Christian Eriksen újraélesztése után a dán válogatott drámai módon kapott ki Finnországtól

fbl TOPSHOTS Horizontal
Denmark's players gather as paramedics attend to midfielder Christian Eriksen (not seen) during the UEFA EURO 2020 Group B football match between Denmark and Finland at the Parken Stadium in Copenhagen on June 12, 2021. (Photo by WOLFGANG RATTAY / various sources / AFP)
Vágólapra másolva!
Döbbenetes drámát és szerencsés végkimenetelt hozott a dán labdarúgó-válogatott játékosának, Christian Eriksennek az összeesése, amely a koppenhágai mérkőzés 43. percében történt meg. A gyors orvosi beavatkozás mentette meg a dán focista életét, akinek az állapotát stabilizálták, kórházba szállították. 105 perces szünet után csak azért folytatódott a meccs, mert Eriksen tudott beszélni a csapattársaival.
Vágólapra másolva!

Koppenhágában egészen elképesztő hangulatban indult el a Dánia-Finnország Eb-mérkőzés a B-csoportban. A dán szervezők az utolsó pillanatban 25 ezer néző jelenlétét engedélyezték, így valóban minden adott volt, hogy a két csapat remek meccset játsszon egymással.

Az első percek óriási dán fölényben teltek, a hazai csapat gyakorlatilag egykapuzott, a finneket olykor saját kapusuk, olykor a szerencse mentette meg a góltól. A 7. percben Wind lövését óriási bravúrral védte a finn kapus, Hradecky. Nyolc perccel később ismét Hradecky volt a főszereplő. Ekkor az Inter játékosa, Eriksen adott be labdát, Höjbjerg emelkedett a legmagasabbra, de 8 méterről leadott fejesét egészen elképesztő módon szedte ki a finn kapus.

Az első félidőben kemény csata folyt a dán-finn meccsen Forrás: Getty Images/Stuart Franklin

20 perc elteltével kissé csökkent a dán nyomás, a finn csapat olykor kiszabadult és megpróbált ellentámadásokat vezetni. A dánok persze ezt nem hagyták, s ebben partnerük volt a meccs angol bírója, Taylor is, aki Pukki rángatása után semmit sem ítélt. Pedig a dán védők szinte aprították a finn csapat legjobb játékosát. A 26. percben aztán újabb dán támadás következett, Braithwaite lövése azonban az oldalhálóban kötött ki.

Türelmesen támadott a dán csapat, mintha csak tudták volna, hogy bármikor gólt tudnak lőni a finneknek. Aztán egészen döbbenetes dolgok történtek a pályán.

A 43. percben járt a mérkőzés, amikor a dánok legnevesebb játékosa, az Internazionaléban játszó Christian Eriksen összesett a pályán.

A gyorsan érkező orvosi segítség mentette meg a játékos életét, akinél szívmasszázst kellett alkalmazni. Az egész stadion döbbent csendben figyelte az eseményeket - a dán és a finn játékosok pedig sírni kezdtek. Az orvosok heroikus küzdelmet folytattak a dán játékos életéért. Amikor Eriksen hordágyra került, még senki sem tudta, mi van vele, később azonban érkezett egy fotó, amelyen a dán focista már a homlokát fogta és félig felült a hordágyon. Ez volt az első olyan fotó, amely megnyugtatta a világot. Később kiderült, hogy Eriksen állapotát stabilizálták és egy koppenhágai kórházba szállították.

A dán játékosok kétségbeesetten figyelik Eriksen újraélesztését Forrás: AFP/Wolfgang Rattay

Az UEFA azonnal válságtanácskozást hívott össze, hiszen el kellett dönteni, mi legyen a meccs sorsa. Hosszan megbeszélések után úgy döntöttek, hogy a mérkőzés 20.30-kor, azaz 105 perces szünet után folytatódott. Előszőr az első félidő utolsó három percét játszották le, majd Taylor bíró rövid szünetet rendelt el. Néhány perccel később pedig a második félidővel folytatódott a mérkőzés.

Peter Möller, a Dán Labdarúgó Szövetség elnöke a mérkőzést közvetítő dán tévétársaságnak azt mondta, hogy a játékos kórházi ágyából beszélt játékostársaival, akik ezért döntöttek a folytatás mellett.

Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke azt nyilatkozta, ezekben a pillanatokban a futballcsalád egységesen imádkozik a játékosért. Hozzátette, minél gyorsabb gyógyulást kíván a játékosnak.

Döbbent dán szurkolók Koppenhágában Forrás: AFP/Friedemann Vogel

Nehezen lehet elképzelni, milyen állapotban folytatták a meccset a játékosok. A dánok a második félidő elején is folyamatosan támadtak. Aztán egyszer csak, a semmiből megszerezte a vezetést Finnország. Pohjanpalo közeli fejessel a 60. percben szerezte meg az Eb-újonc vezető gólját.

Ez teljesen megroggyantotta a dánokat, akik percekig nem tértek magukhoz az újabb, immáron jóval kisebb sokkból. Kétségbeesetten próbálkoztak, ívelgettek, de nem jártak egyáltalán sikerrel.

Senki sem hitte volna, hogy lehet a drámát még fokozni, pedig a 75. percben lehetett. Poulsen tört be a 16-oson belülre, amikor az egyik finn védő térde hozzáért a dán bokájához. Taylor játékvezető azonnal tizenegyest ítélt, de azért ez elég jóindulatú fújás volt. A büntetőt Höjbjerg végezte el, de látszott, hogy borzalmas lelki teher van rajta. Alig volt erő a lövésében, szinte neki sem futott, a dán tizenegyest a finn kapus könnyedén kivédte. Szerencsétlen Höjbjerg lerogyott a fűre, moccanni sem tudott.

Egy újabb drámai pillanat, amikor a dánok tizenegyest hibáznak Forrás: AFP/Friedemann Vogel

Az idő múlásával egyre nehezebb helyzetbe került a dán csapat, a finnek őrizték az előnyüket és szinte csak védekeztek. Ezt sikerrel tették, így az első futball-világversenyén járó finnek 1-0-ra nyertek és legyőzték a megroggyant dán csapatot.

0Sípszó (kezd + vég)
4Sárga lapRobin Lod
4Sárga lapRobin Lod
51Sárga lapTim Sparv
56Sípszó (kezd + vég)
60GólJoel Pohjanpalo
Összeállítások
Dánia4-3-3
Finnország3-5-2
Football Pálya
1
Kasper
Schmeichel
18
Daniel
Wass
4
Simon
Kjaer
6
Andreas
Christensen
5
Joakim
Maehle
10
Christian
Eriksen
23
Pierre-Emile
Hoejbjerg
8
Thomas
Delaney
20
Yussuf
Poulsen
19
Jonas
Wind
9
Martin
Braithwaite
1
Lukas
Hradecky
4
Joona
Toivio
2
Paulus
Arajuuri
3
Daniel
O'Shaughnessy
22
Jukka
Raitala
8
Robin
Lod
14
Tim
Sparv
6
Glen
Kamara
18
Jere
Uronen
20
Joel
Pohjanpalo
10
Teemu
Pukki

Dánia

Kezdők
1Kasper Schmeichel
18Daniel Wass
76
4Simon Kjaer
63
6Andreas Christensen
5Joakim Maehle
10Christian Eriksen
43
23Pierre-Emile Hoejbjerg
74
8Thomas Delaney
76
20Yussuf Poulsen
19Jonas Wind
63
9Martin Braithwaite
16Jonas Loessl
22Frederik Roennow
2Joachim Andersen
3Jannik Vestergaard
11Andreas Skov Olsen
12Kasper Dolberg
14Mikkel Damsgaard
15Christian Noergaard
17Jens Stryger Larsen
21Andreas Cornelius
24Mathias Jensen
26Nicolai Boilesen
Cserék

Finnország

Kezdők
1Lukas Hradecky
4Joona Toivio
2Paulus Arajuuri
3Daniel O'Shaughnessy
22Jukka Raitala
90
8Robin Lod
4
4
14Tim Sparv
76
51
6Glen Kamara
18Jere Uronen
60
20Joel Pohjanpalo
84
60
10Teemu Pukki
76
12Jesse Joronen
23Anssi Jaakkola
5Leo Vaeisaenen
7Robert Taylor
9Fredrik Jensen
11Rasmus Schueller
13Pyry Soiri
15Niko Haemaelaeinen
19Joni Kauko
21Lassi Lappalainen
25Robert Ivanov
26Marcus Forss
Cserék
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!