Vágólapra másolva!
Johan Cruyff, a Barcelona korábbi játékosa, edzője és a jelenlegi klubmodell megalkotója egy Kuala Lumpur-i jótékonysági meccs kedvéért ismét leült a kispadra. A mérkőzést követő sajtótájékoztatón beszélt a Barcelona jelenlegi helyzetéről, Tata Martinóról, Neymarról, és azt is elmondta, nem zárja ki, hogy ismét szerepet vállaljon a klubvezetésben.

Bár Johan Cruyff éppen malajziai útja miatt nem látta a hétvégi El Clásicót, azt mondta, nem lepődött meg az eredményen. "Biztos voltam benne, hogy a Barca megnyeri a meccset, nincs kétségem a játékosok képességeit illetően. Ha ez a csapat a saját játékát játssza, mindig gólokat szerez. Mostantól egy új bajnokság kezdődik."

Nyilatkozatában megvédte a csapat edzőjét, Gerardo Martinót is. Ő sem tagadta, hogy vannak problémák a csapattal, ám szerinte ezekért sokkal inkább a vezetőség a felelős. "Az emberek véleménye mindig annak tükrében változik, hogy éppen nyer vagy veszít egy csapat. A győzelem pedig mindig a csapatmunka eredménye, ha ezt a gondolatot követjük, látni kell, mi a probléma. A Barcelona leigazolt egy 21 éves játékost, aki többet keres, mint azok, akik már mindent megnyertek a klubbal. Neymarnak jelenleg egy dolga van: tanulni. Az idő neki dolgozik, 21 évesen senki sem lehet félisten. De egyelőre a konfliktus adott, a klub saját magát hozta olyan helyzetbe, amelyet nehéz kezelni."

Johan Cruyff, a Barcelona klubmodelljének megalkotója Forrás: AFP/Josep Lago


Cruyff nem tagadta, a klub többször is megkereste az utóbbi időben, hogy valamilyen formában segítse a vezetőség munkáját, de konkrétumokat nem árult el. "Egyelőre nem ültünk le egyeztetni, mert állandóan úton vagyok. Meglátjuk, mi történik, ha újra megpróbálják felvenni velem a kapcsolatot. Az is kérdés, milyen irányból közelítik meg a lehetséges szerepvállalásom. Mindenesetre van néhány ötletem, amivel változtatni lehetne a dolgok jelenlegi folyásán."

A Barcelona januárban jelentette be, hogy 105 ezresre bővíti a Camp Nout, teljesen befedi a nézőteret, több parkolóhelyet alakít ki, és kívülről is megváltoztatja a stadion arculatát. Mindez 420 millió euróba kerül majd, és Cruyff szerint ennek a feladatnak a helyes menedzselése a vezetőség egyik legfontosabb feladata. Olyannyira, hogy előrehozott választásokat sürget, hogy az új vezetőség a lehető legnagyobb felhatalmazással járhasson el az ügyben. Ha nem lesz előrehozott választás, Cruyff szerint inkább meg kellene várni a mostani vezetők mandátumának a lejártát, és csak másfél-két év múlva, az új elnökség felállását követően belevágni a projektbe.

A közelgő vb kapcsán szóba került az is, hogy a hollandok és a spanyolok egy csoportban szerepelnek (Ausztrália és Chile mellett). "Minden csoportmeccs nagyon nehéz lesz, Ausztráliát is komolyan kell venni. Összességében úgy látom, a spanyolok a legesélyesebbek, hogy első helyen jussanak tovább, 90 százalék esélyt adok erre. A spanyolok mögötti sorrendet akár egy kalapból is kihúzhatnánk, azzal sem tévedhetnénk, olyan szoros a csoport."

Mindent egy helyen az Eb-ről