Katasztrófát okozhat, ha valóban megrendezik idén a Tour de France-ot

CYCLING - TOUR DE FRANCE 2018 - STAGE 12 12 2018 CYCLING Cyclisme ETAPE France MONTAGNE MOUNTAIN SPORT STAGE TDF Tour UCI WORLD
Romain Bardet (FRA - AG2R - La Mondiale) fans, public during the 105th Tour de France 2018, Stage 12, Bourg Saint Maurice Les Arcs - Alpe d'Huez (175 km) on July 19th, 2018 - Photo Kei Tsuji / BettiniPhoto / DPPI
Vágólapra másolva!
Maga lenne a katasztrófa, ha idén valóban megrendeznék a legnagyobb háromhetes országúti kerékpárversenyt, a Tour de France-ot, mondja az edinburgh-i egyetem kutatója.

Devi Sridhar szerint is fájdalmas, de az egyedüli helyes döntés lenne, ha nem rajtolna el augusztus 29-én a világ legnagyobb kerékpáros versenye, ami az ő szavaival élve, "biztos receptje lenne egy katasztrófának" a jelenlegi járványügyi helyzetben.

"A vírus itt van, és vissza fog térni. A franciák hiába lesznek rajta úrrá augusztusra, ha egyszer egy csomó országból rengeteg ember érkezik" – mondja Sridhar, aki szerint nem ez az egyetlen probléma. A Tour körverseny voltából adódóan végigjárja egész Franciaországot, és, ha akár a mezőnyben, akár a szervezők között újra megjelenik a vírus, az az ország számos pontjára eljuthat, mielőtt felfedeznék.

– mondja a skót egyetem munkatársa, aki szerint hiába örülnek a tévék, a rendező ASO-nak felül kellene vizsgálnia álláspontját, és meghozni a bátor, de elkerülhetetlen döntést, azaz lemondani a 2020-as Tour de France-ról.

Ha az ASO mégis úgy dönt, hogy megrendezi az idei versenyt, az őrületes logisztikát igényelne. Sridhar szerint minden olyan csapat, amelyik nem Franciaországból érkezik a nizzai starthoz,

minden egyes tagját két-három hétre karanténban kellene tartani, ami szinte kivitelezhetetlen.

Ahogy az is, hogy mindenkit minden nap teszteljenek, ráadásul "tudjuk, hogy az emberek 20-60 százaléka még semmilyen tünetet nem mutat, de már hordozza a vírust, sőt fertőzni is képes".

Ugyanakkor, ha a helyzet gazdasági oldalát vizsgáljuk, egyes információk szerint ha nem lesz 2020-ban Tour de France, akkor az az egész kerékpársportot komoly válságba sodorhatja. A sportág bevételének 60 %-a valamilyen módon kapcsolódik a legrangosabb háromhetes körversenyhez. A kieső bevételek számos profi csapat létét veszélybe sodorhatják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!