Svájc végzetes hibája: elszórakozták a biztos győzelmet Wales ellen

fbl TOPSHOTS Horizontal
A svájci Breel Embolo (7-es mezben) fejesével szerezte meg a vezetést Svájc
Vágólapra másolva!
1-1-es döntetlent hozott a labdarúgó Európa-bajnokság A-csoportjában a Wales-Svájc mérkőzés, amelyet Bakuban rendeztek meg. A svájci csapat 1-0-ra vezetett, majd ráült az eredményre, s ez megbosszulta magát, mert Wales szinte a semmiből egyenlített. A meccs hajrájában elképesztően védett a walesi kapus, Ward, a svájciak pedig az összes helyzetüket kihagyták, meg egy lesgólt is lőttek.
Vágólapra másolva!

A labdarúgó Európa-bajnokság A-csoportjában pénteken este az olasz válogatott 3-0-ra nyert Törökország ellen.

Ennek a négyesnek a másik két csapata, Wales és Svájc szombat délután csapott össze Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban.

Walesi szurkolók egy csoportja Bakuban Forrás: AFP/Naomi Baker

A bakui helyszín volt az egyik olyan, ahol nem játszik majd hazai válogatott, mert az azeriek nem élték túl a selejtezőt. Akik viszont ennek a meccsnek az első félidejét látták, joggal vakargathatták a fejüket, hogy ez a két csapat hogyan élte túl a kvalifikációs időszakot.

Mert a két együttes az első 45 percben igencsak visszafogott teljesítményt nyújtott - és akkor nagyon finoman fogalmaztunk.

A walesi csapatról amúgy nekünk is voltak emlékeink, mert azonos selejtezőcsoportban szerepeltek a magyarokkal. Éppen Cardiffban vívtuk az akkori sorozat utolsó meccsét, amelyen a walesi válogatott bebiztosította a továbbjutását az Európa-bajnokságra. Aztán persze Marco Rossi együttese is sikerrel vette a pótselejtezőket.

Ami a szombat délutáni meccset illeti, az első negyedórában szinte semmi érdemleges nem történt. Wales volt egy kicsit aktívabb, de komoly helyzetet nem alakítottak ki a csapatot. Aztán a 16. percben láthattuk az első helyzetet. A walesi Moore fejesét nagy bravúrral ütötte ki a léc alól a svájci csapat kapusa, Sommer. A 23. percben a játékvezető labdacserét rendelt el, de nem állunk messze az igazságtól, ha azt mondjuk, hogy az egész meccset le kellett volna cserélni.

A svájci csapat kapusa, Yann Sommer védi a walesi csapat próbálkozását a bakui mérkőzésen Forrás: Marcio Machado/Marcio Machado

A 25. percben Xhaka szerezte meg a labdát, miután a walesi Roberts röviden fejelte ki azt. Xhaka ezek után 18 méterről lőtt, de mellément a labda. A 31. percben jó helyről végezhetett el szabadrúgást a walesi csapat. Gareth Bale állt a labda mögé, de az ívelése mindenki feje felett elszállt. A 41. percben Seferovic 18 méterről lőtt, de fölé durrantott.

Az első félidő hosszabbításában Embolo adott jó labdát Seferovicnak, de a svájci játékos nagy helyzetben nem találta el a kaput.

Ez volt az első féldiő utolsó jelenete, 0-0-ás állásnál következett a szünet.

Talán a játékosok is érezték, hogy az első félidőben mutatott teljesítmény roppant kevés volt, mindenesetre sokkal élénkebb tempóban kezdődött a második félidő. És nem sokkal a kezdés után Embolo góljával megszerezte a vezetést a svájci csapat. A jobb oldalról íveltek be középre egy labdát, Embolo pedig teljesen tisztán, a kaputól 5 méterre fejelhetett, ezzel fejessel pedig Svájc megszerezte a vezetést.

A svájci Breel Embolo (7-es mezben) fejesével szerezte meg a vezetést Svájc Forrás: AFP/Darko Vojinovic

Breel Embolo - a Mönchengladbach játékosa - hatodszor volt eredményes a válogatottban. Nem sokkal később pedig újabb svájci lehetőség maradt ki: Embolo jól szöktette Mbabut, de társa óriási helyzetben rossz megoldást választott.

Úgy látszik azonban, hogy a svájciaknak elég volt ez a 10 perc, amelyet valóban nagyon megnyomtak.

A 60. percet követően alaposan visszaesett a meccs színvonala, azaz visszatértünk az első félidőben látott játékhoz.

A walesi együttes ekkor megdöbbentően gyenge teljesítményt nyújtott, rá sem lehetett ismerni az 5 évvel ezelőtti elődöntős csapatra.

