Vágólapra másolva!
Anglia 2004-ben az Európa-bajnokság lázában égett, s ezt mi sem bizonyította jobban, hogy három olyan dal is szerepelt a slágerlistán, amely a válogatottat volt hivatott buzdítani a kontinensviadal ideje alatt. Nagy-Britanniában komoly hagyományai vannak, hogy az egyes világesemények idejére az FA készít egy hivatalos indulót a válogatott számára, sőt, a nem hivatalos buzdító slágerek száma is megnő ilyentájt. Az angol popzene történetében eddig háromszor fordult elő, hogy az aktuális slágerlistán első helyen álljon egy ilyen szerzemény.

Az első eset 1990-ben fordult elő, amikor a legendás zenekar, a New Order John Barnes és Paul Gascoigne közreműködésével adta elő a World in motion című dalt, és az olaszországi világbajnokság alatt (amikor is az angolok egészen az elődöntőig meneteltek) a szám a toplista élére került. Hat évvel később, a hazai rendezésű Európa-bajnokságra a Ligthning Seeds nevű zenekar készítette el a Three Lions című nótát, amely azonban leginkább arról a soráról maradt emlékezetes, amely a következőképpen szólt: Football's coming home, azaz a Foci hazajön. Ez a szám is listavezető lett, sőt, a dal aktualizált változata két évvel később, Three Lions '98 címmel szintén vezette a slágerlistát.

Az FA természetesen 2004-re is választott egy hivatalos indulót, ami a The Farm nevű zenekar 1990-es slágere, az Altogether now, azaz a Mindenki együtt lett. A dal eredeti ihletője az az első világháborús történet, amely szerint 1914 karácsonyán a nyugati fronton az angol és a német katonák egy közös futballmérkőzést rendeztek. A remekül skandálható dallamra már korábban is felfigyeltek a futball világában, hiszen 1995-ben az Everton FC FA-kupa-döntős együttese is felénekelte, és akkor a 24. helyet érték el vele a toplistán. Két éve a liverpooli St. Francis Xavier templom fiúkórusa volt a fő közreműködő, és egy héttel az Eb előtt a dal a tizedik pozícióban tanyázott a slágerlistán.

Az FA által kiadott számnak egy komoly vetélytársa is akadt: a 4-4-2 nevű formáció a nyolcvanas évek elejének slágerét, a Dexy's Midnight Runners dalát, a Come on Eileent dolgozta át Come on England, azaz Gyerünk, Anglia! címmel, és ez a kislemez is remekül fogyott a boltokban. Sőt, akadt egy harmadik szám is, amely az Eb farvizén szeretett volna minél feljebb jutni a listán: a Twisted X nevű alkalmi zenekar (közreműködői között megtalálhatjuk a The Libertines és a Supergrass tagjait is) az XFM rádióállomás hallgatói által írt szövegre komponáltak zenét, és a Born in England, azaz Angliában születtem című szám szintén kelendőnek bizonyult.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!