Vágólapra másolva!

Euro 2012: begyorsítottak a lengyelek

A lengyel közlekedési miniszter csütörtökön nagyszabású fejlesztési tervekkel állt elő. Az időzítéssel a tárca vélhetően a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság helyszínének jövő szerdai kijelölését szeretné a lengyel-ukrán pályázat javára befolyásolni.

Jerzy Polaczek közölte a sajtó képviselőivel, hogy a beruházások 26 milliárd eurós költségvetésének jelentős részét az Európai Uniótól érkező, a 2007-2013-as időszakra vonatkozó támogatásból fedezik.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) Cardiffban dönt arról, hogy a három versenyben lévő pályázat - a lengyel-ukrán mellett a magyar-horvát, illetve az olasz - közül melyik lesz a befutó. A lengyel-ukrán kandidálásnak szakértők szerint az a gyenge pontja, hogy távol vannak egymástól a helyszínek és nagyon nehéz eljutni az egyik városból a másikba. Gdansk és Doneck például 2000 km-re található egymástól, s az útból csupán 22 km az autópálya.

"Amennyiben mi kapjuk a rendezés jogát, felgyorsulna a fejlesztés" - fogalmazott Polaczek. A közlekedési tárca vezetője jelezte, hogy az EU korábban sürgette az A4-es autópálya megépítését, mellyel Németországból lehetne a dél-lengyelországi területeken át eljutni Ukrajnába. Az eredeti dátum 2015 volt, de az EU azt szeretné, ha már 2012-re megvalósulna a kivitelezés.

A sajtótájékoztatón jelen volt Grazyna Gesicka regionális fejlesztési miniszter, illetve Tomasz Lipiec sportminiszter is. Utóbbi arról beszélt, hogy mintegy 500 millió eurónyi összeg áll rendelkezésre stadionok építésére, felújítására.

Mindent egy helyen az Eb-ről