A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A magyar élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (OTP Bank Liga) 9. fordulójának szombat esti összecsapásán a Ferencváros telt ház előtt, elképesztő hangulatban győzte le 1-0-ra az Újpest együttesét a fővárosi derbin. A találkozó egyetlen gólját Davide Lanzafame szerezte az 58. percben, a sikerével pedig már hét ponttal vezeti a bajnokságot a Fradi a Honvéd előtt. 

A meccset a Fradi az első, míg az Újpest a délutáni mérkőzések után egy helyet rontva a 8. pozícióból várta, amely a fővárosi ellenfelek 224. bajnoki összecsapása volt. Ami a történelmet illeti, az eddigi 223 mérkőzésen 101 zöld-fehér siker született 61 döntetlen és 61 újpesti győzelem mellett.

A mérkőzést megelőzően egészen elképesztő volt a hangulat, már szűk egy órával a kezdés előtt ment a szócsata a rivális szurkolótáborok között. Nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, egyik fél sem maradt adósa a másiknak. A játékosok tehát felfokozott lelkiállapotban, 23 ezer ember előtt futhattak ki a pályára, ahol nem akármilyen látvány fogadta őket:

a hazai szurkolók egész stadionos koreográfiával készültek a lelátón, de a lila-fehér drukkerek is kitettek magukért.

Egész stadionos koreográfiával készültek a ferencvárosi szurkolók Forrás: Origo

A Ferencváros ismét Böde Dániel nélkül kezdte a találkozót – a válogatott csatár ismét a kispadon várt bevetésre –, ennek ellenére kis híján már a 4. percben megszerezte a vezetést a hazai csapat, de Lovrencsics Gergő jobb oldali beadása után

Davide Lanzafame hiába sodorta szépen a labdát a bal alsó felé, Filip Pajovics nagy bravúrral védeni tudott.

Két perccel később Bőle Lukács lőhetett 12 méterről, a középre tartó labda nem okozott gondot az újpesti kapusnak. A vendégek a 8. percben próbálkoztak először, de Obinna Nwobodo bedobásra rúgta a labdát.

Davide Lanzafame veszélyesen játszott Fotó: Csudai Sándor - Origo

A kezdeti nagy rohanást mezőnyjáték váltotta fel, hatalmas volt a csata, de a kapuk nem forogtak veszélyben. A következő helyzetre a 19. percig kellett várni, ekkor Lanzafame lépett ki a labdával, majd Litauszki Róbert mellett

az ötös bal sarkáról lőtt, de Pajovics ezúttal is jól zárta a sarkot.

A félidő közepén Bőle szöglete után volt egy kis kavarodás az újpesti tizenhatoson belül, előbb Sigér Dávid maradt le centikkel a labdáról, majd Ivan Petrjak 13 méterről leadott lövése Leandróról ment kapu mellé. A 35. percben Lanzafame esett nagyot a tizenhatoson belül, de a játékvezető szerint nem történt szabálytalanság, ám a lecsorgó labdát összeszedte a Fradi, és jó helyről harcolt ki szabadrúgást. Varga Roland próbálkozását azonban védte Pajovics a jobb alsó előtt.

A 38. percben az Újpest is megszerezhette volna a vezetést. Novothny Soma lekészítése után

Zsótér Donár lőtt 10 méterről, de Dibusz Dénes hatalmasat spárgázva, lábbal kitolta a labdát,

a kipattanóból pedig Onowo lőtt 16 méterről a lelátóra.

Zsótér Donát nem csak nézte a labdát a meccsen, de a veszélyes próbálkozását védte Dibusz Dénes Fotó: Csudai Sándor - Origo

Nem sokkal később jött a válasz a Ferencvárostól is, ám

Bőle passza után hiába lőtt szépen Sigér, Pajovics ismét bravúrral mentette meg a góltól a csapatát.

Az akció végén egyébként az újpesti kapus ütközött Varga Rolanddal, ápolni is kellett, de tudta folytatni a játékot. A félidő hátralévő ideje sem volt elég a gólszerzésre a csapatoknak, így az első 45 perc után gólnélküli döntetlennel vonultak a felek az öltözőbe.

A második félidő elején is bekezdett a Fradi, Bőle passzát követően Petrjak lőtt kapura, Dzenan Burekovic mentett, de hiába reklamáltak egy emberként a hazaiak büntetőt, a játékvezető továbbot intett (a visszajátszások után kiderült, jól ítélt a bíró, az újpesti játékos arcára pattant a labda). A ferencvárosi B-középben pedig közben begyújtották pirotechnikákat, igazi futballhangulat uralkodott a Groupama Arénában.

A ferencvárosi szurkolók pirotechnikai bemutatója az Újpest elleni derbin Fotó: Csudai Sándor - Origo

A csapatok viszont nem igazán bírtak egymással, inkább a küzdelem dominált, mintsem a szép játék, így sok helyzetnek sem tapsolhatott a szépszámú publikum. Egészen az 58. percig, amikor az FTC szinte a semmiből megszerezte a vezetést: Bőle bal oldali beadása találta üresen középen

Davide Lanzafamét, aki 14 méterről a bal alsóba rúgta a labdát (1-0).

