Vágólapra másolva!

Magyar állampolgár lett az olimpiai bajnok Benedek Gábor unokája

Magyar állampolgár lett Benedek Tibor, a világ- és olimpiai bajnok öttusázó, Benedek Gábor unokája, aki az Új-Buda Galériában tette le kedden az esküt, és a XI. kerület polgármesterétől, Hoffmann Tamástól vette át a magyar állampolgárságát igazoló diplomáját.

"Négy évtizeddel ezelőtt álmomban sem mertem volna arra gondolni, hogy az unokám egyszer magyar állampolgár lehet, folytathatja családunk hagyományait. Remélem megvalósulnak tervei és becsületes, jó magyar ember válik belőle" - mondta az 1952-es játékokon csapatban arany-, egyéniben pedig ezüstérmet szerzett Benedek Gábor.

A 84 éves öttusázót 1959-ben politikai okok miatt tiltották el a sportolástól, majd 1969-ben hagyta el az országot, s Németországban telepedett le.

"Tizenhárom-tizennégy éves koromban gondoltam először arra, hogy meg kellene tanulnom magyarul, meg kellene ismernem felmenőim szülőhazáját" - nyilatkozta Benedek Tibor, aki érettségije után érkezett Magyarországra, s azóta él Budapesten, ahol jelenleg a Corvinus Egyetem hallgatója, emellett a Ceglédi Kézilabda Klub tagja.

Benedek Tibor, akivel többek között nagyapja csapattársa, Szondy István is koccintott a jeles alkalom apropóján, Schmitt Pál köztársasági elnöktől is kapott ajándékot, egy, a Sándor Palotát bemutató színes albumot.

Mindent egy helyen az Eb-ről