A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Öt évig nem vehet részt a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) versenyein Andrejs Strebkovs lett nemzetközi mester, akinek játékjogát szexuális zaklatás miatt függesztette fel a FIDE illetékes bizottsága.

A FIDE 2024. május 1-jén indított vizsgálata feltárta, hogy a 43 esztendős Strebkovs az elmúlt évtizedben több tucat női játékosnak küldött szexuális jellegű leveleket, amelyek pornográf anyagokat, olykor használt óvszert tartalmaztak. A címzettek egy része - 14 évnél fiatalabb - kiskorú volt - számolt be róla az MTI. A rigai rendőrség 2022 februárjában kezdett nyomozni az ügyben, amit büntetőeljárás követett, ám végül arra a következtetésre jutottak, hogy Strebkovs tette a lettországi jogszabályok szerint nem minősül bűncselekménynek. 

A FIDE nem tűr el semmilyen zaklatást vagy bántalmazást a sakk közösségében, különösen olyan esetekben nem, amikor kiskorúak érintettek"

 - szögezte le Arkagyij Dvorkovics, a szövetség orosz elnöke a FIDE honlapján. "Minden játékos számára biztonságos és barátságos környezetet akarunk biztosítani függetlenül attól, hogy férfi vagy nő. Éppen ezért üdvözöljük az etikai és fegyelmi bizottság döntését, amely egyértelművé teszi, hogy az ilyen viselkedés nem tolerálható."

A FIDE jelentése szerint Strebkovs elismerte a tettét, de azt állította, hogy csak egy ügyben lehet ellene feljelentést tenni, mivel a többi levélnek nincs köze a sakkhoz, így nem érintik a Nemzetközi Sakkszövetséget, vagy más országos sakkszövetségeket.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!