Vágólapra másolva!
Három korábbi győztes egészen biztosan búcsúzik ma a legrangosabb európai kupasorozattól, hiszen három párosításban is olyan együttesek csapnak össze, amelyek a múltban már elnyerték a trófeát - viszont csak a negyedik párviadalban méri össze az erejét két aktuális bajnokcsapat. A legnagyobb érdeklődés az Arsenal FC-Real Madrid találkozót övezi, különösen a királyi gárdánál a múlt héten történt események után, de az AC Milan-Bayern München összecsapáson is egy nagyágyú lesz kénytelen lemondani győzelmi álmairól.

Amikor két héttel ezelőtt az Arsenal FC nagy meglepetésre idegenben 1-0-ra legyőzte a Real Madridot, akkor még Florentino Pérez volt a spanyol klub elnöke, és a vereség ellenére is kevesen gondolták volna, hogy a visszavágón már nem ő lesz az egyesület első embere. Pérez azonban pár nappal később, az RCD Mallorca elleni bajnoki vereséget követően lemondott, és utódja, Fernando Martín hatalmas változásokat ígért be - amelyek azonban csak az idény végeztével várhatóak.

Most tehát még mindig (a Madridban egyre kevésbé kedvelt kifejezéssel élve) a galaktikusok lépnek pályára a Highburyben, és az utóbbi időben első számú bűnbaknak kikiáltott Ronaldo is ott lesz a keretben, sőt, várhatóan a kezdő tizenegyben is. A madridiak talán abban bíznak, hogy a brazil támadó megint olyan teljesítményt tud nyújtani, mint három évvel ezelőtt a Manchester United ellen, amikor mesterhármast vágott az Old Traffordon.

A védelem tengelyében a "notórius sérült" Jonathan Woodgate helyén Raúl Bravo szerepelhet, de a spanyoloknál még így is több angol játékos lesz a kezdőben, mint az Arsenalnál: a vendégeknél ugyanis David Beckham biztosan játszik, míg az Ágyúsok várható kezdő tizenegyében egyetlen brit futballistát sem találni, mivel Sol Campbell és Ashley Cole továbbra is sérültek. A hazaiak tehát még mindig rendkívül tartalékosan kénytelenek kiállni, és valószínűleg megint egy előretolt ékkel játszanak majd, azonban ez a taktika Thierry Henry vezérletével két hete is bejött - és Arsene Wenger együttesének a döntetlen is elegendő a továbbjutáshoz.

A másik szerdai szuperrangadót Milánóban játsszák, ahol a hazaiak vannak kedvezőbb helyzetben, mivel az első felvonásban idegenben 1-1-es döntetlent értek el a Bayern München ellenében. A bajorok ráadásul a hét végén elveszítették hazai veretlenségüket a bajnokságban, miután 2-1-re kikaptak a Hamburgtól, és egyáltalán nem brillíroztak. A németek mestere, Felix Magath ismét számíthat a sérüléséből felépült Bixente Lizarazure és José Paolo Guerreróra, de az előzetes híresztelések szerint mindketten csak a kispadon kapnak majd helyet - a csatársorban Roy Makaay továbbra is élvezi a bizalmat, annak ellenére, hogy az utóbbi időben nem valami eredményes. A Bayernnek mindenképpen gólt kell szerezni ahhoz, hogy továbbmenjen, de Makaay kijelentette, hogy nem fognak kapkodni, hanem türelmesen futballoznak majd.

Valószínűleg az AC Milan sem fog nekirontani ellenfelének, elvégre az olaszok már egy gól nélküli döntetlennek is továbbmehetnek, de meglehetősen veszélyes taktika lenne, ha a milánóiak erre játszanának. Carlo Ancelotti a hét végi, Empoli FC elleni bajnokin több ászát is pihentette, de a müncheniek ellen minden bizonnyal visszatér a csapatba Alessandro Nesta, Kaká és Andrij Sevcsenko is - utóbbi partnere a csatársorban valószínűleg az egyre jobb formába lendült Filippo Inzaghi lesz.

Két korábbi győztes csap össze Liverpoolban is, ahol a címvédő hazaiaknak egygólos hátrányt kellene ledolgozniuk a portugál Benficával szemben - azonban a Vörösök az idén a két FA-kupa mérkőzést leszámítva egyszer sem értek el egynél több találatot. A legutóbbi bajnokin a Charlton Athletic ellen egyetlen gólt sem szereztek, márpedig a lisszaboniak ellen a továbbjutáshoz egyszer minimum be kell majd találni.

Persze van olyan statisztika is, amely az angoloknak kedvez: a 'Pool ebben a szezonban hazai pályán még nem kapott gólt a BL-ben, és a Benfica még sohasem tudott meccset nyerni idegenben a Bajnokok Ligájában. Kérdés, Rafa Benítez kinek szavaz bizalmat a csatársorban a rendelkezésére álló támadók közül - a hírek szerint Peter Crouch és Fernando Morientes rohamozhat, a nagy visszatérő, Robbie Fowler a kispadra szorul. A védelemben Sami Hyypiä sérüléséből felépülve vállalni tudja a játékot. A másik oldalon a szokásos 4-5-1-es formáció várható, a középpályán két klasszikus szélsővel Simao Sabrosa és Laurent Robert személyében - utóbbi játékos jól ismerheti az angol labdarúgást, hiszen éveken keresztül a Premier League-ben kergette a labdát.

A szerdai programot a PSV Eindhoven lyoni fellépése teszi teljessé, ahol a hollandoknak meglehetősen nehéz dolguk lesz, hiszen idegenben kellene ledolgozniuk a hazai pályán összeszedett egygólos hátrányukat. A franciákban ráadásul a "bosszúvágy" is élhet, hiszen az előző kiírásban éppen az eindhoveniek ellen voltak kénytelenek búcsúzni. A gall csapatnál továbbra is csak négy bevethető védő áll Gérard Houllier rendelkezésére, így a mester nem nagyon variálhat a hátsó alakzat összeállításánál, a többi csapatrészben viszont már van alternatívája.

A hazaiak elsősorban a brazil Juninho Pernambucano rúgótechnikájában bízhatnak, a középpályás az utóbbi négy összecsapáson egyaránt betalált, többnyire szabadrúgásból. A PSV kapusa, a szintén brazil Gomes valószínűleg felkészült rá, hogy honfitársa mindenhonnan kapura küldi a pontrúgásokat, különösen azután, hogy két héttel korábban Juninho megtréfálta őt. A PSV-nél az egyetlen kérdőjel a csatársorban van, hiszen Jan Vennegoor of Hesselink sérüléssel bajlódik, ha nem tudja vállalni a játékot, akkor az amerikai DaMarcus Beasley szerepelhet.

Mindent egy helyen az Eb-ről