A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke szerint sportolóik felülmúlták az elvárásokat a párizsi olimpián.

Kós Hubert a teljes magyar olimpiai csapat első aranyérmét szerezte meg a párizsi olimpián 200 méteres hátúszásban, Milák Kristóf megcsinálta a tokiói olimpia inverzét , ezúttal 100 pillangón győzött és 200-on lett második, Rasovszky Kristóf a tíz kilométeres nyílt vízi úszásban lett első, mögötte Betlehem Dávid bronzérmes.

Rasovszky Kristóf (balra) és Betlehem Dávid az érmesek köszöntésén a párizsi Trocadero téren
Fotó: Csudai Sándor - Origo / Csudai Sándor - Origo

 S ezeken felül is voltak értékes pontszerző helyezések, Németh Nándor a királyszámban, 100 gyorson volt negyedik, Betlehem 1500 gyorson szintúgy, Fábián Bettina női tíz kilométeren ötödik nyílt vízen, a női 4×200 méteres gyorsváltó pedig hatodik. Az említett eredményekkel, 39 ponttal a magyar úszócsapat minden idők ötödik legjobb olimpia szereplését hozta össze, korábban csak Barcelona, Helsinki, Szöul és Rio hozott több pontot az úszóknak. Ezek után nem csoda, ha Wladár Sándor, a szövetség elnöke maximálisan elégedett volt a sportolók teljesítményével, ami még túl is szárnyalta az előzetes várakozásokat.

"Büszke vagyok a teljes olimpiai csapatra, azon belül is különösen az úszóinkra – kezdte Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnöke, aki gratulált a többi magyar pontszerző sportágnak, majd az úszók teljesítményét értékelte. 

A csapat több mint a fele, tizenkét úszó döntős helyezést ért el az olimpián, ami kiváló arány. Sikeres volt az olimpia, ha azt mondjuk, hogy az éremtáblán a magyar úszók Párizsban a hetedik helyen végeztek, arra büszkék lehetünk.

  - idézi a Magyar Nemzet tudósítója az eseményen elhangzottakat.

Sós Csaba szövetségi kapitány azt emelte ki, hogy végre sikerült lezárni a generációváltást.

"Két új olimpiai bajnokunk van, a női gyorsváltó pedig két ifi versenyezővel és egy tavaly az ifiből kikerült úszóval lett hatodik, amit nagy eredménynek tartunk. Ez a felszín, ezt látja mindenki, ezek az eredmények magukért beszélnek, Tokióban egy úszónk lett olimpiai bajnok, most három. De aki öt percre hátradől, az elkezd lemaradni, jobbak akarunk lenni" - intett óvatosságra a kapitány.

Milák nem volt ott

Az immár kétszeres olimpiai bajnok úszó, ahogy Párizsban sem állt szóba szinte senkivel, úgy ezúttal sem jelent meg a médiaeseményen, a szervezők a kezdés előtti percekben le is vették a névkártyáját az asztalról. Wladár elmondása szerint sok gondolat kavarog a fejében, aminek elmondásához kevés lenne egy kétperces monológ.

Azt kell megérteni, hogy Kristóf Párizsban nem csupán győztes, hanem hős is lett, és a hősök más utakon járnak.

 A konfliktust, ha egyáltalán erről tudunk beszélni, az szülte, hogy nem voltunk megfelelően tájékoztatva."

MIR_9645
A hazatérő bajnokok köszöntésén még vígan fotózkodott a szurkolókkal Milák Kristóf
Fotó: Mirkó István - Magyar Nemzet

"(...) nem tudjuk biztosan, hol edzett. Mindenféle hírek terjedtek, hogy Ausztráliában, Amerikában, ez okozta a sok félreértést. Fogadjuk el, hogy Kristóf különleges ember, szerethető is nagyon, és valami történt vele, ami miatt a hozzá közeledők bizalmát nem fogadja el" - zárta le Wladár a Milák-ügyet, hozzátéve még, hogy megbánta azt a nyilatkozatát, amiben kritizálta az úszóbajnokot.

Hosszú Katinkának is üzent az elnök

A háromszoros olimpiai bajnok egy, a párizsi játékok idején közzétett Facebook-posztban kárhoztatta Wladárt és Sós Csabát, az ő számlájukra írva Milák 200 méter pillangón elszenvedett veresgét, egyúttal felszólítva őket, hogy mondjanak le. Wladár most erre is reagált, méghozzá igen keményen:

Egy elnöknek, úgy látszik, az is kötelessége, hogy gyalázatot nyeljen.

Az olimpiai játékok közepén kijönni egy ilyen acsarkodó nyilatkozattal, az károkat tud okozni a teljes olimpiai csapatban. Minden tiszteletet megérdemel a pályafutása, az eredményei, ugyanakkor el kell mondanom, hogy ő ugyanazt a támogatást megkapta, amit egyébként a kvalifikáció hiányában nem érdemelt volna meg, erről külön hatáskörben döntöttem, így mehetett meleg égövi edzőtáborba is. 

Azt, hogy engem szarjankózik és mindenféle egyéb üzenetekben kritizál, azt nyelem, de már nem sokáig.

- mondta a sportvezető.

Kós Hubertnek még szoknia kell, hogy olimpiai bajnok

A magyar úszók első aranyérmét nyerő Kós Hubert ott volt a sajtótájékoztatón, és elmondta, még szoknia kell az érzést, hogy olimpiai bajnok lett.

"Már kezdem egyre inkább elhinni, de még mindig fura kimondani, hogy olimpiai bajnok vagyok" - mondta.

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!