A politikai maffia martaléka a szerb foci

510260445 A masked Serbian supporter pulls a drone, after a flag with Albanian national symbols has been flown into the stadium, during the Euro 2016 group I football match between Serbia and Albania in Belgrade on October 14, 2014.   AFP PHOTO / ANDREJ I
A masked Serbian supporter pulls a drone, after a flag with Albanian national symbols has been flown into the stadium, during the Euro 2016 group I football match between Serbia and Albania in Belgrade on October 14, 2014. AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
Alapos riportot készített a szerb foci és politika összefonódásáról a B92 szerbiai tévé. A műsort az első rész után le kellett állítani, annyi fenyegetést kaptak az újságírók, akik nyíltan beszéltek a két nagy klub, a Partizan Belgrád és a Crvena zvezda  törvények felettiségéről, politikai kapcsolatairól. Állítják, a hatalom szemet huny a csalások felett, és a lelátókon terjedő erőszak végképp megmérgez mindent.

Munkatársai biztonságát szem előtt tartva bizonytalan időre beszüntette a Reporter című oknyomozó sorozatát a belgrádi B92 televízió. A független csatorna nemrég riportot közölt a két legnagyobb szerb futballklub, a Crvena zvezda és a Partizan működésének sötét oldaláról, a műsor második részét egyelőre nem adják le.

A döntést a stáb Brankica Stankovic szerkesztő egyetértésével hozta meg, akinél jobban senki sem érezheti át a helyzetet, a neki szánt halálos fenyegetések miatt ugyanis 2009 óta 24 órás rendőri védelem alatt áll. A B92 "felismerte, hogy számos kérdés nyílt megvitatására még nem elég érett a társadalmunk, ilyenek a stábunk által feszegetett kérdések is" – írta közleményében a csatorna.

De miféle érzékeny kérdésekről van szó?

A március 2-án adásba került első epizód a fociklubok és a politika összefonódásait tárta fel, egyebek mellett azt mutatta be, hogyan telepednek rá a nagy klubokra a pártok. A formálisan egyesületként működő szervezetekbe ellenőrizetlenül áramlik a pénz, ami visszaélésekre ad lehetőséget. Közben a hatóságok még a legnyilvánvalóbb törvénytelenségekkel sem foglalkoznak, ezzel lényegében különleges státuszt, törvényfelettiséget biztosítva a CZ-nek és a Partizannak.

"Tisztelgünk minden Hágában lévő szerb tábornok előtt" – felirat egy Crvena–Partizan-derbin Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A riport szerint a szerb adófizetők pénze hosszú évek óta ellenőrizetlenül vándorol a két óriásklubhoz az állami cégek szponzorációin keresztül. A klubok számláit a köztartozások miatt rég zárolták, tehát elvileg el sem juthatna hozzájuk a támogatás, nem látni, hogyan tudnak egyáltalán működni.

Törvények felett

Valószínűleg saját maguk által alapított cégeken keresztül oldják ezt meg, de a zárolt bankszámlák megkerülése természetesen illegális. Végeredményben állami pénzekből finanszírozzák a csalást, hivatalosan még csak nyomozás sem indult ellenük, a törvények felett állnak – állítja a B92.

Mindez úgy történik, hogy a legnagyobb szerb pártok képviselői bent ülnek a klubok vezetőségében – a mostani kormány alatt éppúgy, mint az előző idején. Ezen felül a CZ néhány vezetőségi tagja ellen épp bírósági eljárás zajlik. Aleksandar Vucic miniszterelnök ígéretet tett a törvénytelenségek felszámolására, de eredmény nélkül.

Megszállták a pártok a klubokat

A Partizan új vezetősége decemberben állt fel, a tagjai közt olyan figurákkal, akik egyértelműen a mostani kormányzó párthoz, az SNS-hez köthetők. És nincs másképp a riválisnál sem: noha az UEFA szabályai tiltják az állam beavatkozását a futballba, a szerb szövetség a füle botját sem mozgatta 2012-ben, amikor az akkor miniszterelnök-helyettes Vucic kinevezte a Crvena zömmel pártkatonákból álló igazgatóságát.

Szerb huligán albán zászlót éget – később ezért pontlevonás járt a válogatottnak Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Márpedig az igazgatósági tagoknak óriási befolyásuk van: ők felelnek a pénzügyekért, döntéseket hozhatnak többek között az új igazolások vagy a játékosok eladása ügyében. És mivel a szerb futballklubok legnagyobb bevétele a játékosok eladásából származik, nem véletlen, hogy elsősorban itt próbálják megfejni a forrásokat.

