Babos Tímea elképesztő győzelmet aratott Melbourne-ben

tennis Horizontal
Hungary's Timea Babos celebrates her victory against Coco Vandeweghe of the US during their women's singles first round match on day one of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 15, 2018. / AFP PHOTO / SAEED KHAN / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Vágólapra másolva!
Pályafutása eddigi legnagyobb győzelmével kezdte az Australian Opent Babos Tímea. Bámulatos játékkal, 1 óra 46 perc alatt 7-6, 6-2-re győzött a 10. kiemelt Coco Vandeweghe ellen, amivel a 64 közé jutott. Gyászos napjuk van az amerikaiaknak, mert a tavalyi döntős Venus Williams és a 2017-es US Open-bajnok Sloane Stephens is kikapott hétfőn.

Két nehéztüzér vonult be a Hisense arénába, az Australian Open 1. napjának 2. mérkőzésére. Találkoztak már Grand Slamen, 2016-ban, Wimbledonban, akkor Coco Vandeweghe 6-2, 6-3-ra győzött a 32 közé kerülésért, Babos Tímea ellen.

A világranglistán 51. magyarnak nem volt veszíteni valója.

Nem kellett pontokat védenie, hatodszor indult a főtábláról Melbourne-ben és csak egyszer, 2016-ban jutott el a 2. fordulóig. Vandeweghe tavaly elődöntőbe jutott az AO-en, többek között a címvédő Angelique Kerbert és Garbine Muguruzát búcsúztatva.

Nem véletlenül a 10. kiemeltje az idei versenynek.

Az első játszmában, 2-2-ig három fogadóelőnyt hárított Babos Tímea és az ötödik gémben el is vesztette az adogatását. Nem játszott rosszul, de Vandeweghe magabiztosan teniszezett. Aztán 2-3, semmi-harmincnál eleredt az eső és jó 20 percig állt a játék. Előbb arra vártunk, hogy elálljon, a játékosokat nem is engedték le a pályáról, de a szervezők rájöttek, egyszerűbb, ha behúzzák a tetőt, tehát fedettben játszanak tovább.

Ami a folytatásban történt az maga volt a tündérmese.

Babos, 2-4-ről egyenlített és egyre inkább ő dominált. A szettet záró rövidítésben 6:3-ra vezetett, miután Vandeweghe kettőshibát szervált 3-2-nél. Végül a 2. játszmalabdájánál, fogadóként óriási tenyeres nyerőt ütött és jogosan rázta az öklét az edzője felé, miközben mosolygott.

Babos Tímea minden mozdulatából, reakciójából áradt a hit, az elszántság, a bátorság, a tudatosság.

Legalább ennyire fontos és látható volt, hogy nem jól, de nagyszerűen játszik. Kitűnően felkészült az ellenfeléből.

Babos Tímea élete legjobb formájában teniszezett Melbourne-ben Forrás: AFP/Saeed Khan

Stabilan teniszezett az alapvonalról, jól variálta a játékot, okosan mozgatta az amerikait. Olykor agresszívan, a fizikai adottságait jól használva támadott, de képes volt bámulatosan védekezni, kiszorított helyzetből pontot nyerni, kellemetlen nyesésekkel ritmust váltani. Az első játszma második felétől egyre inkább extázisban teniszezett.

Ritkán kerül játékos ilyen állapotba.

A kérdés csak az, hogy meddig tart ez a szárnyalás és van-e rá válasza a riválisnak.

Nos, a csoda ezúttal nem bizonyult átmenetinek. Sőt,

Babos Tímea egyre szenzációsabban teljesített. A 2. szettben gyorsan ellépett 4-1-re, dupla brékelőnnyel és amikor 0:40-ről hozta az adogatását az 5-1-ért, egészen közel került a csillagokhoz. A diadalért adogatva, 5-2-nél már az is belefért, hogy az első meccslabdájánál kettőshibát üssön.

Megvan az első Babos-győzelem Melbourne-ben Forrás: AFP/Saeed Khan

A következőnél megint jött az agresszív, ellenállhatatlan Babos és egy erőteljes fonák keresztjére már nem volt válasza az amerikainak. Óriási siker.

„Fantasztikus érzés itt lenni és nyerni – nyilatkozta Babos a pályán a mérkőzés után.

Elégedett vagyok ezzel a teljesítményemmel, miként az előző idény zárásával is, hiszen a legjobb idényemben egyesben top 30-as volam, tavaly párosban top 10-es, és nyertünk a világbajnokságon. Viszont az Australian Open nekem eddig mindig nehezen alakult – ez a siker viszont kiváló emlék marad, főleg, mert a másik két nagy stadionban már játszottam, a Hisense Arenában még nem.

Siklós Erik videóinterjúja a mérkőzés után Melbourne-ből:

Mindent egy helyen az Eb-ről