Vágólapra másolva!
A világbajnokság ugyan véget ért, de mindez nem jelenti azt, hogy a labdarúgásban megállt volna az élet: lassan valamennyi topligában elkezdődnek a küzdelmek. Egészen a szezon kezdetéig igyekszünk nap mint nap beszámolni arról, hogy egy-egy klubnál miként zajlik a felkészülési időszak - ma a Livorno kerül sorra.

Az egyesület az előző szezonban meglepően szélsőségesen szerepelt: amíg a későbbi szövetségi kapitány, Roberto Donadoni ült a kispadon, addig a csapatnak remekül ment, és versenyben volt az UEFA-kupás helyekért, majd a tréner távozása után Carlo Mazzonéval majdnem kiesett a Serie A-ból. Végül a kilencedik helyet szerezte meg az együttes, ami kevés lett voln az UEFA-kupához, de a bundabotrányok miatti pontlevonások után mégis csak hatodik lett, így kvalifikálta magát a nemzetközi porondra.

Már csak az volt a kérdés, hogy milyen kerettel és milyen edzői stábbal indulnak, hiszen Mazzone az idény végén elköszönt a csapattól (nagyon nem marasztalták), így nem volt szakvezetője a gárdának. Hamarosan azonban lett, méghozzá Daniele Arrigoni személyében, akinek nincs nagy rutinja az élvonalban. A korábbi kulcsemberek közül egyedül a chilei középhátvéd, Jorge Vargas távozott (az osztrák Red Bull Salzburghoz), a többiek, úgy tűnik, maradnak, bár a kölcsönben szerepelt középpályás, Giuseppe Colucci visszatért a Hellas Veronához, Raffaele Palladino pedig a Juventus FC-hez, és elment a középpályás Diego de Ascentis is, mégpedig az újonc Torinóba.

Az érkezési oldalon a legnagyobb név az FC Internazionale balhátvédje, Giovani Pasquale, aki az előző szezont kölcsönben a Parma FC-ben töltötte. Visszaérkezett még a gárdához a portugál védekező középpályás, Vidigal, aki korábban megfordult már a klubnál, és most az Udinesétől igazolták vissza, mégpedig ingyen. A Sampdoria középhátvédje, Simone Pavan is erősítésnek számít, valószínűleg őt szánják Vargas helyére, és a vezetőség felvette a kapcsolatot a Juventus FC-vel Nicola Legrottaglie és/vagy Igor Tudor kölcsön-, illetve megvétele ügyében. A legnagyobb erősítés viszont talán az volt, hogy megtartották a gólvágó csatárt, Cristiano Lucarellit, akit az orosz Zenit Szankt-Petyerszburg akart megvenni, és a vezetőség el is adta volna, de a támadó nem akart Kelet-Európába szerződni.

Az edzőmérkőzések során eddig leginkább az önbizalom-növelésen volt a hangsúly, hiszen csupa alacsonyabb osztálybéli csapattal mérkőztek, és rendre magabiztos győzelmeket arattak, volt itt 12-0 és 16-1 is. A harmadosztályú Prato már kifejezetten nívós ellenfél volt, és ezt a találkozót 3-0-ra sikerült megnyerni, az igazán kemény ellenfél azonban csak most jön, hiszen az uruguayi Penarollal mérkőznek meg.

Mindent egy helyen az Eb-ről