Besültek a világsztárok, meglepetés győztes az országúti kerékpárosok időfutam világbajnokságon

Horizontal
Norway's Tobias Foss competes in the men's individual elite time trial cycling event at the UCI 2022 Road World Championship in Wollongong on September 18, 2022. (Photo by William WEST / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Vágólapra másolva!
A norvég Tobias Foss nagy meglepetésre aranyérmes lett a férfiak időfutamában az országúti kerékpárosok ausztráliai világbajnokságán, Wollongongban.

A tavalyi tokiói ötkarikás játékok időfutamának egyik dobogósa sem volt ott a vasárnapi viadalon: az olimpiai bajnok szlovén Primoz Roglic sérülés, a 2017-es vb-aranyérmes holland Tom Dumoulin idény közbeni visszavonulás, míg az ausztrálok kétszeres világbajnoka, Rohan Dennis testvére esküvője miatt hiányzott a rajtlistáról. Ott volt viszont az előzetesen esélyesnek tartott versenyzők közül a tavaly és tavalyelőtt diadalmaskodó olasz Filippo Ganna, a friss Vuelta a Espana-győztes belga Remco Evenepoel, az Európa-bajnok Stefan Bissegger és svájci honfitársa, az augusztusi müncheni kontinensviadalon ezüstérmes Stefan Küng, valamint a kétszeres Tour de France-győztes szlovén Tadej Pogacar.

Filippo Gannának ezúttal esélye sem volt a címvédésre Forrás: AFP/William West

Ausztrália 12 év után ad otthont ismét a világbajnokságnak, a Sydneytől délre található Wollongongban kialakított körpálya első fele a kanyarok miatt elsősorban a technikás és robbanékony, míg a tengerparthoz közeli második része az erős időfutammenőknek kedvezett. A kört - akárcsak korábban a nők - kétszer tekerték le a férfi versenyzők a derült, napsütéses tavaszi időben.

Bissegger volt a 21. elrajtoló, a táv második felére jól tartalékolva ő teljesítette elsőként 41 percen belül a 34,2 kilométeres, 312 méter szintkülönbséget tartalmazó távot. A féltávig kiválóan álló Ethan Hayter érmes reményeit láncleesés miatti kerékpárcsere foszlatta szét - a születésnapos brit végül negyedik lett -, miközben a 51,241 km/órás átlagot tekerő Foss 40 perchez közeli kiváló idejével átvette a vezetést. Ekkor úgy tűnt, ez az éremszerzésre lehet elég számára, ám a Küng, Pogacar, Evenepoel, Ganna alkotta utolsó négyesből csak megközelíteni tudták, megelőzni nem.

Így hatalmas meglepetésre a 25 éves Foss diadalmaskodott, ezzel első nemzetközi győzelmét aratta három norvég bajnoki cím - két időfutam és egy mezőnyverseny - után. Sikerével egy évig ő viselheti a szivárványszínű trikót.

Itt a vége és Foss öröme:

Az Eb-aranyról fél másodperccel lemaradt Küng ezúttal három másodperccel kapott ki és lett második, a harmadik helyet egy héttel Vuelta-sikere után Evenepoel szerezte meg. Pogacar hatodik, míg Ganna hetedik helyen végzett.

Érdekesség, hogy a 48 férfi induló közül a nőknél aranyérmes holland Ellen van Dijk 44:28.60 perces idejével 16-ot megelőzött volna.

A női mezőnyben a címvédő Ellen van Dijk pályafutása során harmadszor diadalmaskodott a nők időfutamában.

A wollongongi körpálya első fele a kanyarok miatt elsősorban a technikás és robbanékony, míg a tengerparthoz közeli második része az erős időfutammenőknek kedvezett. A kört kétszer teljesítették a versenyzők a derült, napsütéses tavaszi időben.

A 42 induló közül tizedikként rajtolt az ausztrál időfutambajnok Grace Brown, aki augusztusban a brit Nemzetközösségi Játékokon nyerte a számot, és 45,919 km/órás átlagot tekerve 44:41 perc alatt tekerte le a 312 méter szintkülönbséget tartalmazó 34,2 kilométeres távot, a leghosszabbat a női vb-időfutamok történetében. Idejét sokáig megközelíteni sem tudták, az olimpiai bajnok holland Annemiek van Vleuten például másfél perccel maradt el a hazai közönségkedvenc Browntól, aki eközben már aláírásokat osztogatott a szurkolóknak.

Az utolsó két induló a végső sikerre előzetesen egyaránt esélyesnek tartott kétszeres Európa-bajnok svájci Marlen Reusser és az egyórás világcsúcstartó van Dijk volt. Az első időmérő pontnál még mindketten megelőzték Brownt, a célban viszont egyedül a 46,137 km/órás átlagot tekerő van Dijk bizonyult gyorsabbnak az ausztrálnál, méghozzá csaknem 13 másodperccel. A 35 esztendős holland nyakába 2013 és 2021 után harmadszor került az aranyérem, és viselheti újabb egy éven át a világbajnokot illető szivárványszínű trikót. Brown zárt másodikként, Reusser pedig két vb-ezüst után ezúttal bronzéremmel térhet haza.

Az először kiosztott U23-as világbajnoki címet a negyedik pozíciót megszerző olasz Vittoria Guazzini szerezte meg, van Vleuten pedig hetedik helyen zárt.

Eredmények (a vb honlapja alapján):
férfi időfutam (34,2 km), világbajnok:
-------------------------------------
Tobias Foss (Norvégia) 40:02.78 perc - 51,241 km/óra
2. Stefan Küng (Svájc) 2.95 másodperc hátrány
3. Remco Evenepoel (Belgium) 9.16 mp h.

korábban:
női időfutam (34,2 km), világbajnok:
-----------------------------------
Ellen van Dijk (Hollandia) 44:28.60 perc - 46,137 km/óra
2. Grace Brown (Ausztrália) 12.73 másodperc hátrány
3. Marlen Reusser (Svájc) 41.68 mp h.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!