Vágólapra másolva!
A hagyományoknak megfelelően ebben az évben is a júliusi holdtöltéhez legközelebb eső hétvégén rendezik Európa legnagyobb tókerülő viadalát, az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat. A több mint 500 vitorlásból álló mezőny július 18-án csütörtökön reggel rajtol Balatonfüredről, de nem csak a verseny ideje alatt, hanem már július 13-tól, kilenc napon át színes programforgatag várja az érdeklődőket.

A rendkívüli kánikula sem zavarja a Kékszalag Fesztivál előkészületeit, éppen ellenkezőleg a nagy meleg csak újabb indok, hogy minél többen a Balatonnál töltsék a nyár legszínesebb hetét. A Kékszalag Fesztivál programjai július 13-án szombaton kezdődnek Balatonfüreden. A Fehér Szalag vitorlásverseny indulóinak a tó keleti medencéjét kell megkerülniük, sokan közülük a Kékszalag főpróbájaként tekintenek erre a viadalra. Azok az érdeklődők pedig, akik szombat reggel kisétálnak a füredi mólóra, akár rajtnéző „próbát” is tarthatnak, hiszen ugyanúgy a móló előtti vízterületről vág neki a mezőny a Fehér Szalagnak, mint néhány nappal később a Kékszalag hajói.

A 48. Kékszalag Erste World Nagydíj tókerülő vitorlásverseny mezőnye rajt előtt Balatonfüreden
Július 18-án indul Európa leghosszabb, legrégebbi és egyik legizgalmasabb tókerülő vitorlásversenye, a Kékszalag
Fotó: Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Július 14-én vasárnap délelőtt rendezik a Kékszalag kisöccsét, a Kékpántlikát. Elképesztő gyorsan repül az idő, hiszen az idei már a 17. kiírása a Kékpántlikának, lassan „nagykorú” lesz a gyerekeknek és fiataloknak szóló kishajós verseny. 

Ugyancsak vasárnap köszöntik a párizsi olimpián induló két magyar vitorlázót, Érdi Máriát és Vadnai Jonatánt az utánpótláskorú versenyzők, valamint a sportág vezetői. Bízhatunk benne, hogy a sporttörténelmi sikerrel, Berecz Zsombort ezüstérmével zárult tokiói játékok után a Marseille-i öbölben zajló olimpiai futamok is örökre emlékezetes eredményt hoznak majd magyar szempontból. 

A jövő hét közepétől már valóban a Kékszalagé lesz a főszerep a Fesztiválon. Szerdán főként a nevezéssel és az utolsó simítások elvégzésével foglalkoznak majd a résztvevők, miközben a nyitó sajtótájékoztatón minden fontos részletről és újdonságról értesülhet a közvélemény, hogy aztán csütörtök reggel 9 órától már valóban minden szempár az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj indulóira szegeződjön. A balatonfüredi rajt után a szokásos útvonalon, Balatonkenese, Siófok és Keszthely érintésével kell megkerülniük a tavat és visszajutniuk a 48 órás limitidőn belül a füredi célba. A leggyorsabb hajók természetesen nemcsak egymással csatáznak majd, hanem Józsa Márton kormányos és az MLS Raiffeisen Fifty-Fifty tavaly felállított 5 óra 3 perc és 56 másodperces pályacsúcsa is a célkeresztben lesz.

MLS Raiffeisen Fifty-Fifty, Kékszalag
2023-ban időrekordot döntött az MLS Raiffeisen Fifty-Fifty
Fotó: Magyar Vitorlás Szövetség

Miközben a több száz vitorlás Kenese felé távolodik, kezdődik a modellvitorlás-verseny a Tagore sétány előtt, aztán pedig a várakozás – hogy hosszú, vagy rövid, arról az időjárás dönt majd –, hogy kiderüljön, kik az idei Kékszalag legjobbjai. 

Pénteken délután újabb izgalmak és újabb látványosság: jön az Audi Speed Challenge gyorsasági verseny. A leggyorsabb katamaránok és egytestűek küzdelmét szinte testközelből nézheti mindenki, aki kilátogat a füredi mólóhoz. 

A 48 órás limitidő szombat reggel 9-kor lejár, hivatalosan is véget ér az 56. Raiffeisen Kékszalag Nagydíj. Este hattól az ünnepélyes díjkiosztó a kategóriák legjobbjaival, majd a füredi Utcabál zárja a 2024-es Kékszalag Fesztivál programját. Kár lenne kihagyni, hiszen a Kékszalag mindenkié!

Kapcsolódó cikkek:

 

Mindent egy helyen az Eb-ről