A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Liu Shaoang első magyarként lett összetett világbajnok rövidpályás gyorskorcsolyában

Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Rövidpályás gyorskorcsolya Eb, Debrecen
Debrecen, 2020. január 26. Liu Shaolin Sándor (b) és testvére, Liu Shaoang a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság férfi 1000 méteres számának elődöntője után a debreceni Főnix Csarnokban 2020. január 26-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Liu Shaoang a szuperdöntőben taktikusan versenyezve az 500 méter aranyérme után a sportág történetében elsőként az összetett világbajnoki címet is megnyerte a dordrechti rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokságon.

Az 500 métert szombaton megnyerő Liu Shaoang az első, míg az 1000 méteren percekkel korábban diadalmaskodó bátyja a második helyről várhatta a 3000 méteres szuperdöntőt. Amit a holland Itzaak de Laat kezdett hatalmas elánnal, de Liu Shaolin ment vele, így ők ketten, és a francia Sebastien Lepape együtt körözték le a mezőnyt, máris kivéve ezzel az esélyesek közül a kanadai Charles Hamelint és az orosz Szemjon Jelisztratovot.

A piros sisakos Liu Shaoang második aranyérmét nyerte a dordrechti világbajnokságon, míg bátyja, Liu Shaolin Sándor kiengedett egy első helyet a kezéből Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Lepape még egy kör előnyt szerzett a folytatásban, de az összetett első két helyét Shaolin, Shaoang sorrendben őrző magyarok pozícióját ez nem veszélyeztette. Csakhogy, amikor a többiekhez képest két kör előnyben lévő franciának becsöngették az utolsó kört, Liu Shaolin elszámolta magát, és a következő kör végén kiállt a versenyből – azt hitte, hogy beért a célba. Pedig nem, még volt egy köre, így Shaoang és De Laat mögött harmadik lett, míg összetettben végül 55 ponttal a második helyen zárt a 60 pontot szerző Liu Shaoang mögött, aki ezzel a magyar short track történetének első összetett világbajnoka lett.

A magyar csapat ezzel a váltóversenyek előtt (a nők a B, a férfiak az A döntőben érdekeltek) már három aranyéremmel és két ezüsttel áll, ami messze minden idők legjobb vb-szereplése.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!