A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
Vágólapra másolva!
Felemás érzésekkel várhatjuk a párizsi olimpiát. A 22 sportágban 180 sportolóval útnak induló magyar küldöttség nagy célokkal érkezik a francia fővárosba, ugyanakkor számos kérdőjel és botrány övezte az elmúlt hónapokat. Azt az időszakot, amelynek már a nyugodt felkészülésről kellett volna szólni. Mi lesz vajon Milák Kristóffal, hogyan teljesítenek az edzőjüket veszített kardozók és mennyire befolyásolta a kajak-kenu válogatott edzéseit a Kozák-Csipes botrány, hogy csak a legégetőbb kérdéseket említsük. Most megpróbálunk minden felvetésre megnyugtató választ adni.

Milák Kristóf kálváriája

Minden kornak és sportágnak megvannak a maga zsenijei. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy láthatjuk Lionel Messit és Cristiano Ronaldót focizni, LeBron Jamest kosarazni és Milák Kristófot úszni. Utóbbival kapcsolatban azonban az elmúlt egy év rengeteg kérdőjelet és érthetetlen döntést hozott, márpedig egy olimpiai bajnok esetében az ötkarikás játékok előtti 12 hónapnak már a felkészülésről, az előre kidolgozott ütemterv szerinti kemény munkáról kellene szólnia. 

Az olimpiai és világbajnok úszó kálváriája még 2023-ban kezdődött. A kaposvári, tavaszi országos bajnokság után jött a meglepő hír, hogy kihagyja a fukuokai világbajnokságot nyáron és szeptemberig nem szeretne vizet látni. 

Milák ugyanakkor csak Virth Balázs uszodai tréningjeit akarta kihagyni, a kétszeres olimpiai bronzérmes kenus, Zala György irányításával azonban a szárazföldi, erőnléti edzéseket nem. 

A világbajnokságot is nyert szakember elmondta a sajtónak, hogy Milák fizikailag rendben van, ugyanakkor lelkileg mélypontra került, a monoton tréningezés lényegében felőrölte őt.

Milák
Milák Kristófról sokáig senki nem tudott semmit.
Fotó: MTI/Derencsényi István

Tavaly ősszel még arról szóltak a hírek, hogy az októberi, budapesti világkupán már láthatjuk a Honvéd klasszis úszóját, azonban erre nem került sor, sőt, a fiatal sportoló korábbi edzője, Selmeczi Attila azt nyilatkozta, hogy Milák nemrég elveszítette egy közeli hozzátartozóját, és mentális problémákkal küzd, éppen ezért lelki támogatásra van szüksége. 

Mellette a jelenlegi mestere, Virth Balázs pedig az mondta, hogy a 200 pillangón világcsúcstartó Milák körülbelül fél éve nem végez olyan edzésmunkát, ami az élsporthoz szükséges, márpedig, ha Párizsban címet akar védeni, már "tegnap" el kellett volna kezdenie a munkát. 

Nem sokat segített a helyzeten az sem, hogy a sajtón kívül az úszószövetségben sem tudtak biztosat mondani a klasszis versenyző állapotáról, mert elméletileg senkinek nem vette fel a telefont és nem tudták utolérni, hogy beszéljenek vele. Sós Csaba szövetségi kapitány pedig decemberben egyenesen azt nyilatkozta, hogy tudomása szerint Milák katasztrofális állapotban lehet, mert hat hónapja nem végzett érdemi munkát. Aztán 2024. januárjában a Budapest Honvéd ügyvezető elnöke, Gergely István azt állította, ő úgy tudja, versenyzőjük már titokban, senkitől sem zavartatva elkezdte az uszodai edzéseket, és általában dél és kettő között meg lehet találni az akkor üres Duna Aréna medencéjében.

Milák
Vajon mire lesz képes Milák Párizsban? Fotó: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Így érkeztünk el 2024. februárjához, azaz a dohai világbajnoksághoz, amelyen Milák szintén nem vett részt, majd két hónappal később a Duna Arénában az országos bajnokságon egy év kihagyás után egyből hat számban is rajtkőre állt.

Mi az, hogy állt? 50, 100 és 200 méter gyorson, valamint a legfőbb számaiban, 100 és 200 méter pillangón aranyérmet szerzett, míg 50 méter pillangón ezüstöt.

A 24 éves úszó ezzel a teljesítményével mindenkit meglepett, azzal már kevésbé, hogy az egyhetes ob alatt egyszer sem beszélt a sajtó megjelent képviselővel, és ha azt mondjuk, hogy hűvös volt a viszony a média munkatársai és Milák között, akkor még nagyon finoman fogalmaztunk. A szakmára visszatérve edzője, Virth Balázs úgy látta, az állóképességet kell majd pótolni az olimpiáig hátralévő időszakban.

