Mourinho ráfizetett a biztonságra: negyeddöntőben a Sevilla

fbl Horizontal
Sevilla's French forward Wissam Ben Yedder (C) celebrates with Sevilla's Spanish midfielder Pablo Sarabia after scoring during a last 16 second leg UEFA Champions League football match between Manchester United and Sevilla at Old Trafford in Manchester, northwest England on March 13, 2018. / AFP PHOTO / Oli SCARFF
Vágólapra másolva!
A Manchester United hazai pályán 2–1-re kikapott a Sevillától a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján. A nyerőember a csereként beállt Ben Yedder volt, aki öt perc alatt duplázott. A Roma 1–0-ra győzött és idegenben lőtt góllal továbbjutott a Sahtar Donyeck ellen.

Szombaton a Sevilla elveszítette a szezon első döntőjét, így már csak abban az esetben indulhatott volna el a Bajnokok Ligája következő idényében, ha megnyeri a sorozatot. Ehhez először azt a Manchester Unitedet kellett volna kiejtenie, amelyet hazai pályán úgy focizott le, ahogy a spanyol bajnokság kiesőjelöltjeit szokta.

Montella nem is variálta meg a kezdőt, egyedül a dán Kjaer volt új fiú, ő is azért került be, mert mindkét jobbhátvéd (Navas, Layún) sérült. A Unitednél Pogba megint nem volt ott a csapatban, így Mourinho meghagyta a hétvégi, Liverpool elleni győztes felállást: 4-2-3-1, Maticcsal és Fellainivel szűrőben.

A két kezdő:

Három hete játszották a sevillai odavágót, de mintha ugyanaz a meccs folytatódott volna. A United valamivel bátrabban támadott, de igazi gólhelyzete csak egyszer volt az első félidőben:

Fellaini közeli lövését kellett védenie Ricónak.

A biztonságra ment rá tehát Mourinho megint, ezúttal viszont Montella is partner volt benne: a Sevilla se mutatta sok jelét annak, hogy itt ma gólt akar rúgni, néhány kósza távoli lövésen kívül kapura teljesen veszélytelen volt.

Correa fogja a fejét a kihagyott helyzet után Forrás: AFP/Oli Scarff

Közvetlenül a második félidő elején volt egy-egy nagy helyzet, gondoltuk ez majd életet lehel a meccsbe, de nem. Többször értek el kapuig a csapatok, de mindig volt valaki, aki blokkolt, közbelépett. A 60. percben Mourinho és Montella összeröhögött az oldalvonal mellett, mintha azt mondták volna, „így kell elrontani többmillió ember szórakozását". Fütyült is a közönség rendesen. Aztán elhalgatott.

Montella a 72. percben beküldte csereként Ben Yeddert, aki két perccel később gólt lőtt.

Bamm! Nagyon nem volt benne a meccsben, de jót tett neki. Öt perccel később már 0–2 volt. Megint Ben Yedder (a végén akár a mesterhármas is meglehetett volna).

A hátralévő időben a United már csak szépíteni tudott (Lukaku), így kiesett. A Sevilla 1958 után először jutott BEK/BL-negyeddöntőbe.

1Sípszó (kezd + vég)
5Sárga lapEver Banega
6Sárga lapEver Banega
45Sípszó (kezd + vég)
46Sípszó (kezd + vég)
60CsereMarouane Fellaini
72CsereLuis Muriel
74Gól
74GólWissam Ben Yedder
76CsereJesse Lingard
76CsereAntonio Valencia
77Gól
78Sárga lapWissam Ben Yedder
78GólWissam Ben Yedder
82Sárga lap
84Gól
84GólRomelu Lukaku
87CsereFranco Vazquez
88Sárga lapJoaquin Correa
88Sárga lapJoaquin Correa
89Csere
90Sárga lapPablo Sarabia
90Sárga lapMarcus Rashford
90Sárga lapPablo Sarabia
93Sárga lapMarcus Rashford
94Sípszó (kezd + vég)
Összeállítások
4-2-3-1
4-2-3-1
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

A Donyeckben 2–1-s vereséget szenvedő rómaiak bizakodva várhatták a visszavágót. Legutóbbi két bajnoki mérkőzésüket parádés játékkal megnyerték, ráadásul egy olyan statisztika is napvilágot látott, miszerint azok a csapatok, amelyek az egyenes kieséses szakaszban idegenben szenvednek 2–1-s vereséget, azoknak az 52%-a a visszavágón kiharcolja a továbbjutást. A Farkasok edzője, Eusebio Di Francesco azért is bizakodó lehetett, mert csapata a legutóbbi három hazai Bajnokok Ligája mérkőzésén nem kapott gólt. Ráadásul a Farkasok brazil kapusát, Alisson Beckert a világ egyik legjobbjaként tartják számon.

Nainggolan nem érti mi van Forrás: AFP/Filippo Monteforte

A Roma volt gólkényszerben, de a 10. percben majdnem a Shakhtar szerzett vezetést, miután egy oldalszabadrúgás után Alessandro Florenzi kis híján a saját kapujába csúsztatott. Ezt követően a hazaiak futballoztak mezőnyfölényben, de nem tudtak igazán komoly helyzetet kialakítani.

A szélekről rendre Edin Dzeko fejét keresték a beadásokkal, de a bosnyák támadó kőkemény őrizetet kapott.

Az első félidőről mindent elmond, hogy a Romának és a Shakhtarnak egy kaput eltaláló lövése sem volt. A Farkasok nem vállaltak kockázatot, míg az ukránoknak nem volt szüksége rá.

A fordulás után megszerezte a vezetést a Roma. Az 52. percben Kevin Strootman hajszálpontos kiugratásával Edin Dzeko került ziccerbe, és egy higgadt mozdulattal elpöckölte a labdát Andrij Pyatov kapus lábai között.

Az olaszok megszerezték a továbbjutáshoz szükséges góljukat, így az ukránoknak el kellett kezdeniük focizni.

A bosnyák támadónak ez volt az első gólja a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában, ráadásul beállította egyéni csúcsát, amikor a Wolfsburg színeiben négy találatig jutott a 2009/2010-es szezonban. A 62. percben Dzeko bebiztosíthatta volna a továbbjutást. Radja Nainggolan visszatett labdája után 16 méterről tekert a jobb felső sarok irányába, de a labda pár centivel elkerülte a kaput.

Egy érdekes jelenet:

A 78. percben eldőlt a továbbjutást. Dzeko lépett ki ziccerben, azonban Ivan Ordets utolsó emberként visszahúzta a Roma támadóját, a játékvezető pedig azonnal az öltözőbe, így az utolsó tíz percre megfogyatkozott a Shakhtar. Ezt követően elszabadultak az indulatok, ugyanis egy római labdaszedő nem adta vissza a labdát Facundo Ferreyrának, aki nemes egyszerűséggel a reklámtáblán kívülre lökte a hazai munkást.

Az utolsó tíz percben az ukránok elkeseredetten próbálkoztak, de az olasz hidegvérrel romboltak, így kiharcolták a továbbjutást a legjobb nyolc közé, és várhatják a pénteki a sorsolást.

39Sárga lapAlessandro Florenzi
52GólEdin Dzeko
54Sárga lapKonstantinos Manolas
71Sárga lapTaras Stepanenko
76Sárga lapFred
79Piros lapIvan Ordets
80Sárga lapFacundo Ferreyra
Összeállítások
4-3-3
4-2-3-1
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Mindent egy helyen az Eb-ről