A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az olimpia miatt emelték a koronavírus riasztási szintjét Tokióban

japán koronavírus
Az olimpia miatt emelték a koronavírus riasztási szintjét Tokióban
Vágólapra másolva!
A japán kormány pénteken bejelentette: emeli a koronavírus riasztási szintjét Tokióban, hogy szigorúbb intézkedéseket tegyen egy fertőzőbb változat gyors terjedésének megfékezésére a nyári olimpia előtt. Szintén az ötkarikás játékokhoz kapcsolódik, hogy a japán kormány továbbra is fontolgatja a döntést, amely lehetővé tenné, hogy az érintetteket előbbre véve a sorban június végéig beoltsák a koronavírus ellen a tokiói olimpiára és paralimpiára készülő japán sportolókat.

A Szuga Josihide miniszterelnök által bejelentett, hétfőn életbe lépő és május 11-ig tartó intézkedés lehetővé teszi Tokió kormányzójának, hogy rövidebb nyitvatartást rendeljen el a bárok és éttermek esetében.

Az olimpia miatt emelték a koronavírus riasztási szintjét Tokióban Forrás: MTI/EPA/Franck Robichon

A főváros kormányzója, Koike Juriko csütörtökön maga kérte a kormányt erre a lépésre, mert aggasztja a megbetegedések közelmúltbeli növekedése és az új változatok lehetséges hatása. A lakosokat pedig arra kérte, hogy lehetőleg kerüljék az utazásokat és tartsák be a távolságtartás szabályait. Koike várhatóan elrendeli, hogy a bárok és éttermek 20 órakor bezárjanak.

A kormányfő május 5-ig ugyancsak emelte a riasztási szintet Kiotóban és Okinava prefektúrájában. Négy napja pedig rendkívüli állapotot hirdetett további három prefektúrában, így Oszakában is, ahol emiatt törölték a lángváltó ottani szakaszát.

Szintén az olimpiához kapcsolódik, hogy a Kyodo hírügynökség meg nem nevezett kormánytisztviselőkre hivatkozva közölte, hogy az elképzelés szerint

az élversenyzők adott esetben elsőbbséget élveznének az idősebb és veszélyeztetett korosztályokkal szemben a széleskörű vakcinációval eddig kiváró Japánban.

Az országban jelenleg az egészségügyi dolgozók 4,8 milliós táborát oltják, a műveletet a jövő hét elejétől kezdik meg a 65 év felettiek - nagyjából 36 millió ember - körében. Taro Kono oltásügyi miniszter a múlt hónapban azt mondta, hogy Japán júniusig 100 millió adag vakcinát kap, ami 50 millió embernek, nagyjából a japán lakosság felének a beoltására elegendő - írta az olimpiai ügyekben jártas insidethegames.biz portál hozzáfűzve, hogy a sportolók potenciális előbbre sorolásának tervét kezdettől erőteljes kritika övezi a japán közösségi médiában.

A pandémia miatt tavalyról idén nyárra halasztott olimpia július 23-án kezdődik és augusztus 8-án zárul, a paralimpiát pedig augusztus 24. és szeptember 5. között rendezik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!