Vágólapra másolva!
Amennyiben a visszavágót kétgólos előnnyel váró Debrecen sikeresen túljut a svéd Kalmar csapatán, akkor a Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörében a lengyel Wisla Kraków vagy az észt Levadia Tallinn lehet az ellenfele. A két csapat első meccsén a lengyelek odahaza meglepetésre 1-1-re végeztek az előzetesen esélytelenebbnek tartott Levadia ellen, ráadásul a Wisla a 93. percben tudott csak egyenlíteni.

A Debrecen hazai pályán 2-0-ra győzött a svéd bajnok ellen, így jó esélyekkel várhatja a szerdai visszavágót. Ha összejön a továbbjutás, akkor a harmadik körben is verhető ellenfele lesz Herczeg András csapatának, sikerült ugyanis elkerülni a görög Olimpiakoszt, a dán Köbenhavnt, a cseh Slavia Prahát és a svájci FC Zürichet.

Az 1906-ban alapított Wisla 12-szer bajnokságot (hétszer az elmúlt évtizedben), négyszer hódította el a lengyel kupát és a tavalyi idényben elmondhatta magáról, hogy a BL-selejtezőben meccset tudott nyerni a végső győztes Barcelona ellen, igaz, a párharcból 4-1-es összesítéssel a katalánok mentek tovább.

Az UEFA-kupában a csoportkörbe jutásért a Tottenham volt az ellenfele, és rendesen megizzasztotta a Spurst, a londoniak 3-2-val szenvedték tovább magukat.

A Wisla legismertebb játékosai, Arkadiusz Glowacki, Radoslaw Sobolewski és Mariusz Jop mindannyian játszottak a lengyel válogatottban.

Az észt csapatot 1998-ban alapították Levadia Maardu néven, egy évvel később a Levadia egyesült a Tallinna Sadam csapatával, így változott a név Levadia Tallinnra. A Levadia egyaránt hatszor nyerte meg az észt bajnokságot és a kupát is, a nemzetközi porondon a 2006/2007-es szezonban érte a legtöbb siker, amikor az UEFA-kupában két selejtezőkör után a Newcastle ellen vérzett el 3-1-es összesítéssel.

A BL-selejtező harmadik fordulójában az első mérkőzést július 28-án vagy 29-én idegenben rendezik, míg a visszavágóra egy héttel később Magyarországon kerül sor.

"Ha az észtek 1-1-re voltak képesek Krakkóban, akkor minden bizonnyal jó csapatot alkotnak. Ennél többet nem tudok, de nem is akarok mondani, mert most az a legfontosabb, hogy jussunk tovább, és majd utána lesz időnk az ellenfelet feltérképezni" - mondta Herczeg András, a DVSC vezetőedzője. "Vélhetően hatalmas meccs lesz az észtországi visszavágó, akárcsak a miénk Svédországban" - tette hozzá.

Az a csapat, amely a harmadik körből is továbbjut, már biztosan főtáblára kerül valamelyik európai kupasorozatban. A BL-selejtező negyedik, utolsó fordulójában győztes együttesek a sorozat 32-es főtábláján folytatják szereplésüket, míg a vesztesek az Európa Liga 48 csapatot számláló csoportkörébe kapcsolódnak be. A harmadik kör vesztesei sem búcsúznak a nemzetközi porondtól, mivel az EL-selejtező negyedik, utolsó fordulójában vigasztalódhatnak.

Irány a Puskás-stadion

Az Oláh Gábor utcai stadion hiányosságai miatt az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) nem engedélyezi a Debrecennek, hogy idén további nemzetközi mérkőzéseket rendezzen saját otthonában, így amennyiben a csapat továbbjut a svéd Kalmar ellen, a budapesti Puskás Ferenc Stadionban lesz kénytelen fogadni ellenfelét. Erről a klub hivatalos honlapja számolt be pénteken.

Az UEFA ellenőrének már a szerdai, Kalmar elleni Bajnokok Ligája-selejtezőt megelőzően is komoly fenntartásai akadtak az Oláh Gábor utcai létesítménnyel kapcsolatban. Az ellenőr jelentését követően az UEFA levélben tájékoztatta a debreceni klub vezetőségét, hogy idén nem rendezhetnek ott több nemzetközi mérkőzést.



A BL-selejtező 3. fordulójának párosítása:
Bajnokok ága:
Wisla Kraków (lengyel)/Levadia Tallinn (észt) - DVSC-TEVA/Kalmar (svéd)
FC Salzburg (osztrák)/Bohemians FC (ír) - Pjunik Jereván (örmény)/Dinamo Zagreb (horvát)
NK Zrinjski (bosnyák)/Slovan Bratislava (szlovák) - Olimpiakosz Pireusz (görög)
FC Zürich (svájci) - FC Georgia Tbiliszi (grúz)/NK Maribor (szlovén)
EB Streymur (feröer-szigeteki)/APOEL Nicosia (ciprusi) - Rhyl FC (walesi)-Partizan Beograd (szerb)
Inter Turku (finn)/Sheriff Tiraspol (moldovai) - Slavia Praha (cseh)
FH Hafnarfjördur (izlandi)/FK Aktobe (kazah) - Maccabi Haifa (izraeli)/Glentoran (északír)
FK Ekranas (litván)/FK Baku (azeri) - Levszki Szófia (bolgár)/Sant Julia (andorrai)
FK Ventspils (lett)/F91 Dudelange (luxemburgi) - Makedonija Szkopje (macedón)-BATE Boriszov (fehérorosz)
FC Köbenhavn (dán)/Mogren Budva (montenegrói) - KF Tirana (albán)/Stabaek IF (norvég)

Nem bajnokok ága:
Sparta Praha (cseh) - Panathinaikosz (görög)
Sahtar Donyeck (ukrán) - FC Timisoara (román)
Sporting Lisboa (portugál) - Twente Enschede (holland)
Celtic Glasgow (skót) - Dinamo Moszkva (orosz)
RSC Anderlecht (belga) - Sivasspor (török)

Mindent egy helyen az Eb-ről