Vágólapra másolva!
Az európai labdarúgásban a Manchester United 1999-es eredményei hozták be igazán a köztudatba a "triplázás" fogalmát, vagyis amikor egy csapat egy szezonon belül nem csak hazája bajnokságában és kupasorozatában végez élen, hanem megnyeri a legrangosabb európai klubtrófeát is. Volt erre már példa a MU előtt is, és azóta is akadt egy együttes, amely végrehajtotta ezt a bravúrt, a BL-ben jelenleg versenyben lévő 16 csapat közül pedig még 12-nek megvan erre a matematikai esélye.

A Manchester United 1999-es triplázása azért is volt óriási szenzáció, mert a Vörös Ördögök egyrészt pár héten belül gyűjtötték be a három trófeát, ráadásul a BL-döntőben drámai körülmények között diadalmaskodtak a Bayern München felett. Nem a manchesteri gárda volt az első, amely képes volt mind a három sorozatban, vagyis a hazai pontvadászatban és kupában, illetve a nemzetközi porondon a bajnokok versengésében az élen végezni, hiszen korábban négy csapat is végrehajtotta ezt a bravúrt, ám az úgynevezett topligás együttesek közül ez a MU-nak sikerült először.

A triplázás legelőször a skót Celtic FC-nek jött össze 1967-ben, ezt követően az Ajax Amsterdam (1972), a Steaua Bucuresti (1985) és a PSV Eindhoven (1988) tudta végrehajtani ezt a kiemelkedő teljesítmény, de az tagadhatatlan, hogy ezeknek a gárdáknak azért könnyebb dolguk volt, mint egy topligás egyesületnek, hiszen hazai szinten gyengébbek a riválisok. A manchesteriek 1999-es sikere óta még egy gárda triplázott: a José Mourinho által irányított FC Porto 2004-ben nyert bajnokságot, kupát és BL-t is egyszerre - a topligások közül azonban eddig egyedülálló a MU bravúrja.

Jelenleg még 12 csapat triplázhat: a Bajnokok Ligájában még versenyben lévő 16 együttes közül négynek erre már matematikai esélye sincsen: az AC Milan, a Sevilla FC, a Real Madrid és az FC Schalke 04 ugyanis már kiesett a hazai kupasorozatból. A többiek azonban elméletileg még mindhárom fronton befuthatnak, de természetesen a reális erőviszonyokat figyelembe véve alaposan rövidül a potenciális triplázók sora. A Liverpool FC például a Premier League-ben már aligha végez az élen, ahhoz túlságosan nagy a lemaradása a listavezető Arsenal FC-vel szemben.

Az Ágyúsok és a Manchester United már nagyobb sansszal pályázhatnak mindhárom sorozat megnyerésére, de a két gárda nem csak a Premier League-ben vív öldöklő küzdelmet: az FA-kupában ugyanis már a legjobb nyolc közé jutásért találkoznak - közvetlenül azelőtt, hogy a Bajnokok Ligájában is megkezdődnek a nyolcaddöntők. Ebből a szempontból a Chelsea FC jobban járt, hiszen az FA-kupában a Huddersfield Town lesz a következő ellenfele, ráadásul a Kékek akár még négy trófeát is begyűjthetnek ebben a szezonban, elvégre a ligakupában már ott vannak a döntőben.

A topligás csapatok közül a triplázásra a legjobb kilátásai jelenleg alighanem az FC Internazionalénak vannak. A milánói együttes az Olasz Kupában már ott van a legjobb négy között, és a bajnokságban is viszonylag magabiztosan vezet - éppen az AS Roma előtt, amely még szintén mindhárom sorozatban versenyben van. Ugyanezt elmondhatja magáról az FC Barcelona is, amely a Spanyol Kupában már elődöntős, viszont a bajnokságban kissé le van maradva a Real Madrid mögött - bár éppen a hét végén csökkentette hátrányát a királyi gárdával szemben. Franciaországban az Olympique Lyon vezeti a Ligue 1-t, és a kupában is versenyben van, azaz elméletileg még szintén végrehajthatja a triplázást.

A Lyonnál azonban már olyan csapatról beszélünk, amelynél a legnehezebbnek éppen a BL megnyerése tűnik, és a négy, nem topligás gárdára is igaz, amely még három sorozatban is vitézkedik. Még a legnagyobb esélye erre a legutóbb triplázó FC Portónak van: a kék-fehérek tízpontos előnnyel vezetnek a bajnokságban, a kupában a nyolcaddöntőnél tartanak - a Bajnokok Ligája elhódítása azonban nagy meglepetés lenne tőlük. Fokozottan igaz ez a görög Olympiakoszra, a skót Celtic FC-re és a török Fenerbahcéra is, ráadásul ezen együttesekben az is közös (amellett, hogy még három sorozatban érdekeltek), hogy jelenleg egyik sem vezeti hazája bajnokságát. Aligha tévedünk, ha azt gondoljuk: e három együttes számára fontosabb, hogy a pontvadászatban aranyérmesek legyenek, és aligha gondolnak a BL megnyerésére. De a lehetőséget természetesen nem lehet kizárni.

www.infosport-focivilag.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!