Egyszerre vágják át a klubot és az államot

A Crvena zvezda az utóbbi években számos játékost elengedett bármiféle átigazolási díj nélkül, kevéssel a szerződésük lejárta előtt. A B92 szerint az ilyen átigazolásokat segítő klubvezetők százalékot kapnak a játékos jövőbeni fizetéséből vagy a játékos ügynöke csorgat vissza valamennyit. Ezek a tranzakciók eurómilliókkal károsítják meg a klubokat, az állam pedig bukja az átigazolási díj után fizetendő adót.

Szerb drukker kivontat egy albán zászlót vivő drónt a belgrádi Eb-selejtezőn Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Ezeknek az üzleteknek a hátteréről a szerb szövetség sem tud semmit. A klubok már a játékosok eladása előtt megválnak az igazolási pénzhez fűződő jogaiktól, majd lényegében befektetési alapoknak adják el őket diszkontáron, hogy az új tulajdonos később drágán passzolja tovább őket. Azt viszont sosem lehet pontosan tudni, kié egy-egy ilyen befektetési alap.

Az érintett klubok a B92 megkeresésére egyáltalán nem válaszoltak, az újságíróknak "arrogáns elutasításban" volt részük. Miután lement a B92 műsora, a Crvena zvezda honlapján megjelent egy közlemény, amely kis túlzással az újságírók meglincselésére szólította fel a híveit. A Partizan már azelőtt kiadott egy rövid nyilatkozatot, hogy az adás lement volna, eszerint a műsor "démonizálja a szerb futballt, és káros az egész szerb társadalomra".

Fegyver a halántékon

Bár a B92 műsora elsősorban gazdasági visszaélésekkel foglalkozott, egyéb problémákkal is küszködik a szerb foci. Februárban például egy ötfős szurkolói csoport az öltözőben fegyvert fogott Zarko Udovicicre, a Novi Pazar játékosára, mert a Rad elleni Szuperliga-meccsen büntetőt hibázott.

Lelátói balhé az albánok elleni Eb-selejtezőn Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Rasim Ljajic szerb miniszterelnök-helyettes, akit már évek óta szoros szálak fűznek a Novi Pazarhoz, megerősítette az információt, sőt azt is elmondta, hogy a fenyegetőzők a csapat autóbuszán utaztak a belgrádi mérkőzésre. "Ha hasonló eset még egyszer előfordul, meg kell szüntetnünk az egyesületet" – mondta akkor Ljajic.

A szerbiai játékos-szakszervezet felhívta a figyelmet arra, hogy "soha egyetlenegy szurkolót, aki erőszakot alkalmazott vagy fenyegetett egy játékost, nem ítéltek el". Az érdekképviselet szerint a szerbiai játékosok félelemben élnek, "megalázva érzik magukat, és úgy várják a holnapot, hogy abban bíznak, senkitől sem kapnak pofont, senki sem gyújtja fel az autójukat, nem szegez pisztolyt a fejükhöz".

Lelátói erőszak, levont pontok

A Sportske.net egyenesen a szerb focibajnokság amatőrré minősítését szorgalmazza, ennek szükségességét egy tíz pontból álló listával támasztja alá. A fenti anomáliák mellett a következőket említik:
• a lelátókon nincs biztonság, ezért nincsenek nézők sem,
• a huligánok még a klubok fizetési listáján is szerepelnek, és velük végeztetik el a piszkos munkát,
• az összes klub eladósodott, kizárólag a játékosok eladásából él,
• a lelátókon bűnözők ülnek, akik háborúra és gyilkosságra szólítanak fel,
• a szabályok állandóan változnak és nem egyformák mindenki számára, az egész rendszer romlott kompromisszumokra épül.

Az állandó balhékért már a válogatott is bűnhődött. A mostani Eb-selejtezőkön az Albánia elleni meccsen történt botrány miatt az UEFA három pontot levont Szerbiától, két éve pedig az U21-es válogatott két edzőjét tiltotta el két évre. A drukkerek három éve Észtországban balhéztak, amiért a válogatottjuk kizárásával fenyegetőzött az UEFA, érthetően, hiszen mindössze fél évvel voltunk a pontlevonást érő genovai Eb-selejtezős botrány után.

Mindent egy helyen az Eb-ről