Vágólapra másolva!
A legutóbbi nagy tornák eredményei alapján jelenleg Uruguay a legjobb dél-amerikai válogatott, hiszen megnyerte a Copa Americát, 2010-ben pedig negyedik lett a világbajnokságon. Ezek a diadalok azonban már a múlté, a csapat eredményei pedig egyre rosszabbak: ha a tendencia folytatódik, még a világbajnoki kvalifikáció is veszélybe kerülhet.

A dél-amerikai vb-selejtező sorozat már túl van a mérkőzések felén, és a várakozásoknak megfelelően Argentína magabiztosan áll az élen. A második Kolumbia és a harmadik Ecuador is meglógott egy kicsit az üldözőktől, mögöttük azonban hatalmas a tömörülés, a negyediket és a hetediket mindössze három pont választja el.

Öt selejtezőn csak két pont

A dél-afrikai világbajnokság előtt az uruguayi válogatott nem volt több egy rendkívül szimpatikus csapatnál, amelyről az volt az általános vélemény, hogy hiába rendelkezik remek játékosokkal, nem képes kiugró teljesítményre. Az ország a 2010-es tornát megelőzően utoljára 2002-ben szerepelt vébén, és Dél-Afrikában is Argentínát, illetve Brazíliát tartották esélyesebbnek, mégis az uruk érték el a legjobb eredményt a kontinensről. És hogy ez nem egy kiugró eredmény volt, az az egy évvel későbbi Copa Americán is bizonyították - miközben az argentinok és a brazilok az elődöntőig sem jutottak el.

Forrás: AFP/Miguel Rojo
Edinson Cavani Forrás: AFP/Miguel Rojo

Még az aktuális vb-selejtezők rajtja után sem mutatott szinte semmi jel arra, hogy az uruknak problémájuk lehet a kvalifikációval. A csapat az első öt mérkőzést követően veretlenül állt a csoport élén, és 11 pontja volt, míg Argentínának például csak 10. Azóta viszont valami baj van, hiszen Uruguay a legutóbbi öt selejtezőjéből egyet sem tudott megnyerni, és mindössze két pontot szerzett - legutóbb hazai pályán képtelen volt legyőzni az utolsó helyen álló Paraguayt. A celeste ugyan még mindig a negyedik helyen áll, ami automatikus kvalifikációt jelent, de a következő három körben egyaránt idegenben lép pályára, ráadásul a közvetlen riválisai (Chile, Venezuela, Peru) ellen, ami nem sok jót ígér.

Változatlan csapat, romló eredmények

A legutóbbi, Paraguay elleni találkozón a kezdő tizenegy szinte teljesen megegyezett azzal, amelyik a Copa America-döntőn kezdett: mindössze három helyen különbözött. Sőt, a 2010-es vébé bronzmeccséhez képest is csak négy pozícióban történt változás, de az új játékosok közül hárman is ott voltak Dél-Afrikában. Jól látszik tehát, hogy a válogatott gyakorlatilag évek óta változatlan: Oscar Washington Tabárezt 2007-ben nevezték ki, és a szövetségi kapitány ragaszkodik ahhoz az együtteshez, amelyet ő rakott össze. Az eddigi eredmények alapján ez érthető, azonban a játékosok egy része már túl van pályafutása csúcsán, többen kezdenek kiöregedni.

Forrás: AFP/Natalia Kolesnikova
Luis Suárez Forrás: AFP/Natalia Kolesnikova

Az aktuális keretből heten is elmúltak 30 évesek, és Tabárez egyelőre nem nagyon tud új embereket beépíteni a csapatba. Nem mintha nem próbálkozna: az uruk ott voltak a londoni olimpián, amelyet a szurkolók amolyan főpróbának tartottak abból a szempontból, hogy melyik fiatal lesz képes megállni a helyét a nagyok között. Az eredmény azonban csalódást okozott, a végső győzelemre is esélyesnek tartott, Luis Suárezzel és Edinson Cavanival felturbózott csapat a csoportkörből sem ment tovább. Ami pedig a focistákat illeti, az olimpián szerepeltek közül a vb-selejtezőkön csak négyen kaptak meghívót, de közülük Nicolás Lodeiro és Sebastián Coates már régóta tagja a nagyválogatottnak.

Diego Forlán, a dilemma

Az olimpia ráadásul azt is megmutatta, hogy a Suárez-Cavani csatárduó egyelőre nem működik jól, ami különösen rossz hír a drukkerek számára. Az elmúlt években a celeste támadójátéka leginkább Diego Forlánra épült, akit a 2010-es vébé legjobb játékosának is megválasztottak. Ő azonban már 33 éves, ráadásul mostanában nem megy neki a játék: miután az Atlético Madridból az olasz Internazionaléhoz szerződött, a teljesítménye visszaesett, jelenleg pedig a brazil Internacionalban focizik, márpedig a brazil élvonal színvonala, tempója messze elmarad a Primera Divisióntól vagy a Serie A-tól, de Forlán még ott sem villog.

Forrás: AFP/Pablo Porciuncula
Diego Forlán Forrás: AFP/Pablo Porciuncula

Tabárez a két legutóbbi barátságos meccsen, Lengyelország és Spanyolország ellen ki is hagyta a kezdők közül, és a csapat kifejezetten biztató teljesítményt nyújtott, ennek ellenére most Paraguay ellen megint Forlán kezdett, és Cavani csak kispados volt. A szünetben ugyan beállt, és így a három világklasszis támadó egyszerre volt a pályán, de ez sem hozott túl változást. Nagy kérdés, hogy Tabárez miként igyekszik megtalálni a megoldást, mert bár a selejtezők csak júniusban folytatódnak, a celestének a nyáron a Konföderációs-kupán is fellépése van. A szakember a kísérletezés jegyében beáldozhatja a tornát, azonban néhány kellemetlen eredmény még jobban alááshatja a focisták önbizalmát. Viszont úgy tűnik, hogy a jelenlegi felállás egyre kevésbé működik.

www.globalsoccerapp.com

Mindent egy helyen az Eb-ről