Az olimpiára utazó összes sportolónak tudomásul kell vennie, hogy akár meg is halhat

Tokio 2020, olimpia,
Katonai orvosok is dolgoznak majd a tokiói olimpián
Vágólapra másolva!
Most már tényleg az agyrém kategóriája, ami a július 23-án kezdődő nyári olimpia kapcsán történik. Napvilágot látott ugyanis az a nyilatkozat, amelyet minden Tokióba utazó sportolónak alá kellene írnia. Ebben az áll, hogy az összes olimpikon saját felelősségére vesz részt a játékokon, és tudomásul veszik, hogy akár bele is halhatnak a részvételbe.

A nyilatkozat természetesen azért született meg, mert Japánban tombol a koronavírus-járvány, amelyet eddig nem tudtak megfékezni. A nyilatkozatban az áll, hogy minden sportoló tudomásul veszi: a világjárvány okozta fertőzés miatt akár meg is halhatnak, ha Japánba utaznak.

A nyilatkozat a következő szöveget tartalmazza: "Elfogadom, hogy a tokiói nyári olimpiai játékokon a saját felelősségemre veszek részt. A részvételbe beletartozik, hogy a rám gyakorolt bármilyen hatás bekövetkezhet. Legyen az súlyos sérülés, vagy akár halál is, amelyet például a koronavírus-járvány, vagy más fertőző betegségek, esetleg az extrém magas hőmérséklet okozhat."

Illusztráció Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Kazuki Wakasugi

A Világ Sportolóinak Szövetsége (WPA) azonnal megtámadta ezt az elfogadhatatlan nyilatkozatot. A WPA azt akarja, hogy ezt a részt vegyék ki, mert nem lehetséges, hogy a sportolók vállára bármiféle pluszterhet rakjanak. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság illetékes vezetője, Lana Haddad azt mondta: a nyilatkozaton nem változtatnak, mert az törvényes keretek között született.

Ne legyen kétségünk: az ügynek folytatása lesz.

Forrás

Mindent egy helyen az Eb-ről