A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Pénteken lesz 52 esztendeje, hogy az Aranycsapatként emlegetett magyar labdarúgó-válogatott szenzációs játékkal 6-3-ra legyőzte az addig hazai pályán veretlen angolokat a londoni Wembley Stadionban. Az évszázad mérkőzésének évfordulója alkalmából sport- és politikai vezetők, a futball, illetve más sportágak képviselői, valamint művészek köszöntötték a legendás 11 még élő tagjait, azok törzshelyén, a Régi Sipos étteremben.

Az ünnepeltek - Grosics Gyula, Buzánszky Jenő, az évek óta betegeskedő csapatkapitány Puskás Ferenc képviseletében felesége és a meccsen kispados Várhidi Pál (a szintén kerettag Sándor Károly rossz egészségi állapota miatt nem tudott megjelenni) - a meghívott vendégek társaságában meghatódottan nézte végig azt a néhány filmkockát, amely az összecsapás első gólját elevenítette fel. A társaság ezek után néma felállással emlékezett meg a csapat elhunyt tagjairól, Lórántról, Lantosról, Bozsikról, Zakariásról, Budai II-ről, Kocsisról, Hidegkutiról és Cziborról.

"Sok helyen jártam a világban, de az Aranycsapatot és annak 11 tagját mindenhol ismerik" - mondta köszöntőjében Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

Az együttes kapusa, Grosics Gyula elárulta: a mai napig meghatódva gondol arra, hogy egy olyan együttes tagja lehetett, amely játékával a magyarokat a világ tetejére repítette. "Azokban az években a magyarok számára a labdarúgás több volt, mint sport, hiszen kitörési lehetőséget jelentett. Amellett, hogy a válogatottnak köszönhetően sok helyre eljuthattam, a csapat egy olyan világot teremtett számomra, amely nélkül más lenne az életem" - mondta az egykori hálóőr.

A volt játékosokat köszöntötte Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is, aki elöljáróban Puskás Ferencnéhez szólva kijelentette: az elmúlt hónapok eseményei után az egész ország elégtétellel tartozik neki, hiszen "ami történt, mindannyiunk közös szégyene". A volt miniszterelnök beszédében kiemelte: "A 6-3-nak van valamifajta üzenete, amit nehéz megfogalmazni, de sokan érzik. Rólunk magyarokról sok negatív dolgot mondanak, köztük azt, hogy széthúzóak vagyunk, de mégis itt vagyunk szelíd békességben, és 52 év után is ünnepeljük és megbecsüljük az akkori hősöket."

Schmitt és Orbán az esemény hivatalos részének zárásaként egy-egy marcipánlabdát, Gellei Imre, a Ferencváros labdarúgócsapatának vezetőedzője pedig a zöld-fehér klub nevében egy-egy emlékzászlót nyújtott át az ünnepelteknek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!