Vágólapra másolva!
Az angol FA-kupa a legrégebbi versengés a klubcsapatok között, és híres arról, hogy bármi megtörténhet benne: hosszú története során már számtalan meglepetés, váratlan eredmény született, favoritok estek ki alacsonyabb osztályú gárdákkal szemben, sőt, egyszer az az addig elképzelhetetlen dolog is megtörtént, hogy a címvédő Manchester United nem nevezett.

Az 1946-os döntő előtt és alatt történtek azonban minden valószínűség szerint elviszik a pálmát a legváratlanabb események versenyében. Abban az évben a Derby County és a Charlton Athletic mérkőzött meg a trófeáért, és az összecsapás előtt a játékvezető, bizonyos Ernest Smith is nyilatkozott a BBC-nek.

Az élelmes riporter feltette neki a kérdést: "Mennyi a valószínűsége annak, hogy a labda kidurran a mérkőzés közben?" A bíró nevetve válaszolta: "Körülbelül egy a millióhoz." Ezt nem kellett volna mondania...

A másnapi találkozón ugyanis megtörtént az, amire senki sem számított, a második félidő közepén a labda bemondta az unalmast, és kidurrant. Mivel akkoriban még nem voltak mindenhol a pálya szélén tartalék labdák, a finálé perceken keresztül állt, mire új játékszert kerítettek.

Az új labda végül bírta a gyűrődést, és be lehetett fejezni a találkozót. Pár nappal később a bajnokságban ugyanez a két gárda találkozott, és a bíró megint Smith volt. Az égiek még mindig emlékezhettek arra, amit Smith még az FA-kupa döntője előtt mondott, mert a labda - hogy, hogy nem - megint nem bírta végig a kilencven percet, és újfent kipukkadt.

Smith pedig ezek után valószínűleg alaposan meggondolta, hogy milyen esélyeket ad még a legváratlanabbnak számító eseményeknek is.

Mindent egy helyen az Eb-ről