A remek eredményeket követően sokan fellélegeztek, hogy most már júliusig minden rendben lesz. Nos, nem egészen így történt. Milák kapcsán ugyanis májusban az a hír kapott szárnyra, hogy az ob-t követő 38 edzéséből 32-ről igazolatlanul volt távol. 

A 200 méter pillangó világcsúcstartója aztán június elején a világ második legjobb idejével nyert ebben a számban a Mare Nostrum nemzetközi úszóverseny harmadik, monte-carlói záróállomásán, aztán a belgrádi úszó Európa-bajnokságon 100m és 200m pillangón is a dobogó legfelső fokára állhatott fel.

Milák
Milák két aranyérmet nyert a belgrádi Eb-n. Fotó: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Milák teljesítménye így továbbra is ellentmond mindannak, amit a szakmabeliek vallanak, de ahogy az elején is írtuk, egy zseniről van szó, akire más szabályok vonatkoznak. Ugyanakkor az állóképesség tekintetében továbbra is komoly kérdőjelek sorjáznak a 24 éves úszóval kapcsolatban, de ezekre legkésőbb július végén Párizsban választ kapunk, amikor a pillangó jelenlegi királya megmutathatja, mit tud. 

Mindenesetre a nemzetközi úszólap, a SwimSwam 60% esélyt ad Miláknak arra, hogy 200 méteren megvédje az olimpiai bajnoki címét a legnagyobb kihívóval, a francia Léon Marchanddal szemben. 

 

Itthon maradt a legeredményesebb magyar női olimpikon

Kezdjük a száraz tényekkel: a hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta nem lesz ott Párizsban, mivel az olimpiai válogatón egyesben csak a hatodik helyen ért célba. Később az is kiderült, a négyesben sem számítanak a klasszisra, mivel nála jobb eredményt elért kajakosok alkotják majd a kvartettet. A tizenötszörös világbajnok kapcsán mégsem ez volt a legnagyobb horderejű hír, hanem a májusi Facebook-posztja, amelyet változtatás nélkül közlünk: 

Nap végén, már túl vagy két edzésen, lefektetted a gyerekeidet, sok volt a két edzés, ledőlnél már te is, de holnap is teljesíteni kell, muszáj regenerálódnia az izmaidnak, elmész gyuratni a sporttelepre este 8-ra. Fekszel a padon, gyakorlatilag meztelen vagy, próbálsz ellazulni, miközben gyúrnak. Valamikor bejön egy edző erősen befolyásolt állapotban. Igen, itt minden normális ember fejében el kellene kezdjen vadul berregni egy vészcsengő. Megnyugtatok mindenkit, nincs itt semmi látnivaló: ebben a sportágban ez »normális«. Elkezd verbálisan molesztálni és sértegetni a legkülönfélébb módokon. Magát valószínűleg viccesnek találhatja, de igazából pont olyan, mint egy aluljáróban egy sokadik lepukkant, suttyó alkesz.”

olimpia, Párizs
Kozák Danuta nem lesz ott Párizsban. Fotó: by Jeff PACHOUD / AFP

Kemény szavak és súlyos vádak Csipes Ferenc edzővel szemben, aki nem mellesleg a szintén olimpiai bajnok Csipes Tamara édesapja, akivel korábban Kozák szó szerint egy hajóban evezett és nyert ötkarikás játékokat. 

Kozák kiírása azért is volt érdekes, mert alapvetően nem szereti, ha a nyilvánosság előtt zajlanak az őt érintő ügyek, ugyanakkor  a poszt kapcsán arról is lehetett hallani, hogy gyakorlatilag le szerette volna váltatni Csipest és a férjét, Somogyi Bélát akarta volna helyette új edzőnek.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) a poszt után előbb felfüggesztette Csipest, majd a Budapest Honvéd SE nevében Csipes Ferenc bocsánatkérést nyújtott be Kozáknak a személyes és szakmai sérelmekért. A 37 éves olimpikon elfogadta ezt, ami után az MKKSZ feloldotta az edző felfüggesztését. 