Davide Lanzafame a Fradi mezében is betalált az Újpestnek Fotó: Csudai Sándor - Origo

Innentől pedig fel volt adva a lecke az Újpestnek, amelynek bő fél órája maradt arra, hogy leglább egyenlítsen. A kapott gólra Nebojsa Vignjevics azonnal egy cserével reagált, Giorgi Beridze helyére a 22 éves Lukács Dánielt küldte be.

Ám az előnye ellenére sem állt vissza a Fradi, folyamatosan vezette a veszélyes támadásokat, de Pajovics ezen az estén remek formát fogott ki. A legnagyobb lehetőség ebben az időszkaban Varga Roland előtt adódott, aki a 71. percben15 méterről lőhetett, de az újpesti kapus erre is leért.

Novothny Soma, az Újpest csatára és Miha Blazic, a Ferencváros védője csatázik Fotó: Csudai Sándor - Origo

a 80. percben megduplázhatta volna az előnyét az FTC, de a csereként beállt

Böde Dániel hiába cselezte ki Litauszkit, majd lőtt kissé balról ballal 14-ről félmagasan a rövid sarok felé, Pajovics ezt is bravúrral védte.

Az utolsó tíz percben sem tudott váltani az Újpest - sőt, előbb a 87. percben még Fernando Gorriarán is gólt lőhetett volna, de Pajovics ezt is hárította, majd

Böde lépett ki ziccerben, de a kapus leszedte a lábáról a labdát -,

így a hét magyar játékossal felálló Fradi teljesen megérdemelten tartotta otthon a három pontot a derbin. A Ferencváros a sikerével immár hét ponttal vezeti a bajnokságot a Budapest Honvéd előtt, míg az Újpest marad a 8. helyen a vereségével.

A ferencvárosi szurkolók a meccs lefújását követően még 20 percig bent maradtak a stadionban, és ünnepelték a győztes ferencvárosi csapatot Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Szerettem volna egyszer egy ilyen fontos meccsen gólt lőni, mint ez. Nagyon fontos este volt ez.

Nehéz passzt kaptam, háttal álltam a kapunak, volt egy kis szerencsém is. Nem az a fontos, hogy hány gólt szerzek, 15-öt, 20-at, csak az, hogy győzzön a csapat. Fontos volt a mai siker, mert a Vidi ott van a nyakunkon" – mondta a lefújás után a gólszerző, Davide Lanzafame.

"Boldog vagyok, hogy ilyen hangulatot tudtunk teremteni, és persze most az öltözőben is remek most a hangulat – mondta az M4 Sportnak nyilatkozva a győztes edző, Szergej Rebrov.

Az első félidőben valóban nem tudtuk kihasználni a helyzeteinket, de nekem mindegy, hogy egy vagy kettő nullára nyerünk, vagy három nullára, csak az a fontos, hogy megszerezzük a három pontot."

"Nem vagyok ideges, sokkal inkább csalódott. Nincs okom, hogy ideges legyek, mert nem volt egy feszült meccs. Könnyű volt a Fradinak, mert nem volt ötlet, elképzelés, kreativitás a játékunkban, nem játszottunk előre. Önbizalomhiányban szenvedtünk, csak visszafélé futottunk folyton, nem kockáztattunk. A Ferencváros nem mutatott semmi különöset, mi játszottunk rettentően rosszul" – mondta roppant lehangoltan Nebojsa Vignjevics, az Újpest vezetőedzője.

1Sípszó (kezd + vég)
24Sárga lapRóbert Litauszki
26Sárga lapRóbert Litauszki
35Sárga lapLeandro De Almeida
39Sárga lapLeandro De Almeida
46Sípszó (kezd + vég)
46Sípszó (kezd + vég)
58GólDavide Lanzafame
58GólDavide Lanzafame
59Sárga lapDavide Lanzafame
59Sárga lapDavide Lanzafame
63CsereGiorgi Beridze
76CsereBojan Sankovic
79CsereLukács Bőle
87CsereÁdám Varga
94Sípszó (kezd + vég)
Összeállítások
4-2-3-1
4-2-3-1
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Ferencvárosi TC 33 23 5 5 80-30 50 74
D
GY
GY
V
GY
2.
Paksi FC 33 17 9 7 51-42 9 58
V
GY
D
D
GY
3.
Puskás Akadémia FC 33 15 8 10 60-35 25 55
GY
V
GY
GY
GY
4.
Fehérvár FC 33 16 11 6 55-40 15 54
D
V
GY
V
D
5.
DVSC 33 14 13 6 49-48 1 48
V
GY
V
GY
V
6.
Kecskeméti TE 33 13 14 6 45-45 0 45
GY
D
D
GY
GY
7.
DVTK 33 12 12 9 50-56 -6 45
GY
D
V
GY
D
8.
MTK Budapest 33 12 13 8 43-62 -19 44
GY
V
V
V
D
9.
ZTE FC 33 12 14 7 54-60 -6 43
D
GY
GY
D
V
10.
Újpest FC 33 11 18 4 45-67 -22 37
V
V
GY
V
V
Teljes lista
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!