A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Chelsea: a világ legmeghökkentőbb átigazolási politikája

fbl Horizontal
Chelsea's Italian head coach Maurizio Sarri (R) reacts during the English Premier League football match between Bournemouth and Chelsea at the Vitality Stadium in Bournemouth, southern England on January 30, 2019. (Photo by Glyn KIRK / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Soha ennyi játékosa nem volt még kölcsönben a Chelsea-nek, mint a januári átigazolási piac zárása után. 42, azaz majdnem négy csapatnyi futballista van szétszórva tizenegy ország 36 csapatában. De mi ennek a rendszernek az értelme, már ha egyáltalán van neki? Elsőre nehéz elhinni, de messze nem ördögtől való gondolatok vezérlik a londoni klub vezetőit, amikor eldugdossák a játékosaikat szerte Európában.

Amikor a minap Schäfer Andrást egymillió euróért megvette az olasz élvonalban szereplő Genoa, többen, köztük magunk is, elhűlve idéztük fel Rudolf Gergely egykori nyilatkozatát, miszerint volt olyan idény, hogy a klubnak száznál is több igazolt játékosa volt az első csapat számára.

Egy őrült irányítja a Genoát, ahová most igazolt Schäfer András

Finoman fogalmazva ellentmondásos megítélésű klubba igazolt a napokban Schäfer András. Az MTK fiatal futballistáját az a Genoa szerződtette, amely az egyik legpatinásabb olasz egyesület, 2003 óta azonban egy sokak által pojácának, durvább megfogalmazásban őrültnek tartott vállalkozó, Enrico Preziosi irányít.

Nos, ezek alapján kimondhatjuk, a Chelsea a Premier League Genoája. Vagy nem? Egyszerű lenne ennyivel elintézni a londoniak furcsa játékospolitikáját, de ennél azért összetettebb a dolog, és bármilyen őrültségnek is tűnik, bizony van benne ráció.

Január 2-án a Chelsea 58 millió fontért megvette a Borussia Dortmundtól Christian Pulisic-et, majd ugyanazzal a mozdulattal még aznap vissza is kölcsönözték a sárga-feketéknek. Miután még aznap sikeresen nyélbe ütötték Jarad Thompson kölcsönadását is (a Warrenpoint Townhoz került),

42-re nőtt a Stamford Bridge-ről ideiglenesen távozók száma, akiknek az összértéke eléri a 203 millió fontot.

Ez még a Premier League legnagyobb játékoskölcsönzőjétől is új rekordnak számít, jócskán felülírva a korábbi évek 20-25-ös, de még az előző szezon 33 fős brigádjának létszámát is.

Ne is lássanak

A kölcsönadásnak több olvasata is van. Egyrészt a klub összevásárol egy rakás játékost, de mivel az első csapat kerete csak 24 fős, egy csapatra való focista a pálya szélén találja magát. Ha az első csapatba nem is férnek be, eladni sem akarják őket, hiszen ha nem játszanak, akkor legjobb esetben is csak stagnál az áruk, de inkább csökken.

Akkor én most egy házzal arrébb folytatnám, mondhatta Michy Batshuayi Kevin Friend játékvezetőnek Forrás: AFP/Adrian Dennis

Annál meg azért többe kerültek, hogy csak a pénzt vigyék. Ezért van kölcsönben a vb-bronzérmes Mitchy Batsuhuayi (Crystal Palace), Álvaro Morata (Atlético Madrid), Mario Pasalic (Atalanta), Victor Moses (Fenerbahce), Kylian Hazard (Cercle Brugge), Kurt Zouma (Everton), vagy éppen a 36 éves portugál kapus, Eduardo (Vitesse).

A rutinosak mellett egy másik, még nagyobb kontingenst a Chelsea kiváló akadémiájáról kikerülő fiatalok alkotnak. Bizony, a klubnak remek utánpótlásképzése van:

a 2017-ben U20-as vb-győztes csapatban három, míg az ugyanabban az évben U17-es vb-t megnyerő csapatban négy Chelsea-nevelés focizott.