Itt akár vége is lehetett volna történetnek és mindenki figyelhetett volna az olimpiai válogató versenyre, de ekkor a Magyar Nemzet újságírójának, Novák Miklósnak exkluzív interjút adott Csipes Ferenc. A szakember azt mondta, ez a történet szerinte nem szól másról, mint hogy Kozák az ő lánya sikerei árnyékában akar kijutni Párizsba. A vádak kapcsán pedig elismerte, egy szakmai vita elfajult és annak a végén egy vállalhatatlan sértést vágott hozzá a versenyzőhöz, amelyet nem kellett volna. Ezért azonban elnézést kér, és tagadja, hogy bármilyen molesztálásról vagy egyéb abúzusról szó lett volna. 

A válogatón, ahogy fentebb írtuk, Kozák hatodik lett, később pedig az is kiderült, a négyesben sem számít rá a szakvezetés, így a hatszoros olimpiai bajnok nem lesz ott a francia fővárosban a magyar kajak-kenu küldöttséggel.

Kozák Danuta
Kozák Danuta hat aranyéremmel fejezheti be olimpiai pályafutását.
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Magára hagyott kard

A magyar férfi kardcsapat Európa- és világbajnokként utazik Párizsba, soraiban a negyedik egyéni ötkarikás elsősége felé haladó Szilágyi Áronnal. Ha csak idáig olvasnánk ezt a részt, akár egy eszményi kép is kirajzolódhatna belőle. Hol van itt akkor a hiba? Nos, a teljes történet megértéséhez kicsit ugorjunk vissza az időben március végére. 

Ekkor a korábbi szövetségi kapitány, az olimpiai bronzérmes Kovács Tamás egy mindenki által elérhető Facebook-posztjában arra hívta fel a figyelmet, hogy a férfi kardcsapat sorsa lényegében a Decsi-család kezében van. 

A csapat vezető edzője Decsi András, a világbajnok kvartettben szereplő 41 éves Decsi Tamás bátyja, édesapjuk, Decsi István pedig a Magyar Vívó Szövetség kard fegyvernemi szakági bizottságának a vezetője. A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy az olimpiai csapat összetételéről nem Decsi András, hanem a szövetségi kapitány, Boczkó Gábor dönt, akinek a döntését az elnökség megvétózhatja, de nem cserélhet személyt.

Balról a harmadik fotón a viták célkeresztjében szereplő Decsi Tamás. Fotó: Andreas SOLARO / AFP

Decsi Tamás kapcsán pedig azért lángolt fel a szakmai vita, mert a magyar ranglistán mindössze a 35. helyen állt tavasszal, míg egy feltörekvő tehetség, Rabb Krisztián a harmadikon; a világranglistán ugyanez az arány Rabb 48., Decsi 52. Ha ehhez még azt is hozzátesszük, hogy Rabb a 2023-2024-es idényben sokkal jobb eredményeket tudott felmutatni, mint 41 éves társa, akkor már joggal merülhet fel a kérdés, nem kellene-e a Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Szatmári András trió mellé negyediknek a csapatba a fiatal vívót betenni? Persze ennyire itt sem egyértelmű a helyzet, mert Decsi Tamás, ha lehetőséget kap a csapatban, akkor élni is szokott vele, nem afféle töltelék ember. 

Plusz, azt se felejtsük el, vajon mennyire jó ötlet egy összeszokott négyest pár hónappal az olimpia előtt megbontani úgy, hogy ilyen indulatos vitákat generálnak körülöttük?

Ezzel a háttértörténettel jutottunk el a júniusi, bázeli Európa-bajnokságra, amelyen a sérüléséből otthon lábadozó Szatmári András helyett a fent említett Rabb Krisztiánnal aranyérmes lett a kardcsapat, azaz a Szilágyi, Decsi, Gémesi és Rabb kvartett. Az igazi csavar pedig ezután következett. Decsi András ugyanis a 2023-ban világbajnoki aranyérmet nyert négyes névsorát adta le, hogy velük menne a párizsi olimpiára (Szilágyi, Gémesi, Szatmári és Decsi), azonban Boczkó Gábor felülbírálta a szakmai döntését és pont az öccsét, Decsi Tamást húzta ki a névsorból és Rabb Krisztiánt tette be a helyére. 

Decsi András, aki a csapat mellett az egyéniben is induló Szilágyi Áron mestere is, azt mondta erre, hogy: 

az elnökség döntése sérelmes, számomra elfogadhatatlan, ezért lemondok".

Így egy hónappal az olimpia előtt egyrészt az összeszokott kardcsapat szétbomlott, másrészt az őket irányító edzőtől is ebúcsúzhattak. Decsi azt is hozzátette, hogy ettől még az egyéniben is induló Szilágyi mestere marad, de azt is elmondta, a háromszoros olimpiai bajnokot hidegzuhanyként érték a történtek. Persze Szilágyi Áronról tudjuk, egy rendkívül összeszedett versenyző, akit nehéz kizökkenteni, erről árulkodik a döntést követően kitett Facebook-posztja is, amelyben leírja, hogy a célok változatlanok, és dolgoznak tovább Párizsra készülve.

