A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Az elmúlt évtizedek egyik legeredményesebb támadója jelenleg nincsen csúcsformában, a Barcelonában többnyire csak a kispadon kap helyet, és a válogatottban sem megy neki a játék. Thierry Henry számára új szituációt jelent, hogy csak kevés játéklehetőséget kap klubjában, de úgy véli, hogy a világbajnokságig még magára találhat, miközben nagyon szorít korábbi csapatának, az Arsenalnak.

- A spanyolok elleni válogatott mérkőzésen a Stade de France közönsége kifütyülte. Ez meglepte?
- Korábban is volt már rá példa, hogy a csapatot kifütyülték. Ha valaki nem játszik jól, akkor számítania kell arra, hogy ez történik, és el kell fogadnia a szurkolók véleménynyilvánítását. Nem csak engem fütyültek ki, hanem lecserélésekor Franck Ribéryt és Nicolas Anelkát is, és Raymond Domenech is megkapta a magáét. A francia drukkerek még mindig az 1998-as csapatot tekintik etalonnak, és ha kikapunk, az érthetően nem tetszik nekik.

- Mi lehet a francia csapat célja a világbajnokságon?
- Kemények fogunk dolgozni, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsuk Dél-Afrikában. Sokan nem tekintenek minket komoly esélyesnek, de nem szabad elfelejteni, hogy legutóbbi ellenfelünk, a spanyol csapat jelenleg kiemelkedik a mezőnyből. Egyszerűen nem lehet tőlük elvenni a labdát. Jól tudom, hogy Xavi, Iniesta, Puyol vagy Piqué milyen kiváló futballisták, mert nap mint nap együtt edzem velük, de a válogatottban csatlakozik még hozzájuk Xabi Alonso, Fabregas, és ha Villát lecserélik, Fernando Torres áll a helyére. És akkor még nem is említettem Casillast, aki 28 évesen már több, mint százszoros válogatott, és egymaga képes meccseket eldönteni a védéseivel. A spanyol válogatott fantasztikus csapat, ha az ember tévén nézi őket, de ellenfélként nincs rosszabb náluk. Olyanok, mint mi voltunk tíz évvel ezelőtt.

- Jelenleg nincs jó formában, hiszen a Barcelonába is alig fér be.
- Nem könnyű bekerülni a Barca kezdő tizenegyébe, hiszen Iniesta elképesztően jól játszik, Pedro pedig ahányszor csak lehetőséget kap, gólt szerez. Korábban nem nagyon volt példa a karrierem során arra, hogy csak fél- vagy negyedórákat kapjak egy meccsen, így ez új kihívás a számomra.

- Ez gondot jelenthet a világbajnokság szempontjából?
- Számomra most az a legfontosabb, hogy ne sérüljek meg a vébé előtt. Ha az ember nem játszik rendszeresen, akkor mindent elveszít: önbizalmat, gyorsaságot, formát. Jelenleg nem találom a megfelelő ritmust, de ha véget ér az idény, még mindig lesz pár hetem arra, hogy megfelelően felkészüljek a világbajnokságra.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

- Nosztalgiával gondol az Arsenalnál eltöltött időszakra?
- Arsene Wenger a saját elképzelései szerint intézi az ügyeket, és az eredmények azt mutatják, hogy neki van igaza. Tudom, hogy sokan azt mondják, a csapat évek óta nem nyert semmilyen trófeát, de mindig ott vannak a siker közelében. Ha ebben a szezonban végre sikerül nyerni valamit ezzel a fiatal kerettel, fantasztikus siker lesz, főleg, hogy az idény elején mindenki leírta a csapatot. Az emberek szinte kinevették Wengert, de az nevet igazán, aki utoljára nevet.

- Akkor ön szerint az Arsenal akár bajnok is lehet?
- Még akkor is így gondoltam, amikor a csapat kikapott a Manchester Unitedtől és a Chelsea-től is. Lehet, hogy csak a harmadik helyen állnak, de nekik a legkönnyebb a sorsolásuk a szezon hátralévő részében. Elképzelhető, hogy minden egyetlen leshelyzeten, vagy meg nem adott tizenegyesen múlik majd, de a keret elég jó ahhoz, hogy nyerjenek valamilyen trófeát.

- Pedig amióta ön távozott, nincs igazán gólerős játékosa a csapatnak.
- Mindig is azt gondoltam, hogy az Arsenal lehet az első csapat, amely úgy nyer bajnokságot, hogy nincs egy olyan csatára, aki 20-30 gól körül termel. Talán csak a José Mourinho-féle Chelsea volt még ilyen. De ki tudja, mi lett volna, ha Robin van Persie nem sérül meg.

Forrás: www.timesonline.co.uk
www.global-soccer.eu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!