Abban az évben nagyot ment az angol utánpótlás, az U19-es Eb-t is megnyerték, a 18 fős keretben hat Chelsea-játékossal, az Eb-ezüstérmes U17-es együttesben pedig négyen mondhatták magukat Chelsea-focistának. Mindeddig egyetlen angol csapatként tudták megnyerni az ifjúsági BL-t (2015-ben és 2016-ban), de a tűz közelébe, azaz az első csapatba így is nagyon kevesen férnek oda. A jelenlegi keretben csak Ruben Loftus-Cheek és Callum Hudson-Odoi a saját nevelésű játékos.

Ruben Loftus-Cheek (21) már egy világbajnokságot is megjárt az angol felnőtt válogatottal Forrás: Anadolu Agency/2018 Anadolu Agency/Fatih Aktas

A kölcsönadottak között azonban számos, még csiszolatlan gyémánt lapulhat, és a Chelsea nagyon nem szeretné, ha ezek a fiúk már PL-csapatokban bontakoztatnák ki a tehetségüket, így szépen eldugdossák őket a kíváncsi szemek elől. És, ha fejlődnek, illetve bizonyítanak az őket kölcsönvevő csapatnál, akár még a Stamford Bridge öltözőjében is kaphatnak egy szekrényt.

Megnehezítenék a dolgukat

Jelenleg azonban az a helyzet, hogy 11 ország 36 csapatában van szétszórva 42 játékos, és mint fentebb láttuk, közülük nem egy akár be is férhetne a csapatba. Ezt gondolhatja Maurizio Sarri, a Chelsea edzője is, aki viszont most ott áll a csapattal a 4., még éppen Bajnokok Ligája-indulást érő helyen, a nyakában lihegő Manchester Uniteddel, és egy Bournemouth elleni kiábrándító, 0-4-es zakóval a vállán. Egy szóval: jól jönne most némi vérfrissítés a keretben, de nincs kihez nyúlni.

És még a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) is velük akar keménykedni. Akár ezt is gondolhatnák azok után, hogy napvilágot látott, a szervezet szigorítani szándékozik a kölcsönadások mikéntjét. Végleges döntés majd csak februárban lesz, de a tervek szerint nyolc főben maximalizálnák az egy időben kikölcsönzött játékosok számát, szigorítanák a külföldi kölcsönadásokat, különösen a 21 (vagy 23) éven aluliak esetében, és várhatóan teljesen megtiltják a kölcsönjátékos további kölcsönadását (sub-loan).

Viszi a pénzt, hozza a pénzt

A kölcsönadásnak megvan a maga költsége, mert a játékosok bérének egy részét rendszerint a kölcsönadó klub, esetünkben ugye a Chelsea állja. Ez minden esetben külön megegyezés része, azaz ahány kölcsönadás, annyi szerződés.

Különösebb angoltudás nélkül is kihámozható a lényeg:

A most éppen a szélrózsa minden irányában kölcsönben lévők nagy része persze soha nem fog komolyabb összeget fialni, de azért van példa az ellenkezőjére is: a 2005-ben a Gillinghamtől érkező Ryan Bertrandért 250 ezer font nevelési költséget fizettek, 2006 és 2015 között kilenc alkalommal adták kölcsön, a Chelsea-ben összesen volt 57 tétmérkőzése, viszont 2015-ben a Southampton 10 millió fontért vette meg. Mi ez, ha nem jó üzlet?

A keltetők

A 42 játékos többsége szem előtt van, közülük ugyanis 22-en valamelyik angol alsóbb, jellemzően másodosztályú csapatban szerepelnek, kivéve azt a Kurt Zoumát, aki a PL-ben szereplő Evertonban játszhat. Állandó lerakóhelynek viszont egy holland csapat számít, a Vitesse Arnhem. Most éppen hárman vannak ott (Eduardo, Jake Clarke-Salter, Charly Musonda), és ez korántsem a véletlen műve.

