Vágólapra másolva!
Joseph Blatter élesen bírálta az európai vezető klubokat a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) marrákesi kongresszusán. A FIFA elnöke hétfői beszédében kiemelte, a jómódú európai klubok arra törekszenek, hogy minél nagyobb vagyonra tegyenek szert, ezt azonban csak úgy tudják elérni, hogy más egyesületeket pénzügyileg lehetetlen helyzetbe hoznak.

"Ahol füst van, ott tűz is ég. A vezető klubok elsősorban Afrikát zsákmányolják ki a legnagyobb tehetségek Európába csábításával. Egyre nagyobb lesz a különbség a gazdagok és szegények között, ahelyett, hogy mindenki azért küzdene, ne legyenek szegények" - mondta Blatter.

Blatter az aktuális problémák megoldására rendkívüli bizottság felállítását javasolta, amit a résztvevők nagy többséggel támogattak. Ez a testület a végrehajtó bizottság ajánlása alapján végzi majd munkáját.

A FIFA elnöke reagált Richard Poundnak, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) első számú vezetőjének a bírálatára is. Pound a napokban azért kritizálta a FIFA-t, mert szerinte a sportszervezet túl engedékeny a doppingolókkal szemben. Egyúttal követelte, hogy más sportági szövetségekhez hasonlóan a FIFA is kétéves eltiltással büntesse az első alkalommal doppingoláson ért futballistákat. Ellenkező esetre kilátásba helyezte, hogy a WADA mindent megtesz a 2006-os németországi világbajnokság elhalasztásáért.

"Nagyon kellemetlen a FIFA elnökeként olyan váddal szembesülni, hogy nem teszek meg mindent a doppingolás visszaszorításáért. Úgy gondolom, sokkal igazságosabb, ha minden ügyet külön bírálunk el és az elkövetett vétséggel arányban büntetünk. Ha valaki nem érdemel kétéves eltiltást, akkor nem fogjuk két évre megbüntetni. Ha Pound úrnak nem tetszik a doppingszabályzatunk, nyugodtan felveheti a kapcsolatot a svájci Sportdöntőbírósággal (CAS). Nem is értem, eddig miért nem tette meg. Ha a CAS kötelez minket a doppingszabályzatunk szigorítására, természetesen azonnal megtesszük, de a WADA felszólításával nem kívánunk tovább foglalkozni."

A svájci sportvezető ismertette a gazdasági bizottság jelentését is, melyből kiderült, hogy a FIFA 2004-ben 479 millió eurós költségvetés mellett 102 millió euró nyereséggel zárt. A következő évre 514 millió eurós költségvetést tervez a szövetség.

Mindent egy helyen az Eb-ről