Vágólapra másolva!
A rossz hazai szereplés és egygólos vereség után Vilniusban kellene javítani a Kispest-Honvéd labdarúgócsapatának, amely szombaton Intertotó-kupa mérkőzésre utazik Litvániába. A sorozat másik összecsapása, a Levadia Maardu - Leira párharc első találkozójának eredménye óvás alatt áll.

A legkisebb európai kupasorozat egyetlen magyar képviselője, a komoly pénzügyi nehézségekkel küzdő Kispest-Honvéd csúfosan mutatkozott be egy héttel ezelőtt, amikor az Üllői úton 1-0-ra kikapott zsenge litván ellenfelével szemben. A helyzet azóta sem változott sokat, Kispestre nem érkezett erősítés, így ugyanazzal a kerettel kell helytállnia, esetleg továbbjutnia Détári Lajos csapatának. A Vilnius az idei bajnokságban még csupán egyszer hibázott hazai pályán, az utolsó összecsapáson, még június 11-én az Atlantas Klapeidas tudott győzni 1-0-ra. Emellett egy döntetlen, hat győzelem, 16-8-as gólkülönbség a mérleg.

"Nagyon nehéz úgy felkészülni egy idegenbeli meccsre, hogy előtte a hazai összecsapás nem sikerült. Tökéletesen megértem, hogy szurkolóink csalódottak voltak a vereség miatt. Ennek ellenére szeretnénk meglepetést okozni" - mondta Détári Lajos, a Honvéd fiatal trénere.

A múlt héten emlegettük a magyar érdekeltségű csapatokat, nos, éppen két ilyen gárda okozott meglepetést, hiszen idegenben is tudott győzni. Az osztrák Bregenz, soraiban Klausz Lászlóval, Cipruson a cseh Rosicky és a belga Laware révén volt eredményes (0-2). A másik magyar, Kovács Péter nem érte be csupán a játékkal, ő gólt is szerzett a finn Haka együttesében. A 2-1-es győzelem értékét növeli, hogy egy nívósabb bajnokságban edződő csapatot, a jugoszláv Obilicet győzte le idegenben. Bár a finn tréner, Olli Huttunen úgy vélte a találkozó előtt, a javában zajló finn bajnokság és kupa miatt játékosai fáradtak lesznek, a győzelemmel már a Haka a továbbjutás esélyese.

Az első összecsapáson hátrányba került együttesek közül a horvát Slaven Belupo, a szlovén Koper, az ír St Patrick's és a dán Köbenhavn esélyes akár a továbbjutásra is. A portugálok ellenben akár bajba is kerülhetnek. Hiába győzött otthon 2-0-ra a Santa Clara, a visszavágó nem lesz egyszerű. A hazai örmény Sirak Gyumri mellett egyetlen dolog szól, a majd kétezer méteres tengerszint feletti magasság, amely bizonyára szokatlan lesz a síksághoz szokott portugáloknak. Sokkal rosszabb a Leira sorsa, hiszen az Európai Labdarúgó Szövetség 3-0-lal az észt Levadia Maardu javára ítélte az Intertotó Kupa első fordulóban lejátszott mérkőzést. A találkozót a hazai pályán szereplő portugálok nyerték 1-0-ra, de az együttesben Rudolphe Mbela Douala jóvoltából olyan játékos is pályára lépett, aki nem szerepel az UEFA nyilvántartásában. A Leiria péntek éjfélig fellebbezhet a döntés ellen.

A hét végi program,
szombat:
Zalgiris Vilnius (litván) - Kispest - az első mérkőzés: 1-0
Georgia Tbiliszi (grúz) - Lokeren (belga) - 1-3
Akademisk (dán) - BATE Borisov (fehérorosz) - 0-1
Brotnjo (bosnyák) - FC Zürich (svájci) - 0-7
Slaven Belupo (horvát) - Dukla Trencín (szlovák) - 1-3
B68 Toftir (feröeri) - St Gallen (svájci) - 1-5
Bregenz (osztrák) - Paralimni (ciprusi) - 2-0
Lev. Maardu (észt) - Leiria (portugál) - óvás alatt
Teuta Durres (albán) - Valletta (máltai) - 2-1
St Julir (andorrai) - Coleraine (északír) 0-5
Caersws (walesi) - Marek (bolgár) - 0-2
Hafnarfjördur (izlandi) - Cementarnica (macedón) - 3-1
US Luxembourg (luxemburgi) - FC Gloria (román) 0-2
Koper (szlovén) - Helsingborg (svéd) - 0-1
Ashdod (izraeli) - Brno (cseh) - 5-0

vasárnap:
Synot (cseh) - Constructorul (moldáv) - 0-0
Shirak (örmény) - St Clara (portugál) - 0-2
St Patrick's (ír) - Rijeka (horvát) 2-3
Dinaburg (lett9 - Zag. Lubin (lengyel) - 1-1
Haka (finn) - Obilic (jugoszláv) - 2-1

Pincési László

Ajánlat:

A Bőcs példáját követheti a Kispest

Korábban:

Fórum:

Magyar foci

Mindent egy helyen az Eb-ről