A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
A Juventus a negyedik fordulóban is begyűjtötte a három pontot a Serie A-ban, és így továbbra is százszázalékos teljesítménnyel áll a tabella első helyén. A remek rajtot a legtöbben a szakvezető, Ciro Ferrara érdemének tulajdonítják, aki pedig újoncnak számít a kispadon - ám a jelek szerint a barcelonai Josep Guardiola példája Torinóban is működőképes.

A Juventus nagy utat járt be azóta, hogy 2006-ban a calciopoli-botrány miatt a másodosztályba száműzték. A Serie B-ből a pontlevonás ellenére is feljutott a csapat, ám ennek ellenére az edző, Didier Deschamps távozott.

Utódja Claudio Ranieri lett, akivel első nekifutásra a gárda harmadik lett a bajnokságban, majd a 2008-2009-es idényben a második helyen végzett - de az utolsó két fordulóban már nem Ranieri ült a kispadon.

A Juve ugyanis a bajnoki hajrában produkált egy hét mérkőzésből álló nyeretlenségi sorozatot, és a vezetőségnek ez már sok volt: Ranierit felállították, és ideiglenes hatállyal a klub utánpótlásánál dolgozó Ciro Ferrarát nevezték ki a csapat élére.

Ferrara irányításával az utolsó két bajnokiját megnyerte a gárda, ám ennek ellenére sokan úgy vélték, hogy az új idényre a klub egy tapasztalt mestert szerződtet. A Juvénál azonban másként gondolták, és bizalmat szavaztak az egykori középhátvédnek, aki egy évvel korábban szerezte meg az UEFA Pro Licencet, vagyis technikai akadálya nem volt annak, hogy a Serie A-ban dolgozzon.

Az, hogy korábban sehol sem tevékenykedett vezetőedzőként, nem nagyon érdekelte a torinói vezetőket, akiknek az FC Barcelona példája adhatott bátorságot - a katalánoknál hasonló módon nevezték ki Josep Guardiolát, hogy aztán vezérletével az együttes sikert sikerre halmozzon. A húzás eddig bejött, hiszen a Juve négyből négy bajnokit nyert az új szezonban, ami azt jelenti, hogy Ferrara egyelőre 100 százalékos mérleggel rendelkezik a Serie A-ban.

Sőt, tétmeccsen még veretlen együttesével, elvégre a Bajnokok Ligája nyitányán a Girondins Bordeaux ellen 1-1-es döntetlent játszottak. Nem csoda, hogy az olasz és a nemzetközi sajtó is ódákat zeng róla.

A Manchester United szakvezetője, Sir Alex Ferguson például kijelentette: őt egyáltalán nem lepte meg a Juve jó szereplése. "Számomra mindez nem jelent szenzációt, hiszen jól ismerem Cirót - játékosként sokszor volt az ellenfelünk. Biztos voltam benne, hogy sikeres lesz, hiszen egy olyan klubnál dolgozik, amelyet jól ismer. Nincsenek titkok előtte, a legapróbb részletekkel is tisztában van, és azt hiszem, nagy jövő áll előtte" - mondta a MU edzője.

Az olasz labdarúgás élő legendája, Luigi Riva sem fukarkodott a dicséretekkel: "Ferrara született edző, nagyon jól ismeri a futballt, és rendkívül motivált. A szakmai kvalitásait korábban a válogatottnál is megmutatta, hiszen a 2006-os vébé idején ő volt Marcello Lippi segítője, és Lippi mindenben megbízott benne, sok feladatot adott neki".

Ami pedig a Guardiolával való összehasonlítást illeti, ebben alighanem az uruguayi védő, Martín Cáceres a legilletékesebb, hiszen őt a nyáron éppen a Barcától vették meg a torinóiak. "Ferrara remek pszichológiai érzékkel irányítja a gárdát. Tudja, hogyan késztessen minket koncentrációra, illetve hogy miként oldja a feszültséget anélkül, hogy elveszítené a tekintélyét. Hogy megismételheti-e Guardiola sikereit? Természetesen, megvannak hozzá a képességei, a Juve pedig jó csapat" - nyilatkozta a hátvéd, aki első meccsén rögtön gólt szerzett a torinóiak színeiben.

Cáceres véleményének utolsó szavai azért fontosak, mert bár Ferrara erényei vitathatatlanok, a szakember személye csak az egyik összetevője a Juventus remek rajtjának. A klub ugyanis kifejezetten jól erősített a nyáron, mind mennyiségben, mind minőségben. A Juvénál csak az Internazionale és a Genoa költött többet, ráadásul az új szerzemények többsége rögtön be is került a kezdő tizenegybe.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Diego megvétele telitalálat volt, a brazil karmester eddig szárnyal Torinóban

Az már persze ismét csak Ferrarát dicséri, hogy sikerült őket szinte tökéletesen beépítenie, és a gárda taktikáját is átalakította valamelyest. A brazil karmester, Diego leigazolásával a Juve a 4-3-1-2-es felállásban szerepel, az irányító mögött (ezt a posztot Diegón kívül Sebastian Giovinco is képes betölteni) három olyan középpályással, akik sokat ütköznek és kiváló labdaszerzők.

A szurkolók által korábban a pokolba, de legalábbis más csapatba kívánt Tiago és Christian Poulsen remekül illeszkedik ebbe a játékrendszerbe, Ferrara tehát kedvére alkalmazhatja a rotációt, ami a viszonylag sok sérülés miatt szükséges is. Az eddigi négy bajnokin mindössze három játékos szerepelt mindannyiszor a kezdők között: Gianluigi Buffon, Giorgio Chiellini és Claudio Marchisio.

A keret bőségére jellemző, hogy Alessandro Del Piero, Mohamed Sissoko vagy Jonathan Zebina eddig még egyetlen másodpercet sem töltött a pályán. Az pedig külön öröm lehet a Juve híveinek, hogy a csapat gerincét olaszok alkotják: a válogatott a legutóbbi, Bulgária elleni vb-selejtezőn hét Juve-játékossal kezdett.

Szintén nagy hajtóerő, hogy a csapatban sok a sikerre éhes futballista: a nagy öregek, mint Buffon, Cannavaro vagy Del Piero mellett csupa-csupa olyan játékos, aki még nem nyert komoly trófeát. Ez extra motivációt ad a gárdának, amely ebben az idényben már valóban nagyon komoly vetélytársa lehet a bajnoki címért folytatott küzdelemben az Internazionalénak.

www.global-soccer.eu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!