Vágólapra másolva!
A Ferencváros jól játszott, de hátrányba került a norvég Aalesund ellen a labdarúgó Európa Liga második selejtezőfordulójának első mérkőzésén az Albert-stadionban. A mintegy kilencezer szurkoló előtt azonban a Fradi 2-1-re fordítani tudott, így egygólos előnnyel utazhat a jövő heti visszavágóra.

Labdarúgó Európa Liga, selejtező, második forduló, első mérkőzés:
Ferencváros - Aalesund (norvég) 2-1 (1-1)
Albert-stadion, 9.000 néző
v.: Avram (román)
Ferencváros: Ranilovic - Fülöp, Otten, Grúz, Junior - Jovanovic, Maróti, Józsi (Morales, 65.), Andrezinho - Oláh (Felipe Félix, 65.), Abdi (Rósa)
Aalesund: Grytebust - Ulvestad, Tollas, Jaager, Skagestad - Arnefjord, Morrison, Parr (Jalasto, 67.), Sellin - Barrantes, Okoronkwo (Myklebust, 62.)
gól: Oláh (37.), Abdi (56.), ill. Okoronkwo (26.)
sárga: Jovanovic (13.), Grúz (58.), Jaager (66.)

Az Albert-stadionba mintegy kilencezer néző látogatott ki, hogy megnézze a Ferencváros soron következő európai kupameccsét, amelyhez méltó hangulatot is teremtettek a szurkolók. Prukner László együttese gyors, kreatív támadásokat vezetett, a norvégoknak gyakorlatilag momentumuk nem volt az egész meccsen, ennek ellenére ők szereztek vezetést egy beívelés után a 26. percben.

Tíz perccel később a Kaposvárról igazolt Oláh Lóránt ugrott ki, és értékesítette a ziccert. A második féidőben a meccs legjobbja, a sokat vállalkozó Liban Abdi a tizenhatos sarkáról hatalmas bombagólt lőtt, beállítva ezzel a 2-1-es végeredményt, így a Fradi egygólos előnnyel várja a jövő heti, norvégiai visszavágót. A hazaiak vezetőedzője azonban reméli, hogy ez is elég lesz a továbbjutáshoz.

"A győzelem ellenére nem vagyok teljes mértékben elégedett, de remélem, a megszerzett előny elég lesz majd a továbbjutáshoz. Fegyelmezetten fogunk játszani Norvégiában, szeretnénk megmutatni, hogy méltó ellenfelei vagyunk az Aalesundnak" - nyilatkozta Prukner László.

Percről percre - első félidő

A himnusz eléneklése után elkezdődött a mérkőzés, a Ferencváros tiszta zöldben, a norvég csapat pedig narancssárga felsőben és kék nadrágban játszott. A vendégeket 25-30 szurkoló kísérte el.

A 6. percben Józsi jobb oldali szöglete után Maróti tíz méterről a kapus kezébe fejelt.

A 8. percben egy szöglet utáni lecsorgó labdát Jovanovic 22 méterről lőtt, mellé.

A 10. percben Andrezinho ugratta volna ki Oláht, de les miatt visszafújták az akciót.

Két perccel később Abdi ment el a jobb oldalon, beadását Jovanovic tíz méterről kapura lőtte, de egy norvég védőt talált el a labda, a közönség kezezést és tizenegyest reklamált, de a játékvezető nem fújt.

Forrás: MTI

Barrantes révén megvan az első norvég próbálkozás, a 13. percben 30 méterről lőtt, de Ranilovic felszedte a gyenge próbálkozást.

Közel járt a vezetés megszerzéséhez a Fradi. A 19. percben Abdi bal oldali beadását nyolc méterről Jovanovic elvetvődve fejelte centikkel a jobb kapufa mellé. A hazaiak bal oldala rendkívül aktív és veszélyes Juniorral, Andrezinhóval és Abdival.

A 24. percben egy perc ivószünetet rendelt el a játékvezető, ezt a közönség hatalmas füttyköncerttel fogadta.

A szünet jót tett a norvégoknak, akik a 26. percben a semmiből szereztek vezetést. Egy bal oldali beadás után Okoronkwo hét méterről az elalvó védők között a léc alá fejelt. (0-1)

A gól után is csak a Fradi támadott, de előbb Andrezinho nem tudta átvenni a labdát az ötösön, majd Abdi 16 méteres lövését védte a kapus.

Egyenlített a Ferencváros. A 37. percben Józsi labdájával Oláh ugrott ki, és nyolc méterről a bal felsőbe helyezett. (1-1)

A 39. percben Andrezinho egy védő szorításában nyolc méterről nem sokkal emelt a kapu fölé.

A negyedik bíró egyperces hosszabbítást mutatott, de a játékvezető ezt nem vette figyelembe, és pontosan 45 perc után lefújta az első félidőt.

Második félidő

Nem volt csere egyik oldalon sem a szünetben.

Az 50. percben kishíján öngólt lőttek a norvégok, Arnefjord mentett Oláh elől, a labda kicsivel a kapu fölé szállt.

Fordított a Fradi. A remekül játszó Abdi az 54. percben a tizenhatos sarkáról előbb a felső lécet találta el, majd két perccel később, ugyaninnen hatalmas gólt akasztott a hosszú felsőbe. (2-1)

Az 58. percben szabadrúgásból veszélyeztettek a norvégok, Barrantes 20 méteres lövését Ranilovic a jobb alsóból ütötte szögletre.

