A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
14:00Kajak-kenuKenu 500m-páros negyeddöntő 2
HUNMagyarország | Magyarország
14:20Kajak-kenuKajak 500m-páros negyeddöntő 2
HUNMagyarország
17:30KézilabdaHungary-Sweden
HUNMagyarország
20:35VízilabdaHungary-USA
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
A svéd Armand Duplantis ismét sokkolt mindenkit, miután a párizsi olimpián túlszárnyalta a saját világcsúcsát férfi rúdugrásban, így 625 centiméteres ugrással megvédte a címét.

A férfi rúdugrás hétfői fináléja kezdődött a legkorábban, és az is ért véget a legkésőbb, de megérte várni a legvégéig, ugyanis Armand Duplantis révén elképesztő világcsúcsot láthattak a nézők.

Olympic Games Paris 2024
Duplantis világcsúcsot megdöntve átugorta a 6,25 métert
Fotó: Anadolu via AFP

A svéd rúdugró olimpiai címvédése hamar biztossá vált, ugyanis az aranyversenyben az 5,95 méternél már csak ő és a kétszeres világbajnok Kendricks volt érdekelt. A 31 éves amerikai aztán a 6 méterrel már nem bírt, miközben a svéd klasszis elsőre megugrotta, majd már kétszeres olimpiai bajnokként előbb elsőre a 6,10 métert teljesítette, majd megpróbálkozott a 6,25-ös világcsúcsmagassággal. 

Duplantis első két kísérleténél leverte a lécet, harmadik próbálkozásra viszont tökéletesen átsiklott felette. A stadionban közel nyolcvanezer ember üvöltött fel egyszerre, Duplantis pedig hatalmas sprintet levágva kiszaladt a lelátón ülő barátnőjéhez, aki öleléssel és csókkal gratulált párjának.

Lehetetlen leírni ezt az érzést, rengeteg gondolat jár a fejemben, nagy a katyvasz most idebent"

 - nyilatkozta az M4 Sport csatornának. "Itt döntöttem meg a világrekordot, a legcsodálatosabb stadionban, ahol valaha voltam."

A vegyes zónában még elmondta, látott már százezer embert egy arénában, de sosem ő állt a figyelem középpontjában, most viszont olyan hangulat volt, mint egy amerikaifutball-meccsen. Elárulta azt is, hogy nagy bulira készülnek a párjával, és várhatóan keveset fog aludni az éjszaka.

Armand Duplantis
Armand Duplantis világcsúccsal nyerte meg a férfi rúdugrást a párizsi olimpián
Fotó: AFP

Az 5,95-tel ezüstérmes Sam Kendricks közölte, pár éve kitalált egy kisebb "büntetést" Duplantisnak, amely úgy szól, hogy a győztes fizeti a vacsorát.

Ma simán nyert, úgyhogy az ő számlájára eszünk"

 - mosolygott az amerikai atléta.

Duplantis egyébként az olimpián mémmé vált török sportlövő, Yusuf Dikec  ikonikus mozdulatával ünnepelte az újabb olimpiai aranyérmét, majd a győzteseknek járó megtiszteltetésben részesülve megkongathatta a Stade de France-ban azt a harangot, amit az olimpia után a jelenleg is felújítás alatt álló Notre-Dame-székesegyházban helyeznek majd el.

A sportstatisztikákkal foglalkozó Gracenote szerint Duplantis még csak a harmadik férfi rúdugró, aki olimpián döntött világcsúcsot. Ez előzőleg csak az amerikai Frank Fossnak sikerült 1920-ban Antwerpenben, illetve a lengyel Wladyslaw Kozakiewicznek 1980-ban Moszkvában.

Kapcsolódó cikkek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!