Vágólapra másolva!
A Bayern München úgy kezdte a szezont, ahogyan azt a csapat vezetői elvárták: a bajorok három forduló után vezetnek a bajnokságban, sikerrel vették az első fordulót a német kupában, a BL-ben pedig egy magabiztos hazai győzelemmel nyitottak. A klubnál azonban máris előre terveznek, és a fő problémazónának tartott jobb oldalra még mindig a francia Franck Ribéry az első számú kiszemelt.

A müncheniek Felix Magathtal a kispadon a klasszikus 4-4-2-es felállásban futballoznak, azon belül azonban már a szezon közben változtattak a hadrenden. Míg az első három fordulóban két, kifejezetten védekező felfogású középpályás elsősorban a széleken szerepelt futballisták feladata volt a támadás építése, addig a holland Mark van Bommel érkezése óta Magath visszatért az előző szezonban is alkalmazott rombuszhoz, amelyben csak egy védekező középpályás található, és egy játékos közvetlenül a csatársor mögött kap lehetőséget.

A védekező feladatra három focistája is van a gárdának (Martin Demichelis, Andreas Ottl és Owen Hargreaves), a támadó szerepkört Van Bommel mellett Roque Santa Cruz, Ali Karimi de akár Bastian Schweinsteiger is be tudja tölteni - utóbbi játékost azonban Magath elsősorban a középpálya bal oldalán szokta alkalmazni.

A jobb oldali középpályás pozíciója azonban a jelek szerint nem megoldott, legalábbis Magath elképzelései szerint, és ez már az előző szezonban is így volt. A 2005-2006-os pontvadászatban ezen a poszton öt futballista is megfordult: a leggyakrabban Sebastian Deisler, akit 13 alkalommal játszatott itt a tréner, a bosnyák Hasan Salihamidzic kilencszer, Schweinsteiger hétszer, Karimi négyszer szerepelt ebben a pozícióban, és egy alkalommal még Hargreaves is ide kényszerült.

A mostani bajnokságban az első három fordulóban egyaránt Salihamidzic játszott a középpálya jobb oldalán, de a St. Pauli elleni kupameccsen már Hargreaves szorult ki ebbe a pozícióba, a Szpartak ellen pedig Van Bommel játszott a jobb oldalon. A jelek szerint tehát ez a szerepkör kissé problémásnak számít a Bayernnél, főleg Deisler sérülésével (a középpályás egyébként már megkezdte az edzéseket az amatőrök között), arról nem is beszélve, hogy Salihamidzicnak a szezon végén lejár a szerződése.

A bosnyák futballista szívesen maradna a Bayernnél, elmondása szerint a 29 esztendős labdarúgó még öt éven keresztül szeretne profi szinten futballozni, de a klub egyelőre nem jelezte szerződéshosszabbítási szándékát. Az viszont mindenképpen érdekes, hogy a bajorok továbbra is élénken érdeklődnek az Olympique Marseille francia válogatott középpályása, Franck Ribéry iránt.

A Bayern már akkor felfigyelt a focistára, amikor az még korántsem számított olyan nagy sztárnak, a müncheni egyesület a világbajnokság előtt is több alkalommal megfigyelőt küldött az OM meccseire Ribéry miatt, még áprilisban bejelentkeztek érte Marseille-ben, de a francia egyesület kategórikusan kijelentette, hogy 20 millió eurónál olcsóbban nem adják Ribéryt.

Mivel az az összeg a focista kontraktusában is benne van, így a kivásárlási összeg a világbajnokságon nyújtott jó teljesítmény miatt nem változott, a különbség csak annyi, hogy immár alig van olyan sztárcsapat, amely ne érdeklődne Ribéry iránt. A Bayern mindenesetre a nyáron alighanem megint kísérletet tesz majd a középpályás megszerzésére, hiszen még a klub sportigazgatója, Uli Hoeness sem tagadta, hogy a klubot érdekli a futballista.

KO-sikerrel kezdett a Bayern a BL-benhttp://www.origo.hu/sport/focivilag/bajnokokligaja/20060912nyolc.html?pIdx=1

Mindent egy helyen az Eb-ről