Vágólapra másolva!
Az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulója előtt kétoldalas cikkben emlékezik meg a legendás magyar Aranycsapatról a Kronen Zeitung című osztrák napilap. A "Rekviem a magyar csodacsapatért" című írásban már a felvezető szöveg hangsúlyozza: a fél évszázaddal ezelőtt történt események hatására talán a futballtörténelem valaha volt legjobb együttese szűnt meg létezni, az a piros-fehér-zöld csodacsapat, amely csak a brazil labdazsonglőrökkel hasonlítható össze.

A szerző kiemeli, hogy amikor 50 éve szökevények áradata indult meg nyugatra, a Honvéd-, illetve MTK-játékosok - családtagjaikkal valamint holmijukkal együtt - két buszban érkeztek meg a bécsi Mariahilferstrassén található Hotel Kummerhez (melynek neve érdekes módon bánatot jelent). Ez volt a meccs végét jelző sípszó a világ legjobb, több mint négy éven át veretlen válogatottja számára. A Puskás Ferenc nevével fémjelzett gárda ugyanis az 1950 májusában, a Wiener-stadionban elszenvedett 5-3-as vereség és az 1954-ben elvesztett berni vb-döntő között nem talált legyőzőre.

A németek elleni 2-3 - olvasható a cikkben - egyben az Aranycsapat első halálát is jelentette, hiszen ezután már sosem lépett pályára a legendás felállásban. A végső, 1956-os széthullás után a nemzetközi szövetség (FIFA) által eltiltott Puskás Bécsben edzett, néhány futballista pedig Joschi Walternek, az Austria klubelnökének a házában húzta meg magát.

Az utolérhetetlen tizenegy utóélete már csak a szívfájdalomról és a honvágyról szól a lap szerint: 1971-ben, Zakariás József halálával kezdtek eltávozni a csapattagok, később Lóránt Gyula a Kaiserslautern kispadján hunyt el.

A számtalan góljára ma már alig emlékező, kórházban ápolt Puskásról terjeng még egy mendemonda, amelyet a szerző szerint Heribert Meisel osztrák sportújságíró és Szepesi György rádióslegenda találtak ki. A "Száguldó őrnagy" 1956-os halálhíréről van szó: a forradalom idején ugyanis elterjedt, hogy Puskás életét vesztette a felkelők oldalán vívott budapesti harcokban. Nem sokkal később aztán kiderült az igazság, a világ milliónyi futballrajongójának nagy megkönnyebbülésére...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!