Először lesz Afrikában az országúti kerékpárosok világbajnoksága

CYCLING WIELRENNEN CYCLISME WERELDKAMPIOENSCHAPPEN CHAMPIONNATS Horizontal
Dutch Ellen Van Dijk pictured in action during the women elite individual time trial race, 30,3 km from Knokke-Heist to Brugge, at the UCI World Championships Road Cycling Flanders 2021, in Brugge on Monday 20 September 2021. The Worlds take place from 19 to 26 September 2021, in several cities in Flanders, Belgium. BELGA PHOTO DAVID STOCKMAN (Photo by DAVID STOCKMAN / BELGA MAG / Belga via AFP)
Vágólapra másolva!
Első afrikai országként Ruanda ad otthont 2025-ben a kerékpárosok országúti világbajnokságának.

A nemzetközi szövetség (UCI) kongresszusa, amely a most zajló belgiumi vb alatt ülésezett, pénteken döntött erről. Az afrikai vb-rendezést David Lappartient, az UCI francia elnöke már 2017-es megválasztásakor megígérte.

A többi kontinensen volt már világbajnokság, Afrikában a négy év múlva esedékes lesz az első.

"Ötvennégy tagországunk van ott, itt volt az ideje, hogy Afrikának honoráljuk azt, hogy mennyit fektetett a kerékpárba" - jelentette ki Lappartient. Hozzátette: Ruanda megfelelt a szervezési, pénzügyi és sportszakmai feltételeknek, nagy a lelkesedés ott a kerékpársport iránt - akár egymillió nézővel is számolhatnak -, emiatt az UCI vezetősége egyértelműen támogatta a főváros, Kigali pályázatát.

A jövő évi vb-t az ausztráliai Wollongong, a 2023-ast Skócia, a 2024-est Svájc rendezi.

Mindent egy helyen az Eb-ről