40 éve, az olimpia előtt dobott világrekordot a magyar gerelyhajító

Vágólapra másolva!
Paragi Ferencről talán kevesen hallottak, de három évig övé volt a gerelyhajítás világrekordja. Paragi az olimpia évében dobta az elképesztő rekordot, de az olimpián nem bírta el az esélyesség terhét. A dobóatléta pályafutását a Nemzeti Sport elevenítette fel.

Az 1980-as év Paragié volt, de még ennél sokkal többet is kihozhatott volna belőle. A csepeli atléta már februárban Új-Zélandon, az alapozás kellős közepén 92.10-re volt képes.

Negyven évvel ezelőtt, 1980. április 23-án a tatai atlétikai pályán rendezett ünnepi tesztversenyen 96 méter 72 centire szállt a gerelye, amivel egy csapásra a moszkvai játékok toronymagas esélyesévé lépett elő. Máig ez az utolsó, olimpiai számban elért magyar atlétikai világcsúcs.

Paragi pályafutása során ötödször dobta túl a 90 métert, ráadásul formája semmit sem romlott, hiszen május 18-án is képes volt 96.20-as kísérletre. Az olimpián 1980. július 27-én rendezték a szovjet fővárosban a selejtezőt, és Paragi számára kísértett a múlt, hiszen egy rontott kísérlet után másodikra is csak 72.60-ra volt képes, avagy felsejlett, hogy a világcsúcstartó szégyenszemre döntőbe sem jut. Ekkor azonban még valahonnan mozgósította a lelki tartalékait, mert harmadikra kivágott egy 88.76-ot (a selejtezőszint kereken 80 m volt), és három méter előnnyel hazavágta a teljes mezőnyt. A másnapi döntőben kellett volna. Ott ugyanis még a selejtezős dobással is meglett volna legalább a bronzérem, Paragi azonban két gyenge próbálkozás után a fináléban már harmadszorra sem volt képes megújulni, és 79.52-vel mindössze tízedik lett.

További részletek és a világcsúcs felvétele a Nemzeti Sporton.

Mindent egy helyen az Eb-ről