Vágólapra másolva!
Az RC Deportivo az elmúlt években arról lett híres Spanyolországban, hogy az egyedüli gárda volt, amely rendre a dobogón végzett. Ez a szép, öt éven keresztül tartott sorozat a legutóbbi szezonban megszakadt, hiszen a kék-fehérek csupán a nyolcadikak lettek. De nem csak emiatt mondhatjuk, hogy lezárult egy korszak Galíciában: a nyáron távozott ugyanis az együttest csaknem egy évtizedig irányított vezetőedző, Javier Irureta, valamint visszavonult a csapatkapitány Fran és a veterán brazil középpályás, Mauro Silva.

Az RC Deportivót minden bajnokság kezdetén az aranyéremre, de legalábbis a dobogóra esélyes gárdák közé sorolták a szakemberek az utóbbi hat esztendőben. Az együttes legtöbbször meg is felelt az elvárásoknak, hiszen 1999-től 2004-ig mindig az első három között végeztek a galíciaiak, a csúcsot pedig a 2000-ben megszerzett aranyérem jelentette a kék-fehérek számára.

Az elvárás a 2004-es bronzérem után valami hasonló eredmény elérése volt az elmúlt idényben is, de ezt a gárda nem tudta teljesíteni. Javier Irureta az egész szezonban nehéz helyzetben volt a rendelkezésére álló, meglehetősen szűk játékoskeret miatt, amely ráadásul az idősebb játékosok sorozatos sérülései miatt a szezon közben tovább zsugorodott. Ezek a problémák természetesen a csapat eredményein is meglátszottak: a Deportivo már a csoportkört sem élte túl a Bajnokok Ligájában, a bajnokságban pedig szinte végig a középmezőnyben szerénykedett, tisztes távolságban az első négy helyezettől.

A helyzet az idény végéig nem változott jelentősen: a Depor végül a nyolcadik helyen zárta a bajnokságot, amellyel az egyesület csupán az UEFA-Intertotó-kupába kvalifikálta magát. A sikertelenség oka elsősorban a csatársor gyenge teljesítménye volt, hiszen a csapat mindössze 46 gólt szerzett, s ezzel csak a tizedik helyen végzett a vonatkozó rangsorban. A házi gólkirály Albert Luque lett tíz találattal, Diego Tristán kilencszer volt eredményes, rajtuk kívül azonban egyetlen játékos sem tudott három gólt szerezni az idény folyamán.

A klub számára tehát a legégetőbb probléma egy gólerős csatár beszerzése volt a nyáron - gondolhatnánk, de a Deportivo vezetőinek ennél sokkal nagyobb gondjuk is volt a bajnoki szünetben, hiszen három, az egyesület életében történelminek számító személyiség pótlását kellett megoldaniuk. Irureta már a tavasszal jelezte, a bajnokság végén feláll a kispadról, és elhatározását nem is másította meg.

Az 57 esztendős mester hét éven át irányította a csapatot, és ez az időszak a klub történetének legsikeresebb periódusának bizonyult. Az élvonalban korábban csak elvétve szerepelt Deportivo Irureta vezetésével a bajnokságban egy arany-, két ezüst- és két bronzérmet szerzett, és a Bajnokok Ligájában is sikerült maradandót alkotni: 2004-ben egészen az elődöntőig jutott a csapat.

A klub elnökének, Augusto César Lendoirónak tehát nem volt könnyű dolga, hiszen egy legendát kellett pótolni. Nála nehezebb dolga csak Joaquín Caparrósnak lesz, hiszen neki kell majd feledtetnie Iruretát a szurkolókkal, mivel ő lett a Deportivo új vezetőedzője. A legutóbb a Sevilla FC-vel remekelt (a piros-fehérek a hatodik helyet szerezték meg a bajnokságban, azaz két hellyel a Depor előtt végeztek) szakember számára nem ígérkezett könnyűnek a csapatépítés, hiszen számos kulcsember pótlását kell(ett) megoldania.

A bajnokság végeztével ugyanis a gárda két veterán középpályása, a 36 esztendős Fran és a nála egy évvel idősebb Mauro Silva is bejelentette visszavonulását. Ugyan a legutóbbi idényben már mindketten csak kiegészítő embernek számítottak (a mérkőzések többségén csereként álltak be a hajrára), morálisan rengeteget számított jelenlétük a fiatalabb játékosok számára. Fran 1988, Mauro Silva pedig 1992 óta állt a klub alkalmazásában, azaz ketten együtt összesen kereken harminc idényt húztak le kék-fehérben.

Rajtuk kívül végleg elhagyta a csapatot Walter Pandiani, akit már a télen is kölcsönadtak a Birmingham Citynek, az angolok pedig most meg is vették az uruguayi támadót. Mivel a napokban eldőlt, hogy Luque is búcsút int a Riazor stadionnak, egy csatárra mindenképpen szüksége volt a klubnak. Amely vett is egy támadót - pontosabban cserélt: a Sporting Gijón 21 éves utánpótlás-válogatott csatára, Javi Fuego ugyanis (a még nála is fiatalabb kapussal, Manuval együtt) az uruguayi hálóőrért, Gustavo Múnuáért és a középpályás Jesús Munozért cserébe került az egyesülethez.

Bár Javi Fuego kétségtelenül nem olyan nagy név, mint a távozók, gyorsasága és gólérzékenysége sokat érhet a csapatnak. A másik két csapatrészbe is érkezett egy-egy új igazolás: a védelembe Santanderből Juanma személyében, Fran és Mauro Silva pótlása pedig a Hannovertől megvásárolt kanadai Julian de Guzman feladata lesz.

Mindent egy helyen az Eb-ről