt kell megteremteni ahhoz, hogy egy versenyző megfelelően tudjon felkészülni. Ez hatalmas anyagi áldozattal is jár, nem véletlen, hogy ebben a számban az amerikaiak szinte egyeduralkodók." - mondta Liptay.

A legutóbbi ob-n ezüstérmes hódeszkás hozzátette, manapság már sokkal jobb körülmények között tudnak készülni a fiatal magyar sportolók, mint néhány évvel ezelőtt, miután az elmúlt időszakban a szponzorok is fantáziát látnak a sportág támogatásában.

"A friss magyar bajnok Szigeti Viktor most 17 éves, és Ausztriában, egy sportiskolában tanul, ahol gyakorlatilag folyamatosan tud edzeni, így minden adott ahhoz, hogy igazi profivá váljon" - mondta a 2005-ös, innsbrucki Universiade 6. helyezettje. "Az ottani feltételek, a lehetőségek és a támogatók megjelenése miatt előtte már jóval több kapu nyílik majd meg, s 30 éves koráig akár három olimpián is ott lehet. Ugyanakkor ebben a sportágban gyakoriak a sérülések, amelyek miatt az sem ritka, hogy többhónapos kihagyásra kényszerül a versenyző."

Liptay elmondta: 2010-re a sportág Magyarországon eljutott arra a szintre, hogy meghatározó szponzort találjon: a Coca-Cola segítségével jött létre a Burn csapat, amelynek a hódeszkások mellett tagja még egy magyar BMX-kerékpáros és egy gördeszkás is.
"A hódeszkázás alapvetően nem versenysportnak indult, létrejöttekor a közösségi jelleg volt a lényege" - fogalmazott Liptay. "Emiatt az olimpiai mozgalommal voltak is ellentétek, ugyanakkor vitathatatlan tény, hogy az ötkarikás megjelenés nagyon jót tett a sportágnak, mert így hatalmas publicitáshoz jutott, radikális fejlődésnek indult, amelynek következtében a támogatók is lehetőséget láttak benne."

Az egyik legsikeresebb magyar hódeszkás a továbbiakban Világkupa-futamokon, világbajnokságokon, valamint meghívásos versenyeken áll rajthoz, és a magyar bajnokság lebonyolításában is szeretne segíteni.

Mindent egy helyen az Eb-ről