A 64. percben Abdi beadását Andrezinho tíz méterről fejelte kevéssel a kapu mellé. Ezt követően Prukner László kettős cserére szánta el magát,
Felipe Félix és Morales jött be Oláh és Józsi helyére.

Eseménytelen percek után a 73. percben Jovanovic tizenhatméteres lövésébe Felipe Félix fejelet bele, de a labda a kapu fölé szállt.

A 78. percben a meccs legjobbja, Abdi is lejött, a helyére Rósa állt be.

Forrás: MTI

A hajrára elfáradt a nagy iramot diktáló, és végig támadó Ferencváros, a 83. percben Andrezinho 25 méteres szabadrúgása is veszélytelen volt.

A 85. percben Felipe Félix tisztára játszotta magát, majd 18 méterről ballal lőtt, de a norvégok kapusa bravúrral védett.

A hosszabbításban előbb Fülöp 25 méteres lövését védte a vendégek kapusa, majd Felipe Félix a hálóba lőtt, a stadion szinte felrobbant, de a brazil csatár lesen állt, így a játékvezető érvénytelenítette a gólt.

Vége, a Ferencváros 2-1-re nyert.

Előzmények

A Ferencváros jó formában várta a norvég Aalesund elleni Európa Liga-mérkőzést, Prukner László együttese eddig az összes idei találkozóját megnyerte. Az EL-ben kettős győzelemmel búcsúztatta az örmény Ulissest, a felkészülés során pedig a szlovákiai Dunaszerdahely (2-1), a romániai Temesvár (2-1) és az orosz Lokomotiv Moszkva (1-0) is behódolt a Fradinak.

A nyáron jelentősen átalakult keret azonban még nem szokott össze, míg a norvég bajnokság már a 14. fordulónál tart, így a tabella ötödik helyán tanyázó ellenfél folyamatosan játékban van, és a csapatépítésben is előrébb tarthat a Ferencvárosnál.

Az [origo] helyszíni tudósítója összefutott Pintér Attilával, a Fradi korábbi játékosával és edzőjével a stadionban, Pintér elmondta, hogy jó játékot vár a Ferencvárostól, szerinte semmiképp nem szabad gólt kapnia a csapatnak, és egy esetleges kétgólos előny már elég lehet a visszavágón a továbbjutás kiharcolására.

További eredmények:
Zeljeznicar (bosnyák) - Sheriff (moldovai) 1-0
Liepajas (lett) - Salzburg (osztrák) 1-4
Vllaznia (albán) - Thun (svájci) 0-0
Juvenes/Dogana (San Marinó-i) - Rabotnicki (macedón) 0-1
Metalurg Szkopje (macedón) - Lokomotiv Szófia (bolgár) 0-0
Glentoran (északír) - Vorszkla (ukrán) 0-2
Crusaders (északír) - Fulham (angol) 1-3
Domzale (szlovén) - RNK Split (horvát) 1-2
KR (izlandi) - Zilina (szlovák) 3-0
FH (izlandi) - Nacional (portugál) 1-1
Sahtar Karagandi (kazah) - St. Patrick's (ír) 2-1 (0-0)
Rusztavi (grúz) - Irtis Pavlodar (kazah) 1-1 (0-0)
Slask (lengyel) - Dundee United (skót) 1-0 (0-0)
Rad (szerb) - Olympiakosz Volosz (görög) 0-1 (0-0)
KuPS (finn) - Gaz Metan (román) 1-0 (1-0)
Flamurtari (albán) - Jablonec (cseh) 0-2 (0-0)
Iskra-Stal (moldovai) - Varazdin (horvát) 1-1 (1-1)
Tauras (litván) - ADO Den Haag (holland) 2-3 (0-0)
Rudar (montenegrói) - Austria Wien (osztrák) 0-3 (0-1)
TPS (finn) - Westerlo (belga) 0-1 (0-0)
Sant Julia (andorrai) - Bnei Jehuda (izraeli) 0-2 (0-1)
FK Minszk (fehérorosz) - Gaziantepspor (török) 1-1 (1-0)
Örebro (svéd) - Sarajevo (bosnyák) 0-0
Sahtyor Szoligorszk (fehérorosz) - Ventspils (lett) 0-1 (0-0)
Valerenga (norvég) - Mika (örmény) 1-0 (0-0)
Häcken (svéd) - Honka (finn) 1-0 (1-0)
Anorthoszisz (ciprusi) - Gagra (grúz) 3-0 (2-0)
Floriana (máltai) - AEK Larnaca (ciprusi) 0-8 (0-5)
Maccabi Tel-Aviv (izraeli) - Hazar (azeri) 3-1 (3-1)
Llanelli (walesi) - Dinamo Tbiliszi (grúz) 2-1 (1-0)
Olimpija Ljubljana (szlovén) - Bohemians (ír) 2-0 (1-0)
Suduva (litván) - Elfsborg (svéd) 1-1 (0-0)
Differdange (luxemburgi) - Levadia (észt) 0-0
KF Tirana (albán) - Spartak Trnava (szlovák) 0-0
TNS (walesi) - Midtjylland (dán) 1-3 (0-0)
Vaduz (liechtensteini) - Vojvodina (szerb) 0-2 (0-0)
EB/Streymur (feröeri) - Qarabag (azeri) 1-1 (0-1)


Mindent egy helyen az Eb-ről