A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Amitől nagyon sokan tartottak, az bekövetkezett, az olimpiára érkezett triatlonversenyzők edzése ismét elmaradt, mert a folyó még mindig túlságosan szennyezett. Bejutottunk a triatlonversenyek helyszínére, ahol egyelőre elég nagy a káosz.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokról, Párizsból.

Két, a végletekig elkeseredett nyugdíjas közeledett Párizsban hétfőn késő délelőtt. A Sándor-híd tövében álltunk a rakparton, ott, ahol kedden el kellene kezdődnie a triatlonversenyeknek. 

A két idős ember azt kérdezte, merre vannak azok a vizibuszok, amelyekkel ők krándulni szeretnének.

Választ mi sem tudtunk nekik adni, de annyit mondtunk: itt biztos nem, mert ez egy olimpiai helyszín. Leírhatatlan pillantás volt a válasz.

A Sándor-híd, az olimpiai triatlonversenyek helyszíne
Fotó: Csudai Sándor

Azért jöttünk el ide, mert a vasárnapi nap után hétfőn is elmaradt a triatlonversenyzők edzése a Szajnában. Az ok nagyon egyszerű: a víz annyira koszos volt, hogy abba nem engedték be a triatlonistákat. 

Hiába mártózott meg tehát az utóbbi hetekben itt számos politikus - köztük Párizs polgármestere, Anne Hidalgo, ezek a demonstratív módon megejtett úszások sem segítettek az ügyön.

A pénteken és szomabton tartó egész napos esőzés megtette a hatását, a víz szennyezett lett. Pont az történt, amit előre megjósoltak a szakemberek.

A szervezők semmi mást nem szajkóznak, mint azt, hogy ezen a héten biztosan meg fogják rendezni a versenyt. 

Az első versenyre amúgy július 30-án, kedden kerülne sor reggel 8 órakor. Természetesen lehet halasztani, a téli olimpiákon is megesett már, hogy egy-egy alpesi síversenyt köd vagy meleg miatt el kellett halasztani. Ez azonban nem ez a kategória.

A közeli metrómegállótól kacsákkal együtt sétáltunk át a triatlonhelyszínre. 

Kacsák társaságában közeledtünk a Sándor-híd felé
Fotó:  Csudai Sándor

Egyszer ugrott csak nekünk egy biztonsági ember, hogy rossz helyen vagyunk, de aztán simán lejutottunk a rakparta. A Szajna túlsó oldalán már álltak a lelátók, itt pedig csak a totális zavarodottság ül tort. 

Világosan látszott, hogy az ideállított őrségnek fogalma sincs arról, hogy ki mehet itt le és ki nem,

 a helyzetet pedig nehezítette, hogy a rakparton több étterem is kinyitott, így a turisták szépen elkezdtek özönleni errefelé.

Ebbe a vízbe nem engedték be a sportolókat Párizsban
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

Az már most kiderült, hogy a pénteki és szomati esőzés elárasztotta és felduzassztotta Párizs szennyvízrendszerét, ezért a szenny és a fekália folyamatosan ömlött bele a Szajnába. 

Ez az oka annak, hogy a triatlonedzéseket nem lehetett megtartani. 

Az talán szerencse a bajban, hogy a két napos esőzés után keddtől hőhullám érkezik. Hétfőn a délnyugati megyékben már 40 fokot mértek, ez az afrikai légtömeg kedden éri el Párizst. 

Könnyen lehet, hogy el kell halasztani a keddi triatlonversenyeket
Fotó: Csudai Sándor

Ugyanakkor nemcsak a triatlont, hanem a hosszútávúszást is érintheti a Szajna szennyezettsége. Ám a két sportág helyzete merőben más. A hosszútávúszóknál egy mozdulattal át lehet helyezni a versenyt, erre meg is van a B-terv, Vaires-sur-Marne-ba helyeznék át, amely a Marne folyó partján, Párizstól keletre fekszik. 

A triatlon helyzete azért nehezebb, mert az úszás után a versenyzők azonnal kerékpárra váltanak, ennek a számnak az áthelyezése logisztikailag nehézkes.

Nem véletlen, hogy egy évvel ezelőtt, amikor az előolimpiai versenyek zajlottak, a triatlon vegyescsapat versenyénél törölték az úszószámot, kvázi, duatlont csináltak belőle. Mondanunk sem kell, mekkora botrány kerekedne, ha ezt az olimpián is meg kellene tenni.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!