A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az őrület folytatódik, mégis nézők előtt akarják megrendezni a tokiói olimpiát

Five-ring Olympic symbol in Japan Tokyo Olympics Summer Olympics Tokyo 2020 2020 Summer Olympics Games of the XXXII Olympiad Olympics The Tokyo Organising Committee of the Olympic and Paralympic Ga S SPO sports FIN economic KIF life style COVID-19 coronav
A photo shows a five-ring Olympic emblem in front of Mito Station in Mito City, Ibaraki Prefecture on May 22, 2021. The Tokyo Olympics, which would be held in 2020, has been postponed to 2021 due to the new coronavirus COVID-19. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Tetsu Joko / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Vágólapra másolva!
Már az is egészen elképesztő volt, ahogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnöke ellentmondást nem tűrően arról beszélt, hogy a július 23-án kezdődő játékokat a koronavírus okozta vészhelyzet közepén is megrendezik. Most meg arról kaptunk hírt, hogy a japánok fontolgatják a helyi szurkolók beengedését az eseményekre. Nem nehéz kitalálni, hogy az ötlet nem a saját fejükben fogant meg.

A megnyitó ünnepséggel 2021. július 23-án, azaz napra pontosan két hónap múlva veszi kezdetét hivatalosan a 2020-ról idénre halasztott olimpia.

Azt már korábban tudni lehetett, hogy külföldi szurkolókat nem engednek be az eseményre, nem született viszont hivatalos döntés arról, hogy a Japánban élő sportbarátok ott lehetnek-e az eseményen.

A kommunikáció eddig inkább a nem, mint az igen felé hajlott, miközben Tokió és Japán továbbra sem tudja megfékezni a koronavírus-járvány negyedik hullámát.

Tokióban is megkezdődött a lakosság tömeges beoltása Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Kotaro Numata

A japán fővárosból most arról érkezett hír, hogy

egyre több kormánytisztviselő szorgalmazza a japán szurkolók beengedését az eseményekre.

Mindezt természetesen akkor, ha alapos ellenőrzéseknek vetik alá azokat, akik ott lehetnek a lelátókon. Történik mindez akkor, amikor a közvélemény-kutatások azt jelzik, hogy az ország lakosságának csaknem kétharmada ellenzi az olimpia megrendezését.

A mostani ötlet felvetése, azaz a japán szurkolók beengedése egészen különös, miközben az ország sikertelenül küzd a járvánnyal.

Az első beszámolók megemlítik, hogy a nézők jelenléte növelné a létesítmények közötti gyalogosforgalmat, miközben az olimpián részt vevő hivatalos személyek - újságírók - az első 14 Japánban töltött napon gyakorlatilag ki sem léphetnének az utcára.

Tokiói utcakép május 21-én Forrás: AFP/Charly Triballeau

Ebben a 14 napban csak a szervezők által biztosított járműveken lehet utazni, a tömegközlekedés használata tilos - legalábbis az olimpiára érkező hivatalos személyeknek.

Nem úgy a nézőknek, akiket - természetesen - nem lehetne izolálni, elkülöníteni.

Japánban vannak olyan sportágak, amelyekért megőrülnek a helyiek, ilyen a cselgáncs és a baseball is, mindkettő az olimpia része. A szervezők most azon tanakodnak, hogy sorsolással kellene eldönteni, kik legyenek azok, akik bejuthatnak az eseményekre.

A japánok futnak a pénzük után, hiszen az olimpia egy évvel történő elhalasztása már így is elképesztő anyagi veszteséget termelt,

arról nem beszélve, hogy a külföldi szurkolók kitiltása újabb hatalmas lyukat ütött a büdzsén.

Nincs kétség, hogy a NOB minden körülmények között megrendezi az olimpiát Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Tetsu Joko

Ugyanakkor a japán kormányban nem mindenki osztja azt a derűlátást, hogy mégis lehetnének nézők a játékokon.

Azt is írhatnánk, hogy a normálisan gondolkodók továbbra is a teljes zárt kapus olimpia mellett kardoskodnak.

Ám a jelek szerint nekik kevesebb az esélyük.

Még így elképesztően sokan érkeznek majd meg a világ 200-nál is több országából Tokióba. Az olimpián és a paralimpián összesen 15 ezer sportoló indul. Hozzájuk jön még 78 ezer tisztviselő és újságíró is. Ebből a 78 ezerből 59 ezer a NOB és a különböző sportágak hivatalos tisztségviselői és az újságírók. Ez nagyon magas szám. Éppen ezért két nappal ezelőtt - pont a szkeptikus japán emberek megnyugtatására -

a japán kormány bejelentette, hogy a külföldről érkező szakemberek létszámát jelentősen csökkenteni kell.

Elvileg ez érinti a médiamunkásokat is, de erről jelen pillanatban senki sem tud semmi hivatalosat. Az Origo a Magyar Olimpiai Bizottságnál érdeklődött, de a szervezet sajtómunkatársa szerint hivatalosan még semmilyen jelzés nem érkezett Tokióból arra vonatkozóan, hogy a kiutazó médiamunkások számát csökkenteni kell.

John Coates, a NOB alelnöke (a képernyőn), Szeiko Hashimoto (jobbra), a tokiói olimpia szervező bizottságának elnöke egy nemzetközi sajtóértekezleten Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Pool For Yomiuri

mondta John Coates, a NOB alelnöke. "Továbbra is együtt dolgozunk japán partnereinkkel, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy mindenki számára biztonságos játékokat biztosítsunk."

Forrás

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!