Eduardo a Chelsea történetének legidősebb kölcsönjátékosa Forrás: NurPhoto/Alex Nicodim/NurPhoto/Alex Nicodim

A súlyos anyagi gondokkal küzdő Vitesse-t 2010-ben vásárolta meg Merab Jordania grúz üzletember, aki a csőd felé tartó klubból hamarosan prosperáló üzleti vállalkozást csinált, amit 2017-ben egy kupagyőzelemmel tett nyilvánvalóvá. Viszont 2010 óta szilárdan tartja magát a nézet, hogy a bevásárlás Roman Abramovics pénzéből valósult meg (tény, hogy azóta már Abramovics jó barátja, Alekszandr Csigrinszkij, majd Valerij Oif lett a tulaj), talán ezért fordulhatott meg ott 2010 óta két tucatnyinál is több Chelsea-játékos.

A kölcsönrendszert a klub sportigazgatója, a korábbi nigériai válogatott focista, Michael Emenalo dolgozta ki, aki azóta már az AS Monacót erősíti.

Michael Emenalo, a rendszer kidolgozója Forrás: AFP/Glyn Kirk

Külön osztály van a kölcsönadások intézésére, ahol olyan korábbi Chelsea-sztárok dolgoznak, mint Eddie Newton, Paulo Ferreira vagy Tore-Andre Flo, aki pontosan tisztában van vele, hogy milyen nehéz bekerülni a Chelsea első csapatába, azt viszont visszautasítja, hogy a rendszer csak a játékosok árának felverésére szolgál.

Szabály, hogy 19 évesnél fiatalabb játékost nem küldenek kölcsönbe, alaposan körül van járva, hogy kinek melyik osztályban, melyik csapatnál lehet a legjobb dolga. A kölcsön osztályon pszichológus is dolgozik, aki főleg a fiatal játékosoknak tud segíteni, akik először mennek külföldre, vagy éppen azt kell feldolgozniuk, hogy a Chelsea első csapata helyett, mondjuk a Notts County vár rájuk. A kölcsönvevő klubok edzőinek rendszeresen jelenteniük kell a náluk focizó Chelsea-játékos állapotáról, aki viszont nemcsak új foglalkoztatójától számíthat visszajelzésre teljesítményével kapcsolatban, hanem a cobhami edzőközpontból is.

Ők vannak most kölcsönben

Kapusok: Nathan Baxter (Yeovil Town), Eduardo (Vitesse Arnhem), Bradley Collins (Burton Albion), Jamal Blackman (Leeds United), Jarad Thompson (Warrenpoint Town)

Védők: Baba Rahman (Schalke), Jake Clarke-Salter (Vitesse Arnhem), Michael Hector (Sheffield Wednesday), Tomas Kalas (Bristol City), Todd Kane (Hull City), Matt Miazga (Nantes), Kurt Zouma (Everton), Kenneth Omeruo (Leganes), Trevoh Chalobah (Ipswich), Dujon Sterling (Coventry), Reece James (Wigan Athletic), Jay DaSilva (Bristol City), Ola Aina (Torino), Fikayo Tomori (Derby), Fankaty Dabo (Sparta Rotterdam)

Középpályások: Lewis Baker (Leeds United), Victorien Angban (Metz), Kenedy (Newcastle), Nathan (Atlético Mineiro), Josimar Quintero (Lleida Esportiu), Danilo Pantic (Partizan Beograd), Mario Pasalic (Atalanta), Ruben Sammut (Falkirk), Charlie Colkett (Shrewsbury Town), Jacob Maddox (Cheltenham), Kasey Palmer (Blackburn), Kyle Scott (Telstar), Mason Mount (Derby), Tiemoue Bakayoko (AC Milan), Charly Musonda (Vitesse Arnhem), Kylian Hazard (Cercle Bruges), Christian Pulisic (Borussia Dortmund)

Támadók: Joao Rodriguez (Tenerife), Michy Batshuayi (Crystal Palace), Ike Ugbo (Scunthorpe), Izzy Brown (Leeds), Tammy Abraham (Aston Villa)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!