Vágólapra másolva!
Az előző szezon egyik legkellemesebb meglepetése a francia ligában az AS Saint-Etienne volt, amely újonc létére az előkelő hatodik helyen végzett a pontvadászatban. A népszerű Zöldek ilyen előzmények után a jelenlegi pontvadászatban már az európai kupaszereplést tűzték ki célul, még akkor is, ha a nyáron nem sikerült a vezetőedző, Elie Baup elképzelései szerint megerősíteni az együttest.

Elie Baup edző azonban menet közben átalakította a csapat szerkezetét, és ez a húzás maximálisan bejött, hiszen a Zöldek egy 13 mérkőzésből álló veretlenségi sorozatot produkáltak, és ennek köszönhetően felzárkóztak a középmezőnyhöz.

Sőt, a bajnokság hajrájában egyre feljebb nyomult az együttes a tabellán, köszönhetően elsősorban kiváló hazai teljesítményének, és még az sem tűnt elképzelhetetlennek, hogy a gárda UEFA-kupát érő pozícióban végezzen - ez végül nem jött össze, de a hatodik helyezés is egészen kiválónak számított, hiszen így az UEFA-Intertotó-kupában vehetett részt. Nem csoda, hogy az új idényre Baup szerette volna tovább erősíteni a keretet annak érdekében, hogy a Zöldek még tovább lépjenek.

Elsőként azonban az alapemberek szerződését kellett meghosszabbítani, hiszen a jó szereplés hatására megnőtt az érdeklődés a Saint-Etienne futballistái iránt. Az elefántcsontparti középpályást, Didier Zokorát például a bajnok Olympique Lyon vitte volna, ám a focista úgy döntött, hogy egyelőre marad a Geoffroy Guichard stadionban, és újabb egy évre aláírt a klubhoz.

A középpálya egy másik meghatározó egyénisége, David Helleybuck két esztendőre kötelezte el magát, akárcsak a Kongói Demokratikus Köztársaságból származó balhátvéd, Nkongolo Ilunga. A csapatkapitány, Julian Sablé viszont 2010-ig írt alá, ez viszont nem jelentett meglepetést, hiszen ő saját nevelésű játékosként a jelenlegi csapat szimbólumának és első számú közönségkedvencnek számít.

A második lépés a kölcsönben szereplő labdarúgók végleges megszerzése volt, és ez is viszonylag gyorsan ment. A tunéziai védő, Alaeddin Jahia a szezon közben érkezett a Southampton FC-től, és mivel a vezetők elégedettek voltak a teljesítményével, így végleg megvették a Szentektől - a hátvéd 2008-ig kötelezte el magát.

Még fontosabb volt, hogy a Stade Rennestől tavaly nyáron kölcsönkapott Frédéric Piquionne is végleg a Zöldekhez kerüljön, elvégre a csatár az előző idényben 11 találatig jutott, emellett hat gólpasszt is adott. Érte végül hárommillió eurót kellett fizetni a bretonoknak, de nem volt olyan ember az egyesületnél, aki úgy gondolta volna, hogy ne érné meg a kiadás.

Akkor azonban még mindig nem volt új labdarúgó a keretben, miközben azért pár kiegészítő játékos távozott, mint például a legutóbbi idényben négy gólt szerzett Nicolas Marin, vagy a három találatig jutott Liliam Compan. Baup úgy vélte, hogy elsősorban pár rutinosabb futballistát kellene igazolni a viszonylag fiatalnak számító együttesbe, és kiszemeltben nem volt hiány: a tréner szívesen látta volna együttesében a jelenleg a River Plate-ben futballozó argentin Marcelo Gallardót, esetleg az AC Milanból hazatért, de végül a PSG-t választott Vikash Dhorasoo-t, vagy éppen a Villarreal CF focistáját, Juan Pablo Sorínt, de hamar kiderült, hogy ezeknek a transzfereknek nincsen realitásuk.

Ám a Saint-Etienne egyelőre nem tudta megszerezni a szintén kiszemelt Mourad Meghnit a Bologna FC-től, vagy éppen az argentin Lucas Castrománt a Vélez Sarsfieldtől sem - az eddigi új szerzemények ennél azért alacsonyabb kategóriát jelentenek. Az előző idényben még a másodosztályban szerepelt, de a feljutást kiharcolt ES Troyes-tól a középhátvéd Damien Perquist vették meg, aki 21 esztendős, míg a legjobbak közül a nyáron kiesett SM Caentől a csatár Sébastien Mazure igazolt a Zöldekhez.

A klub az UEFA-Intertotó-kupában nem is tudott bejutni a döntőbe, hiszen a torna meglepetéscsapata, a román CFR Cluj kiverte, a bajnoki rajt viszont nem sikerült rosszul.

Három forduló után ugyanis az együttes még veretlen volt, és gólt sem kapott: két 0-0-s döntetlen után az FC Metzet győzte le 2-0-ra. Mindez egyébként azt jelenti, hogy a Geoffroy Guichard-stadionban a gárda emberemlékezet óta nem kapott gólt, utoljára az OGC Nice tudta bevenni Jérémie Janot hálóját még tavaly novemberben, vagyis a Zöldek az elmúlt 13 bajnokin nem kapituláltak hazai pályán.

Mindent egy helyen az Eb-ről