Szalah két gól, két gólpassz: a Liverpool átszaladt a Román

Szalah
Liverpool's Egyptian midfielder Mohamed Salah celebrates scoring their first goal during the UEFA Champions League first leg semi-final football match between Liverpool and Roma at Anfield stadium in Liverpool, north west England on April 24, 2018. / AFP PHOTO / Oli SCARFF
Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája elődöntőjének első meccsén a Liverpool az egyiptomi Mohamed Szalah remeklésének köszönhetően 5-2-re győzött a Roma ellen.

Mondhatjuk, hogy mindkét csapat a bónuszkörét futja a BL-ben. A negyeddöntőben sem a Liverpool, sem a Roma nem számított favoritnak, mégis sikerült legyőznie az esélyesebbnek tartott riválisát (Manchester City és Barcelona).

A Roma 1-4-ről fordított a Barcelona ellen a negyeddöntőben Forrás: NurPhoto/Matteo Ciambelli/NurPhoto/Matteo Ciambelli

A két csapat eddig ötször találkozott egymással, két Liverpool-siker mellett két döntetlen és egy Roma-győzelem volt a mérleg.

Az olaszok szempontjából a legfájóbb emlék az 1984-es BEK-döntő, ahol tizenegyesekkel kaptak ki.

„Itt az esély, hogy kitöröljük ezt meccset a szurkolóink emlékezetéből" – bizakodott Monchi, a Roma sportigazgatója.

A párharcnak külön érdekességet adott Mohamed Szalah, aki tavaly nyáron a Romától igazolt a Liverpoolhoz. A Ronaldo és Messi-szinten futballozó egyiptomi támadó sorra döntögeti a rekordokat, nemrég pedig a Premier League legjobb játékosának is megválasztották.

Már a meccs előtt ilyen volt a hangulat:

Mindkét edző tartotta magát a győztes csapaton ne változtass elvhez. Klopp ugyanazt a kezdőt küldte pályára, amely 3–0-ra verte a Cityt, de Di Francesco is csak egyet cserélt a Barcelona elleni visszavágóhoz képest: Schick helyett a török Ünder került be (összeállítások a cikk végén).

Az első fél órában még úgy tűnt, hogy az olaszoknak lehet keresnivalójuk a meccsen (a párharcban?). Többször is sikerült eljutniuk a Liverpool tizenhatosáig, és ott lövőhelyzeteket kialakítani. Kolarov például a felsőlécet is eltalálta, igaz ehhez kellett Karius kapus szerencsétlenkedése.

Aztán elkezdett focizni a Liverpool.

A Roma számára az első figyelmeztető jel az volt, amikor a 28. percben Mané ziccerben fölévágta a labdát. Az olaszok nem tudtak kijönni a szorításból, a Liverpoolnak pedig szinte minden támadásából helyzet lett. A 36. percben is, amikor Szalah kilőtte a jobb felsőt.

A Roma fizikálisan elfogyott a félidő végére, és valószínűleg már a szünetet várta, amikor a 45. percben Szalah berúgta a másodikat.

Szalah duplájával 2-0-ra vezetett a Liverpool a szünetben Forrás: AFP/Oli Scarff

A második félidőben nem hogy visszább vett volna a Liverpool, de pont ellenkezőleg, még inkább fokozta a nyomást. Gyakorlatilag akkor és úgy szaladt át a Román, ahogy akart. Az 56. percben Mané, a 61.-ben Firmino lőtt gólt.

Mind a kettőnél Szalah adta a gólpasszt.

A Romának már sem védekezni, sem támadni nem maradt ereje, a Liverpool pedig csak jött és jött, és a 69. percben meg is szerezte az ötödiket. Firmino fejelt gólt szögletből. 5–0 és ekkor már az olasz szurkolók is tapsoltak.

A 81. percben egy pici remény felcsillanhatott a rómaiaknak: Nainggolan passza után Dzeko egyenlített.

Majd néhány perccel később jött az újabb vendég gól.

Milner kezezett a tizenhatoson belül, a bíró tizenegyest fújt, Perotti pedig berúgta.

Az 5–2-vel a Liverpool nagyon közel került a BL-döntőhöz, de a negyeddöntő óta tudjuk, hogy nincs megfordíthatatlan párharc. Még, ha most ez annak is tűnik.

Meccsösszefoglaló egy kattintásra.

1Sípszó (kezd + vég)
18Csere
26Sárga lapJuan Jesus
26Sárga lapJuan Jesus
36Gól
36GólMohamed Salah
39Sárga lapTrent Alexander-Arnold
39Sárga lapTrent Alexander-Arnold
45Gól
45Sípszó (kezd + vég)
45GólMohamed Salah
46CsereCengiz Under
46Sípszó (kezd + vég)
55GólSadio Mane
56GólSadio Mane
61GólRoberto Firmino
62GólRoberto Firmino
67CsereJuan Jesus
69GólRoberto Firmino
69GólRoberto Firmino
74Sárga lapDejan Lovren
75Csere
80Gól
81GólEdin Dzeko
85Gól
85Sárga lapJames Milner
86Sárga lapJordan Henderson
87Sárga lapFederico Fazio
88Sárga lapFederico Fazio
94Sípszó (kezd + vég)
153Csere
Összeállítások
4-3-3
3-4-2-1
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék