A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!

Nyomoz a csapat

Egy legendás sikercsapatról sokféleképpen lehet megemlékezni: van, ahol szobrot állítanak a klub egykori legjobb focistájának, máshol stadiont neveznek el róla, esetleg rendeznek egy nemzetközi tornát az emlékezetére. Azt viszont valószínűleg kevés futballista mondhatja el magáról, hogy egy detektívsorozatban is megörökítették a nevét.

Márpedig az 1968-ban a Dunfermline Athletickel, a skót kupa döntőjébe bejutott játékosokkal éppen ez történt néhány éve Nagy-Britanniában. A briteknél nagy sikerrel futó, Taggart című krimisorozat Szemtől szemben című epizódjában ugyanis a forgatókönyvíró, Stuart Hepburn az egyes szereplők neveiben a 35 évvel ezelőtti gárdának állított emléket.

Hepburn korábban tíz rész forgatókönyvét írta meg, és állítása szerint a legnehezebb feladata a nevek kitalálása volt. Egyszer aztán csak eszébe jutott: mi lenne, ha kedvenc egyesülete legemlékezetesebb csapatát illesztené bele a krimibe.

"Csak egy kicsit változtattam rajtuk, és bíztam benne, hogy senki sem veszi észre a dolgot, de egy sasszemű Dunfermline-rajongó rájött a turpisságra" - nyilatkozta az ötletgazda. Ez az éles szemű szurkoló nem volt más, mint bizonyos Peter Clunie, aki írt is egy levelet a BBC-nek, feltéve az igencsak költőinek tűnő kérdést: "Lehet, hogy a forgatókönyv írójának a Dunfermline a kedvenc csapata?"

A krimisorozat készítői szerint ez azonban egyedi eset volt, és a jövőben nem lehet arra számítani, hogy bármelyik csapat kezdő tizenegye feltűnne a Taggart részeiben. A főszereplőt alakító színész, Stuart Fraser ugyan nagy St. Johnstone-drukker, és az esetről értesülve megkérte Haggartot, hogy ugyan szője már bele a következő epizódba a klub legendás csapatának (amely az UEFA-kupában 3-3-at játszott az AS Monacóval) tagjait, de az író elutasította a kérést. "Azt hiszem, visszatérek ahhoz a módszerhez, hogy a neveket az Arany Oldalakból fogom véletlenszerűen kikeresni."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!