Vágólapra másolva!
Az elmúlt évhez hasonlóan az idén is összeállítottuk Európa négy legerősebb pontvadászatának álomtizenegyét. A válogatásnál (a mutatott teljesítmény mellett persze) mindössze három megszorítást alkalmaztunk: csak azokat a játékosokat vettük figyelembe, akik egész évben ugyanabban a bajnokságban szerepeltek, valamint a csapat hadrendjének lehetőleg az adott liga leggyakoribb vagy legeredményesebb formációját kellett mintáznia, azaz a valóságban is elképzelhető legyen egy ilyen összetételű gárda.

A Premier League esetében az idén meglehetősen könnyű dolgunk volt: a Chelsea FC ugyanis annyira kiemelkedett a mezőnyből, hogy csak azt kellett fontolóra vennünk, hogy kiket hagyjunk ki a londoni együttesből, illetve hogy melyik posztra találunk jobb egyéni teljesítményt nyújtott futballistát. Ennek az lett az eredménye, hogy az álomcsapatban a Chelsea hat játékossal képviselteti magát.

A kapusposzton például egyáltalán nem volt kérdéses, hogy Petr Cech lesz a kiválasztott, elvégre a cseh hálóőr az egész évben kiegyensúlyozott, jó teljesítményt nyújtott, és nem kis részben neki is volt köszönhető, hogy José Mourinho együttese olyan kevés gólt kapott. Ehhez persze a Chelsea FC hátsó alakzata is jelentősen hozzájárult, a londoniak védelméből mi John Terryt és William Gallast választottuk be álomcsapatunkba - azonban hogy egyszerűbb legyen a dolgunk, a francia hátvédet a négyes bal oldalára tettük.

Ezzel valószínűleg nem loptuk be magunkat Gallas szívébe, aki többször is kifejtette, hogy legszívesebben középen szerepel, de a francia válogatottban például rendre a jobb oldalon veszik figyelembe, és a Chelsea-ben már a védelem minden posztján szerepelt, az előző idény végén például balhátvédként. Mindez lehetővé tette a számunkra, hogy Terry partereként a középhátvéd pozíciójába betegyük a Liverpool FC kitűnőségét, Jamie Carraghert, akiről mindent elmond, hogy a Vörösök drukkerei talán még Steven Gerrardnál is fontosabb játékosnak tartják.

A jobbhátvéd posztja pedig a Charlton Athletic játékosáé, Luke Youngé lett - Gary Neville (Manchester United) sérülése miatt ebben a pozícióban nem akadt nála jobb, és ez a válogatottnál is bizonyítékot kapott, hiszen Young ott is elfoglalta Neville helyét.

A középpályán még nagyobb a Chelsea-fölény, a négy pozícióból hármat a londoniak kaptak meg. Frank Lampard és Claude Makelele beállítását alighanem nem kell magyarázni: előbbi játékos világszinten is a 2005-ös esztendő egyik legjobb futballistája volt, nem véletlenül végzett második helyen az Aranylabda-szavazáson és a FIFA World Player voksolásán; Makelele nélkül viszont aligha lett volna képes arra, hogy ilyen sok gólt szerezzen, hiszen a francia jelenti a biztosítást a háta mögött.

A harmadik Chelsea-játékos álomcsapatunk középpályás-sorában Joe Cole, akit mi a bal oldalra tettünk, noha képes a jobb szélen és középen is futballozni. Cole még márciusban a hónap játékosa volt Angliában, klubjában egyre kevésbé lehet kihagyni a kezdő tizenegyből, ebben a naptári évben pedig már kilenc találatnál jár. A csapatrész negyedik tagja talán meglepetést jelent egy kicsit, de a Bolton Wanderers futballistája, Kevin Nolan teljesítménye mindenképpen megérdemli ezt az elismerést. Lampardhoz hasonlóan ő sem hagyott ki egyetlen találkozót sem, szerzett nyolc gólt, klubja pedig várakozáson felül szerepelt.

A csatársorban egy név immár hat éve állandó: az Arsenal FC támadója, Thierry Henry még úgy is a legtöbb gólt szerezte idén az Angliában futballozó csatárok közül, hogy jó néhány hetet ki kellett hagynia sérülés miatt. Társának megtalálása viszont már nehezebb feladat volt, hiszen Henryn kívül senki sem emelkedett ki a mezőnyből: Ruud van Nistelrooy (Manchester United) szinte egész tavasszal hiányzott, és a többiek sem voltak olyan eredményesek.

A szinte hajszálra ugyanúgy szerepelt Didier Drogba (Chelsea FC), Yakubu Aiyegbeni (Portsmouth FC, Middlesbrough FC) és Wayne Rooney (Manchester United) közül végül az utóbbira voksoltunk, mert ő nem csak a gólszerzésben, hanem az előkészítésben is jeleskedett.

az álomcsapat: Cech - Young, Carragher, Terry, Gallas - Nolan, Lampard, Makelele, J. Cole - Henry, Rooney.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!