Még Robert Lewandowski is gratulált a lengyel teniszező történelmi sikeréhez

Iga Swiatek tenisz Roland Garros
A handout photo released by the Federation Francaise de Tennis (FFT) shows Poland's Iga Swiatek and her team, including her coach Piotr Sierzputowski (C), posing with her Suzanne Lenglen trophy in the locker room after winning the women's singles final tennis match against Sofia Kenin of the US, on Day 14 of The Roland Garros 2020 French Open tennis tournament in Paris on October 10, 2020. (Photo by Corinne Dubreuil / various sources / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Federation Francaise de Tennis (FFT) / CORINNE DUBREUIL " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
A francia nyílt teniszbajnokság női bajnoka, a 19 éves lengyel Iga Swiatek célja, hogy pályafutása folytatásában minél egyenletesebben teljesítsen.

Swiatek a szombati döntőben 6:4, 6:1-re győzte le a negyedik helyen kiemelt amerikai Sofia Kenint, ezzel Szeles Mónika 1992-es sikere óta a Roland Garros legfiatalabb női győztese lett. Hét mérkőzésen mindössze 28 játékot veszített, játszmát viszont egyet sem, erre legutóbb Justine Henin volt képes, 2007-ben. Elbúcsúztatta többek között a tavalyi döntős Marketa Vondrousovát, majd az első kiemelt Simona Halepet is.

Iga Swiatek történelmet írt a Roland Garroson Forrás: AFP/Corinne Dubreuil

A világranglista 1975-ös bevezetése óta ő a legalacsonyabban rangsorolt női játékos - a torna előtt az 54. volt -, aki döntőt nyert Párizsban.
Elmondása szerint a következő célkitűzése, hogy minél egyenletesebben teljesítsen, ami szinte minden női játékos számára gondot jelentett, miután fiatalon Grand Slam-tornát nyert.

- nyilatkozta.

Swiatek nem egy teniszakadémián nevelkedett csodagyerek, és nem is egy tipikus kamasz. Legszívesebben a Pink Floyd, az AC/DC, és Carlos Santana zenéjét hallgatja, szereti a történelmi regényeket és a lefekvés előtti meditációt. Ötletes játéka üdítő változást jelent néhány társának előre beprogamozott stílusához képest.

"Szinte csak az ösztöneimre hallgatok, és azt hiszem, ez sokat segít nekem"

- mondta erről a friss győztes.

Iga Swiatek maga sem akarta elhinni, hogy 19 évesen Grand-Slam tornát nyert Forrás: AFP/Martin Bureau

Elképesztő áttörése ellenére - amellyel a világranglistán az első húsz közé kerül - Swiatek nem tartja magát Lengyelország legjobb női teniszezőjének, szerinte ez a megtisztelő cím a nemrégiben visszavonult wimbledoni döntős Agnieszka Radwanskát illeti.

A 19 éves játékos lett az első lengyel teniszező, aki egyesben Grand Slam-tornát nyert, így számos híresség gratulált neki a honfitársai közül. Többek között Andrzej Duda államelnök és Robert Lewandowski, a Bayern München labdarúgója mellett olyan korábbi teniszezők is gratuláltak neki, mint Agnieszka Radwanska, Mats Wilander és Chris Evert is dicsérte a fiatal lengyelt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!