Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája szerdai programjában ugyan nem szerepel olyan rangadó, mint az AC Milan-Manchester United összecsapás, de azért két korábbi BL-, illetve BEK-győztes is pályára lép. A bombaformában lévő Bayern München a gyengélkedő Fiorentinát fogadja, az Arsenal pedig Portóban bizonyíthatja, hogy tartalékosan is képes jó eredményre.

Az Arsenal egy hetet pihenhetett a találkozó előtt, köszönhetően annak, hogy az FA-kupából már korábban kiesett, de Arsene Wenger együtteséből így is több meghatározó játékos hiányzik majd. A régóta sérült Robin van Persie mellé Andrej Arsavin, Alex Song, William Gallas és Manuel Almunia is csatlakozott, ők el sem utaztak Portugáliába.

Mindez azt jelenti, hogy a védelem tengelyében a januárban leigazolt Sol Campbell kaphat lehetőséget, a veterán középhátvéd a Bajnokok Ligájában utoljára 2006 májusában szerepelt, amikor az Arsenal Párizsban döntőt játszott az FC Barcelonával. A kapuban Almunia helyett a lengyel Lukasz Fabianski áll majd, Gallas hiányában pedig Wenger igyekezett olyan középpályás-sort nevezni, amely képes megállítani a portugál rohamokat annak érdekében, hogy a védelemre kisebb nyomás nehezedjen. Így aztán Emmanuel Eboué ezúttal a középpálya jobb oldalán játszhat.

"Nem számítanak olyan neves gárdának, de minden évben ott vannak a BL-ben, és képesek meglepetést okozni" - mondta a portugálokról Wenger. A hazaiaknál erősen kérdéses a januárban igazolt Rúben Micael szereplése, a szurkolók elsősorban kolumbiai kedvencükben, Radamel Falcao Garcíában bíznak. Persze az sem véletlen, hogy a még decemberben fegyelmezetlenség miatt a tartalékok közé száműzött brazil csatár, Hulk éppen most került vissza a keretbe.

A másik párosítás csapataival nagyot fordult a világ a legutóbbi BL-mérkőzésük óta. Decemberben a Bayern München számára az is bravúr volt, hogy versenyben maradt, a Fiorentina viszont a Liverpoolt és az Olympique Lyont megelőzve jutott a legjobb 16 közé. Azóta viszont a müncheniek minden tétmérkőzésüket megnyerték (győzelmi sorozatuk jelenleg 12 összecsapást számlál), míg a firenzeiek a legutóbbi öt bajnokijukon csak egyetlen pontot szereztek. A németeknél a két remek szélső, Franck Ribéry és Arjen Robben is játékra kész, a firenzeiek eltiltás miatt nem számíthatnak a román Adrian Mutura, ráadásul az egyik legstabilabb középhátvédjük, Alessandro Gamberini is sérült.

A párviadalnak egyértelműen a Bayern az esélyese, de a klub elnöke, Karl-Heinz Rummenigge óvatosságra intett. "Ha nem becsüljük le a Fiorentinát, és nem hagyjuk, hogy a bajnoki szereplésük megtévesszen minket, akkor bejuthatunk a legjobb nyolc közé. De ha azt hisszük, hogy mindez könnyed játékkal is sikerülhet, akkor kellemetlen meglepetésben lehet részünk."

www.global-soccer.eu

Mindent egy helyen az Eb-ről