Botrány az öttusában

Az öttusa szövetség azt a döntést hozta, hogy Gulyás Michelle és Guzi Blanka képviselheti majd a magyar színeket Párizsban. Jogosan merülhet fel a kérdés, miért nem azt írtuk, az öttusázók szövetségi kapitánya hozta meg a döntést. 

Nos, a válasz roppant egyszerű, a kétszeres olimpiai bajnok Martinek János ugyanis a 2023. októberében elfogadott válogatási elveket szem előtt tartva nem Gulyást, hanem a 2023-ban junior Európa-bajnokságot nyert, idén júniusban pedig már felnőtt világbajnoki bronzérmet szerzett Erdős Ritát javasolta.

Tette mindezt azért, mert a korábban elfogadott válogatási elvek - amelyek matematikai alapon leírhatóak és objektíven értékelik az egyes versenyzők teljesítményét, még a lósorsolás szerencsefaktorát is szükség esetén lovaspontszám korrekcióval kezelik - mentén egész egyszerűen a világkupa és világbajnoki eredmények összesítése után a rangsor döntött, amelyen Guzi Blanka és Erdős Rita megelőzte az első számú tartaléknak kijelölt Gulyást.

Ez eddig tiszta, azonban Martineknek a döntését tovább kellett küldeni a szakmai bizottság részére, amely öt igen, négy nem és egy tartózkodás mellett elfogadta a szövetségi kapitány előterjesztését.

A probléma csupán azzal volt, hogy főszabály szerint, ha az igenek száma nem éri el az 50+1 százalékot, akkor nem jogszerű a döntés, ezért a szavazást elnöklő többszörös világbajnok Hanzély Ákos sportszakmai igazgató végleges javaslatként nem terjeszthette fel azt az elnökség felé. Így a végső döntés az elnökségre maradt ez ügyben.

Modern Pentathlon World Cup Final in Ankara
Gulyás Michelle egy titkos szavazás után mehet Párizsba. Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

A 12 tagú vezetőségnek két lehetősége volt, vissza is küldhették volna a javaslatot azzal, hogy a szakmai bizottság dolgozzon vele addig, amíg a többség el nem fogadja. 

Ehelyett és Martinek objektív válogatási elveit is figyelmen kívül hagyva, saját hatáskörben, titkos szavazáson 9:2 arányban Gulyásnak szavaztak bizalmat, hogy Erdős helyett ő induljon Párizsban. 

A szövetség elnöke, Balogh Gábor úgy kommentálta a döntést, hogy: "Az elnökségnek azt a kérdést kellett feltennie, kikkel tud a magyar öttusasport a legeredményesebb lenni, kikkel tud teljesebb lenni, egymást támogatva jobb szereplést mutatni az olimpián."

Lemondott a férfi asztalitenisz-válogatott szövetségi kapitánya

A férfi asztalitenisz-válogatott tavaly októberben kinevezett szövetségi kapitánya, Lindner Ádám azt kérte a szövetségtől, szüntessék meg a szerződését. A szakember azzal indokolta a döntését, hogy nem tud mit kezdeni Fülöp István sportigazgató döntésével, aki korábban azzal hívta fel, hogy mégsem Lindner utazik Párizsba az általa vitt Ecseki Nándor-Madarász Dóra vegyes párossal, hanem Harczi Zsolt, aki július 1-től kezdett el újra a magyar szövetségnél dolgozni.

ECSEKI Nándor; MADARÁSZ Dóra
Az Ecseki-Madarász duóval nem Lindner utazik ki Párizsba. Fotó: Krizsán Csaba / MTI/MTVA/MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap

Lindner nem érti, miért kellett a váltás néhány héttel az olimpia előtt, 

így a telefonhívás másnapján beszélt a szövetség főtitkárával, hogy bontsák fel a szerződését. 

A 48 éves mester azt is elmondta, hogy szeretne még a magyar asztaliteniszért dolgozni, de most a Városi SE Dunakeszi egyesületét irányítja majd, mint elnök.

A párizsi olimpia hivatalos megnyitó ünnepsége július 26-án lesz, a játékok pedig egészen augusztus 11-ig tartanak majd. A francia fővárosba két kollégánk is kiutazik, hogy minden egyes fontos történésről beszámoljon az olvasóinknak. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!