Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt augusztus 29-én!

1976-ban ezen a napon született Jon Dahl Tomasson, a VfB Stuttgart nyáron szerződtetett csatára. A dán támadó roskildei illetőségű, első csapata a Solröd FC volt. Innen a Köge BK-ba került, amely ugyan csak a harmadik vonalban játszott, de a fiatal támadó olyan mértékben szállította a gólokat, hogy a holland élvonalban szereplő SC Heerenveen vezetői felfigyeltek rá, és 1994 nyarán szerződtették.

Tomasson első szezonjában öt gólig jutott, de az 1995-96-os bajnokságban már tizennégyszer volt eredményes. Egy évvel később erre is rátett egy lapáttal, hiszen akkor tizennyolc góllal fejezte be a bajnokságot. 1997 márciusában a válogatottban is bemutatkozott, és ezzel történelmet írt, hiszen anélkül húzhatta magára a címeres mezt, hogy a dán élvonalban valaha is játszott volna.

1997 nyarán több nevesebb klub is csábította, végül a Newcastle United ajánlatát fogadta el. A Szarkák két és fél millió fontot fizettek érte, ám Angliában nem nagyon ment a csatárnak, Alan Shearer árnyékában mindössze három gólig jutott. Ennek eredményeképpen a világbajnoki keretből is kimaradt. 1998 nyarán visszatért legnagyobb sikerei helyszínére, Hollandiába, mégpedig a Feyenoordhoz.

A kikötővárosban tizenhárom góllal nyitott első szezonjában, majd további három, remek év következett a számára. Ezen időszak alatt 55 gólt szerzett a holland bajnokságban, bajnokságot és UEFA-kupát nyert, utóbbi sorozat döntőjének ő lett a legjobb játékosa. A 2002-es világbajnokság után az AC Milanban folytatta pályafutását - és a sikersorozatot.

Noha Milánóban jobbára csereként számoltak vele (három szezon alatt 22 gólt szerzett), így is aktív részese volt a 2004-es bajnoki cím elhódításának, de nyert Coppa Italiát és Bajnokok Ligáját is. A nyáron Alberto Gilardino és Christian Vieri érkezésével nem maradt számára hely Carlo Ancelotti elképzeléseiben és csapatában, így örömmel fogadta a német VfB Stuttgart ajánlatát, ahol már meg is szerezte első Bundesliga-gólját.

Mindent egy helyen az Eb-ről