A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Botránykönyv jelent meg a 2012-es londoni olimpiáról

148280581 Horizontal
An actor dressed to resemble Britain's Queen Elizabeth II parachutes into the stadium during the opening ceremony of the London 2012 Olympic Games at the Olympic Stadium in London on July 27, 2012. AFP PHOTO / OLIVIER MORIN (Photo by OLIVIER MORIN / AFP)
Vágólapra másolva!
Michael Payne 2012-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság marketingfőnökeként dolgozott. Egy most megjelent könyvében kíméletlen őszinteséggel ír a londoni játékok meghökkentő kulisszatitkairól. Ne legyen kétségünk felőle: a botránykönyv hatalmas vihart kavar majd.

A kötet felidézi azt a pillanatot, amikor 2005-ben a NOB úgy döntött, hogy London rendezheti meg a 2012-es nyári olimpiát. Gordon Brown akkori pénzügyminiszternek előzetesen azt mondták, hogy a brit fővárosnak nem sok esélye van a győzelemre.

Amikor kiderült, hogy mégis London lett a házigazda, a politikus iszonyatosan ideges lett, s azonnal hívta a könyv szerzőjét. "Mégis, mi a francba kevertél most bele engem" - kiabált a telefonban Brown.

Payne azt is felidézte, hogy közvetlenül az olimpia megnyitása előtt a brit titkosszolgálat egy olyan hírt kapott, hogy egy orosz tengeralattjáróról eltűnt egy atomfegyver, amelyet Londonba vittek. Bár később kiderült, hogy mindez kacsa volt, a britek annyira komolyan vették a fenyegetést, hogy a megnyitó ünnepség idején rakétavetőkkel szerelték fel a házak tetejét - minden eshetőségre felkészülve.

Kiderül, hogy a megnyitó ünnepség leghíresebb jelenete, amikor az angol királynő kiugrik egy repülőgépből, olyan esemény volt, amelyet a legnagyobb titokban kellett tartani, ennek megfelelően a forgatások is a legnagyobb titokban zajlottak.

Payne beszél az idei, Tokiói olimpiáról is. Úgy véli, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem fogja lefújni a játékokat, akármekkora is a pandémia által keltett baj Japánban. A 70 fontba kerülő könyv értékesítéséből származó bevételeket négy jótékonysági szervezet kapja, köztük a gerincsérülteket támogató Back Up Trust alapítvány.

Arra a kérdésre, hogy a NOB főnökei mit gondolnak a könyvről, Payne így válaszolt:

Forrás

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!