A svájci csapat gólöröme a Wales elleni mérkőzésen Forrás: Getty Images/Naomi Baker

A 66. percben a meccs addigi egyetlen góljának a szerzője, Embolo lőhetett volna újabb gólt, de elpuskázta a helyzetét. Ezzel együtt ki lehetett jelenteni, hogy a svájci csapat semmit sem akart kockáztatni, őrizték az 1-0-s előnyüket. A meccs képét csak Wales tudta volna megváltoztatni, de erre ezen a délutánon a meccs 74. percéig nem volt képes a brit csapat.

Akkor viszont a semmiből érkezett meg Wales egyenlítő gólja.

A jobb odalról végzett el szögletet a walesi válogatott. Hátra került a labda, amelyet Morell előreküldött, majd a magasra felugró Moore 10 méterről a kapu jobb alsó sarkába fejelt.

Kieffer Moore (piros mezben) szerezte a walesi csapat egyenlítő gólját Forrás: Getty Images/Valentyn Ogirenko

1-1, Svájc pedig csak saját magát okolhatta az eddig elszórakozott helyzetek miatt, hiszen az alpesi ország csapata régen lezárhatta volna a mérkőzést. Ehelyett az utolsó negyedóra nagy izgalmakat ígért.

A 85. percben a csereként beállt, s a pályán fél perce tartózkodó svájci Gavranovic gólt lőtt. Szabad szemmel is lehetett látni, hogy les volt, de csak hosszas videózás után született meg a helyes ítélet. A svájci csapat mindent egy lapra feltéve rohamozott, de a győzelmet sem ők, sem a walesiek nem tudták már megszerezni.

Pedig a 90. percben ott volt a lehetőség, ám egy svájci szögletet követően a walesi kapus, Ward óriásit védett. Majd ismét a walesi kapus nagy pillanata jött el, amikor Gavranovic lövését ütötte ki hatalmas bravúrral.

Maradt az 1-1 és ezzel a csoportot 3 ponttal vezető olaszok mögött Wales és Svájc 1-1 ponttal áll, a negyedik helyezett török csapatnak nincs pontja.

1Sípszó (kezd + vég)
30Sárga lapFabian Schaer
30Sárga lapFabian Schaer
46Sípszó (kezd + vég)
47Sípszó (kezd + vég)
47Sárga lapKieffer Moore
47Sárga lapKieffer Moore
49Gól
49GólBreel Embolo
63Sárga lapKevin Mbabu
63Sárga lapKevin Mbabu
66CsereXherdan Shaqiri
74Gól
74GólKieffer Moore
75CsereDaniel James
84CsereHaris Seferovic
93CsereAaron Ramsey
96Sípszó (kezd + vég)
Összeállítások
Wales4-3-3
Svájc3-4-1-2
Football Pálya
12
Danny
Ward
14
Connor
Roberts
22
Chris
Mepham
6
Joe
Rodon
4
Ben
Davies
16
Joe
Morrell
7
Joe
Allen
10
Aaron
Ramsey
11
Gareth
Bale
13
Kieffer
Moore
20
Daniel
James
1
Yann
Sommer
4
Nico
Elvedi
22
Fabian
Schaer
5
Manuel
Akanji
2
Kevin
Mbabu
10
Granit
Xhaka
8
Remo
Freuler
13
Ricardo
Rodriguez
23
Xherdan
Shaqiri
7
Breel
Embolo
9
Haris
Seferovic

Wales

Kezdők
12Danny Ward
14Connor Roberts
22Chris Mepham
6Joe Rodon
4Ben Davies
16Joe Morrell
74
7Joe Allen
10Aaron Ramsey
93
93
11Gareth Bale
13Kieffer Moore
74
47
47
20Daniel James
75
75
1Wayne Hennessey
21Adam Davies
2Chris Gunter
3Neco Williams
5Tom Lockyer
8Harry Wilson
9Tyler Roberts
15Ethan Ampadu
17Rhys Norrington-Davies
18Jonathan Williams
19David Brooks
23Dylan Levitt
Cserék

Svájc

Kezdők
1Yann Sommer
4Nico Elvedi
22Fabian Schaer
30
30
5Manuel Akanji
2Kevin Mbabu
63
63
10Granit Xhaka
8Remo Freuler
13Ricardo Rodriguez
23Xherdan Shaqiri
66
66
49
7Breel Embolo
49
9Haris Seferovic
84
84
12Yvon Mvogo
21Jonas Omlin
3Silvan Widmer
6Denis Zakaria
11Ruben Vargas
14Steven Zuber
15Djibril Sow
16Christian Fassnacht
17Loris Benito
18Admir Mehmedi
19Mario Gavranovic
85
25Eray Coemert
Cserék
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!