Vágólapra másolva!
Az UTE kezességet vállalt a focicsapatot működtető Újpest FC Kft. adóhiányának megfizetésére - az anyaegyesület a keddi elnökségi ülésén egyhangú szavazással döntött erről.

Az UTE az elmúlt hetekben a licencjogának átadását kérte az MLSZ-től, tehát a csapat indulási jogát átvinné a klubot működtető gazdasági társaság, az Újpest FC Kft.-től az Újpest 1885 Futball Kft.-be.

"Az Újpest eddig is megfelelt minden törvényi feltételnek az átruházáshoz, de ezzel a döntéssel az MLSZ Elnöke által múlt pénteken támasztott kiegészítő feltételeket is maradéktalanul teljesíti ahhoz, hogy a profi labdarúgás az élvonalban indulhasson" - olvasható a szerdai közleményben.

A lépésre azért volna szükség, mert Roderick Duchatelet tulajdonos szerint a klub offshore-cégek hálójába került. A BTC International nevű offshore-cég például 138 ezer eurót (43 millió forint) követel az Újpesttől három játékos átigazolásának állítólagos intézéséért, ám a cégről sem az érintettek, sem az új klubjaik nem hallottak - és ez csak egy a klubbal szembeni számos követelés közül.

Az érintett cégek felszámolási eljárást kezdeményeztek az Újpesttel szemben, az MLSZ szabályzata szerint pedig ha az jogerőre emelkedik, az egyesület elveszíti a licencét, a csapatot pedig kizárják a bajnokságból és legfeljebb a harmadik vonalban indulhat. A szövetség csütörtökön dönt az Újpest ügyében.

Őze István, az egyesület elnöke szerdán megerősítette: a 2008 és 2010 közötti idős a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jelentős adóhiányt állapított meg az Újpest FC Kft-nél, amely a félmilliárd forintot is meghaladja, de a késedelmi kamatok és büntetések nélkül 194,377 millió a tényleges adóhiány. Ennek az összegnek a megfizetésére vállalt most garanciát az UTE, amely szponzorainak köszönhetően tudott lépni az ügyben.

"A Magyar Labdarúgó Szövetség részéről végig éreztük a segítőkészséget, az UTE-nak mindig jó volt a kapcsolata az MLSZ-szel, ugyanis többek között az utánpótlás-szakosztályokat is mi működtetjük. Ez egy olyan pont volt a tárgyalások során, amelyet most remélem sikerrel teljesítettünk" - tette hozzá Őze István.

A közlemény szerint az Újpesti Torna Egylet és Újpest városvezetése a jogszabályok adta kereteken belül mindent megtett annak érdekében, hogy a kerület focicsapata továbbra is a legmagasabb osztályban szerepelhessen.

"Ennek érdekében folyamatosan tárgyalt, egyeztetett, mind a Labdarúgó Kft.-vel, mind az MLSZ vezetésével. A tárgyalások eredményeként alakult ki az a feltételrendszer amely így teljes körűen teljesült. Az UTE nem először menti meg a felnőttcsapatot, és erőfeszítései ezúttal is eredményesek lehetnek, hogy a labdarúgás az egyesület dicső tradíciójához méltóan szerepeljen a magyar labdarúgás élvonalában" - fogalmaz a közlemény.

Mindent egy helyen az Eb-ről